U 30 godina skupio 250.000 morskih školjki, puževa i riba

OSIJEK - Nesvakidašnja zaljubljenost jednoga Slavonca u fascinantni morski svijet zaslužna je što će do kraja godine u Osijeku svoja vrata otvoriti jedinstvena malakološka zbirka s čak oko 250.000 primjeraka, ponajviše morskih puževa i školjki, ali i koralja, ježinaca, zvjezdača, gorgonija i prepariranih riba iz svih krajeva svijeta.



Navedenu zbirku u proteklih 30 godina, uz pomoć rodbine i prijatelja, prikupio je 49-godišnji Osječanin Vladimir Filipović, diplomirani pravnik. Javnosti će je predstaviti u svojoj katnici u Ulici sv. Josipa Radnika 35, koju je kupio upravo kako bi mogao smjestiti sve primjerke.



- Iako u zbirci imam i dosta slatkovodnih i kopnenih vrsta, predstavit ćemo je pod nazivom 'Stalna izložba školjaka, puževa i morskog svijeta Gloria Maris", dakle slava moru. Tako se zove i naša udruga kolekcionara - kaže Filipović.



Ljubavlju prema morskom svijetu, kaže, prije 30-ak godina na ljetovanju zarazio ga je Ante Jurišić iz Baške Vode zanimljivom pričom o glavonošcu indijska lađica, odnosno Nautilus pompilius, na osnovi čijeg oblika je konstruirana prva podmornica. 



- Zaintrigiralo me što priroda može stvoriti te kojih boja i oblika mogu biti bića tzv. nižeg ranga. Čovjek često stvara kič, ali u prirodi nema kičeraja! Uostalom, moj hobi nije nikakvo čudo, jer ipak mi živimo na dnu bivšeg Panonskog mora- dodaje Filipović.



Voli putovati i dosta je primjeraka prikupio osobno. No, nije išao izvan Europe i Azije, pa su mu ostalo ili donijeli prijatelji, ili ih je kupio, ili dobio razmjenom. Naime, skuplja i markice, stare radioprijamnike, fotoaparate i drugo, koje ponekad razmjenuje za školjke i puževe.



- Puno sam novca potrošio na ovaj hobi, ali ja to nikada nisam tako gledao. Da bih skupio neke od njih, doslovce sam riskirao život. Nema tih novaca za koje bih prodao zbirku, ona je dio mene - zaključuje Filipović.





Svaki je primjerak i u bilježnici

Za svaki novi primjerak uredno zabilježi gdje je i kada pronađen. Za utvrđivanje točne vrste i naziva nerijetko "prekopava" svojih 50-ak stručnih knjiga ili Internet. Upravo zbog te preciznosti podataka, kao i zbog očuvanosti, brojnosti i raznolikosti vrsta (ukupno oko 2.000), Sanja Vidović, voditeljica Prirodoslovnog odjela Muzeja Slavonije, zbirku je ocijenila jako značajnom.



Tomislav Levak
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:34