DRAGA MILANA

Svakog čuda tri dana dosta, pa i ljubavnice

Draga Milana, prije sedam godina zaljubio sam se u jednu Njemicu koja je ljetovala na otoku na kojem živim. Avantura nam se dogodila potpuno spontano, požuda je bila jača od nas. Postali smo ljubavnici drugi dan nakon što smo se upoznali, iako smo oboje bili u braku. Održavali smo vezu u tajnosti nekoliko godina, nakon čega sam ja jedan dan jednostavno puknuo i sve priznao ženi. Rastao sam se u roku od dva mjeseca. I moja ljubavnica je sve priznala mužu, no oni su ostali u braku još neko vrijeme, on je jednostavno nije želio pustiti. Nedavno se ipak rastala i ona. I nestale su sve prepreke za našu ljubav koja je i dandanas jača od svemira. No nastali su i novi problemi. Ona je nezaposlena, muž je oduvijek uzdržava, a ja nisam siguran hoću li to biti u stanju. Imam kuću i posao, no kako živim na otoku, većinu primanja zaradim ljeti. Ne mogu reći da sam siromašan, ali ni sam nisam siguran koji standard ona očekuje od mene. Tu je i drugi problem: ona se pristala preseliti u moje malo mjesto, no mene muči mala sredina, moja bivša žena, sve njezine poznanice... Ne znam kako će je prihvatiti, pogotovo jer su u mom mjestu svi katolici, a moja odabranica je Jehovina svjedokinja. Kako da se postavim?

Mario

Nedavno sam upoznala Sandru. Iz primorskog je gradića došla u Zagreb na jedan društveni događaj kojem sam prisustvovala. Po njezinu sam držanju odmah znala da nije iz Zagreba, nije mogla skriti uzbuđenje na mjestu prepunom poznatih faca, gdje kamere i fotoaparati sijevaju na sve strane, vidjelo se da u tome uživa i da pomno pamti sve detalje kako bi ih kasnije, na kavi, mogla svojim prijateljicama točno prepričati. Odmah mi je bila simpatična. Muškarac pokraj nje vidno se dosađivao, pa sam joj rekla da bi i mom mužu tu bilo dosadno, a ona je rekla da joj to nije muž, nego dečko. Potom mi je ispričala da je suprug ostao kod kuće s djecom, on je radišan čovjek, ne voli izlaziti, a i kad izađe, onda je u pravilu s muškim društvom.

- Zna li on da si ti u Zagrebu s ljubavnikom? - upitala sam je.

- Nisam mu to baš tako rekla, ali mislim da u principu zna, jer zna cijeli grad.

- Pa imaš li ikakvih problema zbog toga, odakle je tvoj dragi, je li iz istog mjesta?

- Nije iz istog, nego iz susjednog mjesta, ali svi manje-više za nas znaju. On je također oženjen, samo nema djecu - rekla mi je, a onda su se zagrlili i tako zaljubljeno pogledali da su me istog trena kupili.

“Svijet voli ljubavnike”, rečenica je jednog našeg skladatelja koju sam zapamtila.

- Zar nisi doživjela nijednu neugodnu scenu zbog svoje veze? - nisam mogla prestati ispitivati.

- Nisam, jer gradom hodam uzdignute glave. Stojim iza svojih postupaka, točno znam zašto ovako živim i nikome se ne namjeravam pravdati - reče žena koja se sva zajapurila kad je pokraj nas prošla Severina.

- Vidi kraljice! E da mi je nju upoznat, onda mogu kući - rekla je.

Ni mala mjesta nisu, dakle, ono što su nekad bila. Sve ovisi o tome kako se postavite.

Svakog čuda za tri dana dosta. Naviknut će se ljudi na vašu Njemicu jako brzo. Postoji zgodna ljudska osobina, a zove se ljubopitljivost. Vaša je bivša žena tu i njezine prijateljice također, ali svatko ima neprijatelje, pa i vaša bivša, a uvijek postoje i oni kojima je jednostavno dosadno pa će htjeti upoznati ženu koja se doselila iz Njemačke zbog ljubavi i koja vas je dovela do toga da ostavite ženu. To je sindrom nove face u malom mjestu. Naići će dakle na dobrodošlicu bar jednog dijela ljudi, a nakon toga je na njoj da ih pridobije, ako joj je do toga stalo. Nekako mi se čini da, ako je uspjela toliko očarati vas, uspjet će očarati i druge, pa će društveni život početi funkcionirati. Imali ste ljetnu avanturu koja je prerasla u ljubav, potom je ljubav izazvala korjenite promjene u vašim životima. Ne spominjete imate li djecu, pa pretpostavljam da ih ni vi ni ona nemate, što je uvelike olakšalo situaciju u kojoj se nalazite i sada ste konačno i jedno i drugo slobodni. Ono što mene istinski zbunjuje jest da vaša veza traje već 7 godina, a vi sa svojom ljubavi još niste razgovarali o temeljnim pitanjima vezanima uz vaš budući zajednički život.

Pitanja koja postavljate meni trebali ste zapravo postaviti njoj. Ona bi vam sigurno bolje znala odgovoriti kakav standard od vas očekuje, no ja ću vam pokušati odgovoriti na ta pitanja slijedeći logiku vašeg i njezina ponašanja. To je žena koja se zbog vaše ljubavi ipak razvela od muža koji ju je uzdržavao i koji je, unatoč tome, nije bio odmah spreman pustiti. Ona je svjesna vašeg imovinskog stanja i načina života, u koji se imala priliku uvjeriti, a izrazila je spremnost da se preseli u vaše mjesto. Nešto mi govori da joj materijalna strana u ovoj priči nije, dakle, bila na prvom mjestu i da se njezinih previsokih očekivanja ne trebate plašiti. Možda će i sama poželjeti raditi, naći ćete način kako može biti korisna. To što je ona Jehovin svjedok samo je njezina stvar, no potrudite se da joj objasnite da to tako mora i ostati. Budući da ste se oboje već razveli, mislim da vrijedi pokušati. Vaša je ljubav nalik utrci s preponama, dosad ste mnoge preskočili, možda stignete do cilja!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 18:43