KOMENTAR INOSLAVA BEŠKERA

Suđenje Józefu Wesołowskomu ispit je za vatikansko pravosuđe

Koliko je Katolička crkva spremna pokazati da se odrekla prijetvornog zabašurivanja seksualnog zločina nad djecom
 Getty

U subotu u Vatikanu počinje suđenje Józefu Wesołowskomu (66), bivšem nadbiskupu, bivšemu apostolskom nunciju u Dominikanskoj Republici. Taj bivši prelat optužen je za posjedovanje dječje pornografije dok je boravio u Rimu, od 2013. do 2014., te za spolno zlostavljanje djece dok je bio u Dominikanskoj Republici, od 2008. do 2013.

Kad je sablazan, o kojoj smo već pisali, buknula, Dominikanska Republika je zahtijevala od Svete Stolice da joj izruči Wesołowskoga. Papa je odlučio da će mu se suditi u Sudištu Vatikanskoga Grada, budući da je on, kao i ini vatikanski diplomati i dužnosnici, državljanin Države Vatikanskoga Grada. Na taj način Sveta Stolica nije prepustila vruć krumpir tuđim rukama, nego je odlučila da tim suđenjem dâ snažan znak svoje volje za obračunom s pedofilima u crkvenim redovima. Upravo je papa Frane u srpnju obznanio edikt motu proprio (na vlastitu inicijativu) kojom je odredio da vatikanski dužnosnici mogu biti suđeni i za zlodjela u inozemstvu.

Wesołowski je već kažnjen crkveno u skladu s kanonskim pravom: sveden je na laički status (oduzet mu je, dakle, i biskupski i svećenički čin), ali sada slijedi kazneni postupak, kao i u bilo kojoj inoj državi. Prijeti mu šest do deset godina zatvora.

Kazneno suđenje veoma je rijedak događaj u Vatikanu. Posljednje (ali prvo za sve novinare akreditirane pri Svetoj Stolici, pa i one najdugovječnije) bilo je u listopadu 2012. Sudilo se bivšem sobaru pape Benedikta XVI Paolu Gabrieleu zbog krađe povjerljivih dokumenata, čak i s Papinog stola, i njihova dostavljanja talijanskim novinarima (skandal nazvan “Vatileaks”). Osuđen je na 18 mjeseci zatvora ali ga je Benedikt XVI pomilovao dva mjeseca kasnije. Uostalom, taj je Papa bio prvenstvena oštećena stranka.

Pomilovanje sada teško da dolazi u obzir - javnost bi to doživjela kao ohrabrenje pedofilima, a Wesołowski je, po optužbi, silovao i dječake mlađe od 8 godina.

Nije dobro odjeknuo ni podatak da je Wesołowski u kućnom pritvoru unutar Vatikanskoga Grada. U pojedinim komentarima je rečeno da “živi kao Papa”, natežući činjenicu da i Benedikt XVI živi u klauzuri. Naravno da to pravno nije ni slično, ali na postupanje spram Wesołowskoga se gleda pod povećalom, s obzirom na gnusnost zločina za koji je optužen, a i kanonski kažnjen, što kazuje da Sveta Stolica nema dvojbi o njegovoj krivici.

To nipošto nije razlog da kazneno suđenje ne bude provedeno uz poštivanje svih optuženikovih prava, uz minuciozno izvođenje dokaza.

To će suđenje u tom pogledu biti ispit za vatikansko pravosuđe: koliko je kadro izići na kraj s takvim, nimalo jednostavnim slučajem, kad je riječ o izvođenju dokaza?

A biti će ispit i za univerzalnu Katoličku crkvu: koliko je spremna i primjerom pokazati da se odrekla prijetvornog zabašurivanja tog zločina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:45