NOVA SAZNANJA

Svećenik koji je promijenio povijest: Otac Johann Kuehberger je izvukao malog Hitlera iz ledene rijeke

Čini se da je današnji svijet mogao biti puno drukčiji da nije bilo jednog svećenika. Prema riječima oca Maxa Tremmel, svećenika koji je postao jedan od najpoznatijih europskih orguljaši, njegov prethodnik Johann Kuehberger spasio život Adolfu Hitleru .

Naime, Kuehberger je navodno u siječnju 1894. spasio tada četverogodišnjeg Hitlera koji je pao u zaleđenu rijeku. Iako sam Hitler nikada nije potvrdio da se tako nešto dogodilo, novinski članak iz 19. stoljeća opisuje ovaj događaj.

Nadalje, osim novinskog članka, o Hitlerovom utapanju govori i knjiga Annae Elisabeth Rosmus pod imenom Napuštajući Passau, odnosno mjesto u kojem je Hitler odrastao. Autorica u knjizi opisuje kako su obale rijeke u Passau bile idilično mjesto za dječju igru te kako je mladi Adolf upao u ledenu rijeku dok se s ostalom djecom igrao lovice. Život mu je spasio sin vlasnika kuće u kojoj je Hitler tada živio. U knjizi također stoji kako je cijeli Passau znao za ovaj događaj i kako postoje verzije događaja prema kojima Hitler nikada nije naučio plivati.

Zanimljivo, u svojim starijim danima Hitler je često svojim kolegama generalima pričao kako se kao dječak igrao kauboja i Indijanaca na obali rijeke, no nikada nije rekao niti riječ o utapanju. Premda priča nikada nije potvrđena te se u novinskom članku ne spominje dječakovo ime mnogi vjeruju da je zaista riječ o Adolfu Hitleru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 07:16