DRAGA MILANA...

U ljubavi nakon pelina na red mora doći i malo meda

U dugoj sam vezi koja uskoro treba završiti brakom. Sve je štimalo do prije nepunih godinu dana. Pojavila se ravnodušnost, opterećenost problemima, kreditom, traženjem posla. Nema opuštenosti i razgovora kao prije, kada smo satima razgovarati o svemu. Sada se bavimo samo o problemima. Seks nam je postao jako rijedak, nemamo ga gdje prakticirati, ali ni prije nismo, a mom partneru to tada nije smetalo. Sada je opterećen kako ćemo do svog doma, na poslu ima problema, jedva čeka zajednički život. Ja sam mu često prigovarala, pokušavala ga opustiti, a ponekad sam čekala da on pokaže zanimanje.

Tako je išlo dok nisam upoznala dečka s kojim sam se upustila u avanturu jer mi je godila pažnja, sve je s njim bilo lako i zabavno. Nas dvoje prije smo bili prijatelji, kroz avanturu smo se zbližili, čak sam jedno vrijeme mislila ostaviti svog partnera. Sada bih to htjela prekinuti, ali i dalje želim biti s njim jer nam je seks odličan. U međuvremenu, moj odnos s partnerom se popravio, ide na bolje, on se sam počeo mijenjati. Iskreno želim da uspijemo, ali opet, bila sam s ovim jer nam je seks super. Zašto je to tako? Želim sa svojim dečkom pokušati ponovo, ne znam da li da priznam ili da šutim? Ne znam ni kako se ponašati prema “prijatelju” koji mi je jako drag i, bez obzira na sve, dobar prijatelj, a gaji velike osjećaje prema meni. Mislim da tu ima i moje krivnje jer je imao razloga nadati se da ćemo biti zajedno.

Marija

Ja x uzimam tebe y za svoju ženu/muža i obećavam ti vjernost, u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti. Ljubit ću te i poštovati u sve dane života svoga.

Normalan i trijezan čovjek, pri zdravoj pameti kad pročita ove zavjete, zna da nema šanse da to bude baš tako. Lijepo je sročeno, svatko od nas želio bi da se ispuni, no zavjeti su precizni i za cijeli život, a mi smo mali, grešni i slabi. Život je nepredvidiv i dug. Skloni smo tvrditi kako je život kratak, ali obično nas to spopadne nakon povratka s preskupog godišnjeg odmora na kojem smo kreditnu karticu doveli do rekordnog minusa ili prve vožnje u novom autu koji si zapravo nismo mogli priuštiti.

Filozofski se utješimo da je život kratak i ako nećemo sad to sebi priuštiti, kad ćemo. No, kad su obaveze u pitanju, posao i odgovornosti, život je, kao što znamo, težak i dug. Zašto onda sebi na vrat natovarimo zavjete za koje znamo da ih je nemoguće u potpunosti ispuniti? Zato što smo u trenutku izgovaranja tih riječi pod djelovanjem onog čudnog osjećaja koji se zove ljubav. Njeno djelovanje je sve jače, pa smo se, eto, odlučili i na taj nerazumni čin, koji nas, da nevolja bude veća, financijski totalno iscrpi. A tek smo na početku avanture. I umjesto da budemo smrtno prestrašeni, mi cijelu noć od sreće pjevamo, plešemo, grlimo se i ljubimo, jer ljubav, kao što znamo, pod utjecajem vina, rakije i ostalih etilnih spojeva, ima svojstvo da raste i buja. U suštini ovoga čina, iza te ljubavi koja nas drži, leži jedna druga stvar, a zove se dobra namjera.

Mladoženja nije Superman niti je mlada Wonder Woman, čak i svećenik zna koliko su nam izgledi slabi i da ćemo negdje sigurno pokleknuti, poznat mu je taj osjećaj, ali ono što je važno u pozadini cijele priče jest dobra volja. Mi doista i istinski želimo da tako i nikako drukčije u našem budućem životu bude.

Maša veza treba uskoro završiti brakom. Duge veze imaju tendenciju da počnu sličiti na brak, pa ste sa svojim partnerom već prošli dobro i pomalo osjetili zlo. “Od mene dobila si sve u isto vrijeme, i pelin i med”, pjeva Dino. Ljudi koji se vole, nakon pelina jedno drugome serviraju malo meda. Oni koji se ne vole rade samo na proizvodnji pelina, a oni koji se mrze proizvode bojne otrove. Vi ste pronašli med na drugoj strani, tamo gdje je sve zabavno i lako. Naravno da je tako, kad je veza iz prijateljske prešla u seksualnu, a problema, realnih i stvarnih, nema. Vrijeme je da se preispitate u ovom trenutku svog života. Trebate li doista ući u brak s čovjekom s kojim probleme rješavate tako da ga varate? Kako to da krivnju više osjećate prema drugom muškarcu, jer ste mu dali lažnu nadu, nego prema dečku za kojeg se trebate udati?

S dečkom ste malo popravili odnose, kažete, on se počeo mjenjati. Jeste li se vi spremni mjenjati, ključno je pitanje? Jer ako ćete nakon stupanja u brak, kod prve doze pelina koja se pojavi u vašem odnosu, opet posegnuti za teglom meda sa strane, nemojte ulaziti u brak s tim čovjekom, jer niste zreli za to i ne volite ga dovoljno.

Nema smisla da dodatno unesrećite ni njega ni sebe. Ključna riječ je razgovor, ne prigovaranje. Trebali ste više inzistirati na tome što vam smeta. On se sad počeo mijenjati. Mijenjajte se i vi. Razgovarajte s prijateljem i zamolite ga da vam oprosti. Nakon toga smijete s njim biti uistinu samo prijateljica. Dečku ne govorite što ste učinili, ako ste spremni stvarno se mijenjati. U protivnom, trebate prekinuti vezu i pošteno mu reći zašto do braka između vas dvoje ne bi trebalo doći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 20:21