NESTVARNA UTAKMICA

SVI REKORDI ČUDESNE VEČERI Nijemci su sinoć zabili dva gola više od Engleske na zadnja dva Mundiala!

 AFP

Što više ponavljali taj rezultat, zvuči nestvarnije. 7:1? Je li moguće? Je li moguće da je Brazil izgubio rezultatom 7:1 ? I to u Brazilu?

Ako je 1950. godina i poraz u finalu od Urugvaja proglašen nacionalnom tragedijom, što je onda ovo? Ako ćemo gradirati težinu poraza, ovo nije " Maracanazo", ovo je extremidade ili prevedeno - kraj!

Uplakanim igračima nakon utakmice preostalo je samo kleknuti na travnjak te suznih očiju uputiti molitvu Bogu i zatražiti oprost. S druge strane, hladnokrvni Nijemci bez trunke samilosti likuju, a imaju i zašto jer su na sinoćnjoj utakmici srušili čak 20 rekorda, što svjetskih prvenstava, drugih natjecanja, generalnih, a što igračkih rekorda.

Pa počnimo redom.

1. Khedirinim pogotkom za 5:0 Njemačka je prestigla Brazil po broju postignutih golova na svjetskim prvenstvima, a do kraja utakmice taj se omjer povećao na 223:221.

2. Miroslav Klose postao je najbolji strijelac u povijesti Mundijala sa 16 pogodaka i tako skinuo velikog Ronalda s tog trona, i to baš protiv njegove reprezentacije na njegovu terenu. Ujedno je i prestigao Gerda Mullera po broju golova na velikim natjecanjima te ih sada na kontu ima 19.

3. Nijemci su pomaknuli vlastitu granicu i plasirali se u osmo finale. Brazil i Italija šest puta su se našli u finalnoj borbi za trofej.

4. Samo je jednom Brazil primio pet golova, u Francuskoj protiv Poljske 1938., ali su tada Leonidas i ekipa pobijedili 6:5.

5. Selecao je primio 11 golova na aktualnom prvenstvu i time izjednačio rekord po broju primljenih golova iz već spomenute 1938. Međutim, u subotu ih čeka još i utakmica za treće mjesto.

6 - Izjednačen je i rekord po najuvjerljivijem porazu. Brazil je 1920. godine na turniru Copa America poražen 6:0 protiv Urugvaja.

7 - Njemačka je prekinula brazilski niz nepobjedivosti na njihovu terenu koji je trajao od rujna 1975. godine kada je Peru slavio 3:1 na prvenstvu Južne Amerike. Da ironija bude veća, igralo se polufinale u Belo Horizonteu.

8 - Samo je Jugoslavija više puta matirala brazilskog golmana, u pobjedi od 8:4 u prijateljskom susretu 1934. godine. Ovo je najteži poraz Brazila na velikim natjecanjima.

9 - Nitko do sada nije postigao sedam golova u polufinalnoj utakmici Svjetskog prvenstva.

10 - Pobjeda sa šest golova razlike najuvjerljivija je u povijesti Mundijala.

11 - Samo jednom je ekipa postigla sedam golova u utakmici knock out faze Mundijala. Bila je to Austrija u pobjedi nad Švicarskom 7:5 davne 1954. godine. Švicarci su tada organizirali prvenstvo pa je Brazil jučer postao drugi domaćin koji je primio sedam golova na utakmici ispred svojih navijača.

12 - Budući da je Švicarska bolje prošla s pet zabijenih golova, ovaj poraz Brazila najgori je za jednog domaćina.

13 - Nijemci su postigli pet golova u poluvremenu čime su podsjetili na 1974. godinu i pobjedu Jugoslavije protiv Zaira od 9:0 kada je na poluvremenu bilo 6:0. U tu kategoriju spada i utakmica Poljske protiv Haitija gdje je rezultat na poluvremenu bio 5:0, dok je susret završio 7:0.

14 - Nikada nitko nije za 29 minuta primio pet golova, a Brazil je to uspio na vlastitom terenu. Jugoslavija je od 30. minuta protiv Zaira vodila 5:0 golom Dušana Bajevića.

15 - Tomas Muller postao je treći igrač poslije slavnog Peruanca Teofila Kubillasa i Klosea koji je postigao barem pet golova na dva prvenstva.

16 - Njemačka je postigla četiri gola za šest minuta što je apsolutni rekord polufinala.

17 - Toni Kroos postigao je dva gola za 69 sekundi što do sada nije uspjelo nikome.

18 - Samo 179 sekundi prošlo je između drugog i četvrtog gola Nijemaca.

19 - Njemačka je imala na poluvremenu najveću prednsot u povijesti svojih sudjelovanja. Protiv Saudijske Arabije 2002. imala je 4:0 na poluvremenu, a utakmica je završila s rekordnih 8:0.

20 - Njemačka je samo protiv Brazila postigla dva gola više od Engleske na posljednja dva Mundijala.

Brazilci u utakmici za treće mjesto imaju priliku sačuvati zadnju trunku dostojanstva, ako je to uopće moguće nakon ovakvog poraza, dok će se Nijemci pokušati popesti na krov svijeta preko boljeg iz susreta Nizozemska - Argentina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:46