IZA KULISA POLITIKE

SUZANA BARILAR Konačno smo doznali nešto više o HDZ-ovu gospodarskom planu. Nažalost, takvih je već bilo

Konačno smo doznali nešto više o HDZ-ovu gospodarskom planu. Nažalost, takvih je već bilo. HDZ će ukidati neučinkovite općine. Super, konačno. Jedino ako ta mjera ne bude svedena na ukidanje dvije, tri općine u kojima vlast drži suprotna, a ne njihova opcija
 CROPIX

Konačno smo doznali nešto više o tome kako ćemo živjeti ako HDZ osvoji vlast. I ničim se ne može naslutiti da ćemo, kako je nedavno najavljivao Tomislav Karamarko, morati proći kroz dolinu suza ako on bude sjedio u Banskim dvorima.

Ukratko, imat ćemo niži PDV, javna uprava će konačno postati učinkovita, dogodit će se pravi investicijski bum, euri iz Europskih fondova neuzaustavljivo će teći, zbog olakšica koje im osigura država poduzetnici će otvarati tisuće novih radnih mjesta, stići će u Hrvatsku i ozbiljne investicije, pa će se proračun tako dobro puniti da ćemo plaćati niže poreze i moći povećati mirovine, reforme će biti provedene u svakom sektoru, konačno će država ukinuti općine koje ne mogu same opstati, a daljne zaduživanje države napokon će prestati.

I tko može riječ reći protiv ovakvog plana i programa? Samo onaj tko ne želi da mu bude bolje i tko ne želi da nakon sedam i više godina krize konačno ugledamo svjetlo na kraju tunela. Uspije li HDZ uvjeriti građane da će to sve provesti, pobjeda na izborima im je zagarantirana. Nažalost, hrvatski su se građani posljednjih desetak godina naslušali sličnih ili istih predizbornih programa na kojima bi oni koji su na njima osvojili vlast vrlo brzo sami slomili zube. Imali smo jamstvenu karticu onog kojem su “ljudi uvijek bili ispred politike”, a kad je zaboravio “gdje je ostavio karticu” osmislio je Program 3X7, pa je uslijedio Program gospodarskog oporavka Vlade Jadranke Kosor, zatim Milanovićev Plan 21 za koji je nedavno doduše i sam priznao da je bio tek - figurativan. A sada imamo HDZ - IFO. Zašto bi ovaj put bilo drukčije i zašto bismo vjerovali da će ono što prije njega nisu napravili Ivo Sanader, Jadranka Kosor ni Zoran Milanović sada provesti Tomislav Karamarko.

Zato što je, kažu u HDZ-u, Karamarko odlučan da provede sve zacrtane mjere. I to kako se sam pohvalio, u prvih šest mjeseci do godinu dana. I zato što će u njegovoj Vladi sjediti i stručnjaci, a ne samo politički poslušnici. Nadamo se da je Karamarko to rekao i svojim parterima iz osmočlane Domoljubne koalicije jer oni već naveliko licitiraju s brojem ministarskih mjesta za koje očekuju da će im pripasti.

Imamo li zaista razloga vjerovati da će ovog puta biti drugačije i da će nas neka buduća HDZ-ova Vlada preko doline suza izvesti na obronak oporavka?

Recimo, iz HDZ-a se može čuti da će, ako dođu na vlast, podići hrvatsko gospodarstvo sa 50 projekata vrijednih 42 milijarde eura. No ne treba imati posebno dobro pamćenje da bismo se prisjetili da je Vlada Jadranke Kosor negdje početkom 2011. predstavila 30 investicijskih projekata koji će pokrenuti gospodarstvo.

Smanjenje PDV-a oduvijek je omiljena tema naših političara. Najavljivao je niži PDV i Ivo Sanader, da bi ga 2009. - povećao. Sada HDZ ide i korak dalje te govori o PDV-u na hranu od 10 posto. Odlično. Samo se nadamo da imaju osmišljen model kojim bi spriječili da taj ekstraprofit ide u kasu trgovaca, umjesto u kućne budžete prezaduženih građana. Manji PDV najavljuju i u turizmu pa nije zgoreg podsjetiti da smo nekada imali nultu stopu PDV-a u turizmu. A onda je povećana na 10 posto, 2006. godine. Na vlasti je bio HDZ.

Slušamo od Ivane Maletić kako će, kada oni dođu na vlast, javna uprava postati servis građanima i poduzetnicima. Rečenica kao da je prepisana iz Plana 21 Kukuriku koalicije. Iako dakle HDZ u četiri godine nije uspio u funkciju staviti Centralni obračun plaća, sada će javnu upravu dovesti u red. I ne samo to - nagrađivat će najbolje službenike.

Šteta što se toga nisu sjetili ranije jer prema Zakonu o plaćama u javnim službama Pravilnik o nagrađivanju službenika trebalo je donijeti do lipnja 2003. Osam godina za to očigledno nije bilo dovoljno.

Neće, kažu, ukidati županije, ali će ukidati neučinkovite općine.

Super, konačno, bravo - reći ćemo. Jedino ako ta mjera ne bude svedena na ukidanje dvije, tri općine u kojoj vlast drži suprotna, a ne njihova opcija. Bit će zanimljivo vidjeti kako će recimo reagirati Branko Hrg kad mu Karamarko kaže da će ukinuti tri općine u kojima je na vlasti njegov HSS-ovac. Sastanci s Hrvatskom udrugom poslodavaca koja se zalaže za ukidanje županija nisu previše utjecali na to da Karamarko promijeni svoje mišljenje i da poneka županija plati danak preskupe javne administracije.

Čujemo i da će osnovati Fond za nove izbore financiranja za poduzetnike. Jedino nisu rekli što će s istim takvim fondom koji je osnovan nedavno, a trebao bi biti težak 150 milijuna eura.

Najavljuju i da će dodatno smanjiti parafiskalne namete kako bi pomogli poduzetnicima. Vrlo inovativno - kad ne znaš kako bi pomogao poduzetnicima, onda najaviš smanjenje parafiskalnih nameta. Aktualna Vlada do sada je smanjila te namete za 600 milijuna kuna, do kraja godine izaći će s planom za dodatnih 300 milijuna. HDZ će znači, ako osvoji vlast, nastaviti provoditi njihov program.

Novce iz EU fondova, tvrde, povlačit će bolje, više i jače. Tu nam ne preostaje drugo nego vjerovati im na riječ da su protekle tri i pol godine u oporbi i oni nešto naučili. Jer kao vlast se baš nisu pokazali u povlačenju novca iz pretpristupnih fondova. Dovoljno je reći da nam je u vrijeme mandata HDZ-a Europska komisija “zamrznula” 130 milijuna eura iz PHARE programa, a za pet milijuna eura smanjila sredstva iz programa IPA.

A kada napokon to sve ostvare, onda će moći smanjiti porezno opterećenje za građane i poduzetnike, a “streme” i tome da povećaju mirovine. Valjda će nam do izbora, kad napokon vidimo cijeli taj famozni program, reći i na koji način sve što su najavili namjeravaju provesti.

Kako tvrdi glavni HDZ-ov ekonomski program Tomislav Ćorić, u čitavom području bit će niz reformi. No za sada ni riječi nismo čuli o smanjenju troškova javnog sektora, reformama u zdravstvu i mirovinskom te pravosuđu, preustroju javnih poduzeća, teritorijalnom preustroju...

Karamarkova dolina suza, po svemu sudeći, već se isušila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:15