TERORIZAM U PARIZU

TAJNE SLUŽBE SU ZAKAZALE DRUGI PUT U SAMO DESET MJESECI Ovo je poruka ne samo Francuzima, već i svim turistima da su potencijalne žrtve

 SIPA/CROPIX

Zastrašujući napadi koje su teroristi Islamske države počinili u Parizu do sada su odnijeli 129 života. Koliko je za sada poznato, napadača je bilo najmanje osam. Broj žrtava govori da su islamisti bili iskusni i uvježbani te sposobni organizirati vrlo složenu napadnu operaciju koja se provodila na čak šest odvojenih lokacija razasutih po Parizu.

Složenost i uigranost napada te činjenica da su teroristi bili teško naoružani, a neki i opremljeni eksplozivom, odnosno samoubilačkim prslucima, nužno znače da su pripreme napada trajale tjednima, a možda i mjesecima. S obzirom na brojnost terorista, također je neizbježna podrška elemenata muslimanske zajednice u Francuskoj.

Jednako tako je jasno i da su francuske obavještajne službe teško zakazale, kao i u siječnju ove godine, kada su dvojica francuskih islamista izvršili napad na novine Charlie Hebdo. No, sadašnja situacija još je gora, jer najmanje osam terorista moralo je komunicirati, kako međusobno, tako i sa svojom logističkom mrežom preko koje su se naoružali.

Izbor meta

Nemogućnost francuske obavještajne zajednice da prati terorističku komunikaciju te razine unutar vlastite države, samo 10 mjeseci od prošlih terorističkih napada na Parizu, upućuje na znatne probleme u francuskim sigurnosnim službama.

Indikativan je i izbor meta: blizina nogometnog stadiona na kojem se igrala prijateljska utakmica između Francuske i Njemačke, uz nazočnost predsjednika Hollandea, kazalište i restorani, šalju poruku da nisu samo Francuzi na udaru, nego i da su svi turisti u gradu potencijalne žrtve. Po svom opsegu i taktikama koje su islamisti koristili napadi u Parizu najsličniji su događajima u Mumbaiju 2008. godine, kada je 10 islamista ubilo 266 ljudi u koordiniranim streljačko-bombaškim napadima, nakon kojih su uzeli taoce, što je gotovo identično napadima u Parizu.

Izraelski sportaši

Terorizam je uvelike evoluirao u proteklim desetljećima. Od bombaških napada i talačkih kriza pretvorio se u hibridni rat. Dobar primjer te promjene napad je na izraelske sportaše na Olimpijskim igrama 1972. Otmičari su imali konkretne zahtjeve i političke ciljeve, a i sami su željeli izbjeći smrt. Danas je Islamska država proširila ideju globalnog kalifata i konačnog obračuna sa svim nevjernicima, koji mogu biti samo porobljeni ili ubijeni. Islamisti danas žele umrijeti ubijajući nevjernike i s njima je pregovaranje nemoguće, a kada ih uhite, u zatvorima šire otrov svoje pogubne ideologije. Jedino ih se može identificirati i neutralizirati prije nego počine svoje zločine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:40