Todorić dobio privatnu plažu u Medveji

RIJEKA - Plaža Ville Castelo u Medveji nedaleko Opatije, zdanja u vlasništvu Ivice Todorića, prva je privatna plaža u Primorsko-goranskoj županiji. Naime, Todorićevoj tvrtki Agrokor u četvrtak je županijsko Poglavarstvo jednoglasnom odlukom dalo koncesiju za 11.000 četvornih metara kopna i mora za što će na godinu plaćati iznos od 560.000 kuna. Županija je natječajem za koncesioniranje ove plaže tražila 553.800 kuna, a u Agrokoru su odlučili podnuditi i nešto više. Inače, i prije ovog izglasavanja bilo je očito da će Todorić i dobiti svoju plažu.



Naime, Poglavarstvo Županije još u ožujku bez diskusije prihvatilo odluku o javnom prikupljanju ponuda za davanje koncesije, a sam postupak koncesioniranja plaže pokrenut je upravo na inicijativu Agrokora. S obzirom na to da je vila nad plažom u vlasništvu Agrokora, a javna ponuda za koncesiju raspisana je u svrhu gospodarskog korištenja i to "sportsko-
Za plažu poput ove u Medveji bi koncesijska naknada kvadrata plaže prema županijskoj Uredbi trebala iznositi pet kuna, no u Županiji su odlučili da "zbog izuzetne atraktivnosti i položaja plaže te njenog značaja početna cijena iznosi 50 kuna za četvorni metar.
rekreacijskih djelatnosti u funkciji odmora djelatnika tvrtke i gostiju Ville Castelo", bilo je jasno da će Agrokor, odnosno obitelj Todorić, ako odluče platiti ovu koncesiju dobiti svoju privatnu plažu, s mogućnošću ograđivanja.



Koncesija ima i uvjet - ustupanje dijela pojasa uz more za gradnju javne šetnice što je zahtijevala Općina Lovran pod čiji teritorij spada Medveja. Inače, za plažu poput ove u Medveji bi koncesijska naknada kvadrata plaže prema županijskoj Uredbi trebala iznositi pet kuna, no u Županiji su odlučili da "zbog izuzetne atraktivnosti i položaja plaže te njenog značaja početna cijena iznosi 50 kuna za četvorni metar".



Tako koncesionar za 3016 kvadrata kopna i 8060 kvadrata mora godišnje treba plaćati koncesiju u iznosu od preko pola milijuna kuna plus tri posto prihoda ostvarenog obavljanjem djelatnosti i pružanjem usluga na plaži. Austrougarska Villa Castelo koja je godinama u vlasništvu Todorićeva Agrokora nalazi se odmah uz dugu, šljunčanu medvejsku plažu, jednu od najljepših na Kvarneru, koju pak pod koncesijom ima tvrtka Hemingway. Isto tako, pristup plaži ispod Todorićeve vile, zbog visokih stijena, moguć je samo s mora, odnosno iz samog objekta. Inače, koncesija je dana na rok od pet godina, a svake dvije godine može se mijenjati cijena naknade.



Iva Balen/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:45