POVRATAK U ELITU

TOMISLAV ŽIDAK IZ BRAZILA Hrvatska je u Manausu vratila ugled svjetske nogometne velesile

Kovač vjeruje da njegovi igrači, koji su pokazali svu raskoš svog talenta, mogu dobiti Meksiko
 Tom Dubravec / CROPIX

Da je kojim slučajem u srijedu navečer u Manausu Ćiro Blažević pobijedio sa 4-0, rekao bi: “Donesite Dom Perignon!” Da se to, kojim slučajem, dogodilo Mirku Joziću, on bi naručio rakiju od rogača. Otto Barić poslao bi po vinčeko od Žvigača, a Cico Kranjčar po bilo kakav “karabit”. Dečki, za dobru svinju nema lošeg napoja, rekao bi prijateljima. Slaven Bilić ne bi propustio popiti Johnie Walker s plavim čepom, Igor Štimac bi iz bunkera izvukao vino iz vlastitog vinograda. A Niko Kovač, čašu obične vode, bitte! I molim vas, bez velikih riječi.

Najbolji europski sudac

Hrvatska je u srijedu u Manausu vratila ugled velike svjetske momčadi. Način na koji je u nenogometnim uvjetima pobijedila Kamerun bio je impresivan, kako u taktičkom, tako i u karakternom smislu. Istina, kaže Niko Kovač, jednako dobro sam pripremao utakmicu i s Brazilom, ali na neke stvari se ne može utjecati. Naprimjer, na japanskog suca. U srijedu je Hrvatska po sudačkom pitanju bila zaštićena kao lički medvjed, Fifa je poslala najboljeg europskog suca, nije smjela dopustiti još jednu sudačku prijevaru. Senor Proenca je utakmicu odsvirao za desetku.

U srijedu je Niko Kovač svom kolegi Volkeru Finkeu servirao “gastronomia balcanica”. U čemu je srž ove “gastronomske” podvale? Naime, u psihološkom ratu protiv Nike Kovača, njemački izbornik na kamerunskoj klupi medijima je servirao da je Niko Kovač, inače rođeni Berlinčanin, Balkanac. Uvrijedila je ta usporedba Niku Kovača, koji ne želi imati nikakve dodirne točke s Balkanom, njegov jedini uzor je Njemačka. Kao što vidite, Njemačku slijedi i u rezultatskom smislu, Poput Joachima Lowea, koji je u prvom njemačkom nastupu na SP-u u Brazilu deklasirao Portugal sa 4-0, tako je i Niko Kovač pomeo Kamerun. Istim rezultatom. I dok Hrvati slave Niku Kovača, novinari iz Kameruna razapinjali su na križ Volkera Finkea, tražeći njegovu ostavku jer je osramotio Kamerun. “Vi ne pripadate u Kamerun, najbolje bi bilo da se nakon sramotnog rezultata ni ne vraćate, ostanite kod svoje kuće...”

Tučnjava igrača

U drugom poluvremenu u Manausu Kamerun je bio razbijena vojska, a da sramota bude još veća, Assou Ekotto i i Moukandjo zamalo su se potukli. Pred očima milijardu ljudi nervoza zbog visokog poraza bila je očita i Volker Finke će se morati obračunati s temperamentom kamerunskih igrača. Ili će se temperament obračunati s njim, što je vjerojatnije.

Niko Kovač zna da posao još nije gotov. Slijedi veliko finale, utakmica u Recifeu protiv motoričnog, agresivnog i okomitog Meksika, koji je oteo i favoriziranom Brazilu bodove. Bit će to sasvim drukčija utakmica od one u Manausu, istina, klimatski ugodnija, ali u natjecateljskom smislu kudikamo zahtjevnija. U svakom slučaju, treba nam pobjeda, ali Niko Kovač reći će da vjeruje u svoje dečke, koji su u Manausu, u užasnom klimatskom okruženju, pokazali svu raskoš hrvatskog nogometnog talenta. I karakter.

Ako tražimo prva imena velike pobjede, onda su to Ivan Perišić, koji je i na premijeri protiv Brazila igrao na visokoj razini, da bi svoju klasu potvrdio i u sudaru s Kamerunom. U srijedu je bilo jasno koliko Mario Mandžukić znači za momčad, da je bio na raspolaganju protiv Brazila, možda bi utakmica imala drugačiji tijek. Ivica Olić i protiv Kameruna je odradio veliki posao, imponira njegova energičnost i požrtvovnost. Pristojni su bili Dario Srna, Vedran Ćorluka i Sammir, koji je s nekoliko okomitih dodavanja dao do znanja da je upotrebljiv i kad Modrić i Rakitić ostanu bez zraka.

Prekinuta šutnja

Pobjeda je toliko oraspoložila igrače da su nakon utakmice prekinuli silenzio stampa, opet su na raspolaganju hrvatskim medijima. Logičan je to slijed događanja jer dečkima ne treba alibi, već plasman u drugi krug. Na tom putu treba im i medijska potpora. Bilo je vrlo simpatično kada je Darijo Srna u miks-zoni prošao kroz novinarski špalir pognute glave i bez riječi, da bi se nakon nekoliko metara zaustavio, vratio pred mikrofone i kroz smijeh rekao “jesam li vas...” Vratili smo se jedni drugima, jer je to prirodno na ovakvim turnirima, gdje su napetosti velike, kao i ulog. Riječ je o još 9 milijuna eura.

Zdravi i spremni

Vjerujete li da Hrvatska i nakon utakmice u Recifeu može ostati na nogama? Ako je suditi po utakmicama protiv Brazila i Kameruna, svakako. No, budite tihi poput Nike Kovača, koji će i nakon ovako raskošne pobjede naručiti “samo čašu vode” i svaku euforiju najuriti iz svlačionice i kampa. Svjestan je da je “apsolutni početnik”, iza kojega je šest utakmica na kormilu reprezentacije, dvije velike pobjede (Island i Kamerun), jedna ukradena, ali također velika utakmica (Brazil), i to je sve što piše u njegovoj trenerskoj biografiji. Kaže da su svi igrači zdravi, čak i Luka Modrić, čiji je nastup bio upitan do zadnjeg časa, zbog čega je i bio suzdržan. Zdravi i spremni za podvig. Niko Kovač i njegov ansambl pripremit će, uopće ne sumnjam, perfektno i tu utakmicu, no to će biti najteža kušnja njihova trenerskog talenta. I Meksiko je velika reprezentacija. Rekao je predsjednik Davcor Šuker:

“Šteta je samo što Thiago Silva nije zabio protiv Meksika, u ponedjeljak bi nam bio dovoljan bod. Ali, i ovako su naši izgledi veći, još nismo spakirali stvari za povratak kući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:33