WASHINGTON MAIL

Trump u borbi za republikansku bazu

Donald Trump i Steve Bannon
 Carlos Barria / REUTERS

Raskol između predsjednika Donalda Trumpa i njegova bivšeg glavnog stratega Stevea Bannona rasplamsao je borbu za srce i dušu Republikanske stranke. Ako je ovaj razlaz trajan i Bannon se okrene protiv svoga bivšeg šefa, Trumpu bi mogla pasti podrška u populističkom krilu stranke i njegovo bi predsjedništvo moglo biti dodatno ugroženo. Trumpova politička pobjeda rezultat je mobilizacije jezgre republikanskih birača koje su pokrenule populističke poruke koje je Bannon pomogao formulirati. On je bio ključna figura u pokretu “alt right” (alternativna desnica) koji je pomogao Trumpu da se približi protivnicima establishmenta, ekonomskim nacionalistima i religijskim konzervativcima. Trump je pobijedio dijelom zbog velikog odaziva republikanske baze od koje su barem jedna trećina desničari i nativisti. Dugoročna reakcija na razlaz Bannona i Trumpa odredit će hoće li republikanci pobijediti ili izgubiti predstavnike u Senatu i Zastupničkom domu na izborima u studenome ove godine. Iako oni neće glasati za demokrate, pitanje je hoće li biti motivirani da uopće glasaju. Trump je izvrijeđao svoga bivšeg glavnog stratega tvrdeći da je Bannon “izgubio pamet” nakon što je istjeran iz Bijele kuće prije nekoliko mjeseci. Predsjednik je napao Bannona nakon nove knjige istraživačkog novinara Michaela Wolffa: “Vatra i bijes: Unutar Trumpove Bijele kuće” u kojoj citira Bannona kako kritizira članove Trumpove kampanje. On insinuira da su Trumpov sin i zet bili uključeni u “izdaju” susrećući se s agentima ruske vlade tijekom izborne kampanje. Trump je održavao redovite kontakte s Bannonom čak i nakon što ga je novi predstojnik Ureda, general John Kelly, izbacio iz Bijele kuće. Bannon je utjecao na Trumpa kao de facto lider desničarskog populističkog pokreta. Vratio se na čelo ultradesnog portala Breitbart i usredotočio na kreiranje političke mreže za podršku nacionalističkim i populističkim kandidatima protiv tradicionalnih republikanaca.

Tijekom proteklih mjeseci Bannon je vodio politički rat protiv dva istaknuta republikanca: senatskog vođe Mitcha McConnella i predsjednika Kongresa Paula Ryana. Optuživao ih je da su dio korumpiranog establishmenta i da podrivaju Trumpovu populističku i protekcionističku platformu. Obećao je da će podržati nove republikanske kandidate, kao izazov tradicionalistima, na izborima u studenome. Koristi Breitbart za napad i diskreditiranje osoba iz establishmenta i promoviranje drugih solucija. Ipak, Bannonov je utjecaj došao u pitanje proteklih mjeseci, posebno nakon što je u Alabami podržao republikanskog kandidata za senatsko mjesto koje je ispraznio ministar pravosuđa Jeff Sessions. Bannon je čak uvjerio Trumpa da podrži kontroverznog kandidata koji je bio optužen za seksualne odnose s maloljetnicama. Republikanci iz centra se nadaju da će se Bannonova kampanja protiv stranačkog establishmenta ispuhati nakon raskola s Trumpom. Demokratima će nedostajati ako otkliže jer je poticao građanski rat među republikancima i njegova populistička kampanja mogla bi osigurati važne pobjede demokratima na nadolazećim izborima. Bannon je i u sukobu s nekoliko članova Trumpova kabineta i savjetnika. Predstavljao se kao čuvar Trumpova populističkog pokreta u sukobu s “globalistima” koji se zalažu za slobodnu trgovinu i “otvorene granice”, uključujući i Trumpove rođake. Bannonovi napadi na Trumpovu kćer Ivanku i zeta Jareda Kushnera razumljivo su razbjesnili Trumpa i pridonijeli njegovim nedavnim otrovnim tvitovima protiv bivšeg savjetnika. Bannonova kritika Donalda Trumpa mlađeg i Jareda Kushnera kao mogućih izdajica zbog susreta s ruskim operativcima osigurat će dodatno streljivo FBI-evoj istrazi Trumpove kampanje. Osim toga, Bannon bi mogao tražiti osvetu protiv “globalista” pribavljajući dokaze protiv njih posebnom savjetniku Robertu Muelleru čija se istraga o dosluhu s Kremljem, opstrukciji pravde i financijskim zločinima sve više usredotočuje na Trumpovu obitelj. Ako Bannon zaključi da je predsjedništvo nepopravljivo kompromitirano dogovorima Bijele kuće s republikancima globalistima koji su dio establishmenta, on bi mogao postati najveći Trumpov kritičar, uvjeren da je predsjednik izdao svoju izbornu bazu. Iako bi se moglo dogoditi da baza više ne doživljava Bannona prihvatljivim nakon njegova raskida s Trumpom, njegovi trajni napadi mogli bi oslabiti entuzijazam za republikanske kandidate na izborima u studenome. Presudni čimbenik bit će ekonomski uvjeti jer su biračima Trumpove radničke klase bili obećani bolji poslovi i više plaće.

Veliko smanjenje poreza za bogate i za privatne biznise u nedavno prihvaćenom zakonu te rekordi koje ostvaruje burza imat će malo utjecaja na njihove životne uvjete. Osim toga, rezovi u vladinim socijalnim programima i napadi na opsežnu zdravstvenu zaštitu mogli bi stvarno još jače uzdrmati Trumpovu bazu. Bannon i populisti podupiru redistributivnu ekonomsku platformu sa smanjenjem poreza za radničku i srednju klasu, a većinu poslovnih ljudi oni doživljavaju kao dio okoštalog establishmenta. Dodatno, jedno od glavnih načela Trumpove kampanje bilo je ograničiti imigraciju kako bi se navodno stvorili poslovi za građane SAD-a. Zastoj u gradnji zida uz meksičku granicu pridonijet će njihovoj apatiji i nezadovoljstvu pa bi Trump mogao dugoročno biti gubitnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:15