Tvornica bioetanola umjesto u Vukovar odlazi u Borovo

VUKOVAR - Zbog nemogućnosti da nam gradske vlasti Vukovara osiguraju adekvatan prostor za proizvodnju bioetanola, pogone vrijedne pola milijarde eura planiramo otvoriti u Borovu Selu.



Najavio je to danas u Vukovaru Marko Melčić, direktor tvrtke Ethanol Vukovar, nakon što mu je, kako kaže, propao još jedan pokušaj pregovora s lokalnim vlastima. Zajedno s američkim partnerom namjeravao je u Vukovaru otvoriti pet pogona za proizvodnju ekološkog goriva iz kukuruza.



- Takvih je tvornica u SAD-u najmanje 120, a riječ je o najprofitabilnijoj proizvodnji u svijetu. Stižu nam narudžbe iz Slovačke, a mi nismo ni krenuli s poslom. Osim bioetanola, proizvodnja bi donijela i kukuruzni žganac za ishranu stoke, ali i industrijski plin. U svakom pogonu najmanje bi 100 ljudi izravno našlo posao, dok bi 10 puta više proizvođača kukuruza imalo osigurano tržište - rekao je Melčić.



Poduzeću Ethanol posebno je zanimljiv prostor na području kompleksa Borovo, odmah uz silos na Dunavu, no odgovoreno im je kako je riječ o području Luke Vukovar gdje gradske vlasti nemaju nikakve ingerencije nad zemljištem.



-Objede na račun gradskih vlasti su neutemeljene, jer smo nudili nekoliko lokacija za pogone Ethanola, ali izvan grada. Oni ne prihvaćaju nijednu i na silu žele prostor uz Dunav. Ako to dobiju, Luka Vukovar više se ne može širiti, a ona je gospodarstvu cijelog istoka Hrvatske od strateške važnosti - odgovorio je gradonačelnik Tomislav Šota.    




M. Obrenović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:06