KOMENTAR JUTARNJEG

Što nam to smrdi u hrvatskoj policiji?

Uredba o izgledu odora policijskih službenika MUP-a predviđa da po pet polo majica zadužuju policajci koji su na terenu, a po dvije službenici i rukovoditelji. No, te količine naprosto nisu dovoljne
 Željko Hajdinjak/CROPIX

Prije otprilike godinu dana, točnije na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 25. srpnja 2013., donesena je Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o izgledu odora policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova. Ta je uredba objavljena u Narodnim novinama 1. kolovoza 2013. godine, broj 100/13, a primjena odredbi počela je osam dana od dana objave.

Već pri izradi teksta uredbe dao sam u ime Sindikata policije Hrvatske prigovor na količinu majica kratkih rukava s ovratnikom, tzv. polo majica, koje su predviđene za određene kategorije policijskih službenika.

Uredbom se, naime, umjesto dosadašnjih košulja kratkih rukava uvode polo majice (s čime smo se prvotno i složili), ali se ujedno smanjuje količina na samo dvije polo majice za policijske službenike koji u pravilu posao obavljaju u prostorima policijskih postaja.

U međuvremenu, jer je rok za usklađivanje odore s novim izmjenama do 1. kolovoza ove godine, isporučene su prve količine polo majica za koje mogu reći da sam osobno, a i prema prigovorima koje mi iznose članovi i sindikalni povjerenici, razočaran. Prigovori se odnose, osim nedostatne količine, i na samu kvalitetu majica.

Naime, polo majica je izrađena tako da su oznake policije prišivene na samu majicu, a na taj način dolazi do njihova trošenja i “habanja” prilikom pranja. Samim time prilikom pranja majica dolazi do skupljanja, dok se našivena oznaka ne skuplja. SPH je predložio da oznaka bude na čičak.

Nadalje, na poleđini majice nalazi se natpis “Policija” koji je tiskan (otisnut), a ne ušiven, pa će s vremenom doći do otpadanja otisnutih slova. Uz to, navedeno je da se ne smije peglati. Osobe koje zadužuju samo dvije majice to će primijetiti prije ostalih.

Sukladno Uredbi, predviđeno je da policijski službenici koji svoje poslove obavljaju na terenu zadužuju po pet polo majica, dok rukovoditelji i viši policijski službenici zadužuju dvije majice. U provedbi pilot-projekta policijski službenici - šefovi smjena, vođe sektora, policijski službenik za nezakonite migracije, djelatnici ekipa za očevide prometne policije i drugi - stalno su na terenu kao i svi drugi policijski službenici u odori, tako da su im navedene količine definitivno nedostatne, a u postajama I. i II. kategorije ti su policijski službenici često angažirani na terenu, npr. u zasebnim postrojbama.

Prema rasporedu rada, u pojedinim policijskim postajama trenutačno se radi bez stalnog rasporeda ili u smjenama 2-2-2 i svakodnevno treba imati minimalno jednu čistu majicu za službu, stoga samo dvije polo majice na zaduženju predstavljaju ne samo narušavanje položaja tih policijskih službenika, nego i higijenski i zdravstveni problem.

Također je nepotrebna oznaka sa zastavom RH i natpisom “Croatia” (ispada kao da su iskorištene oznake predviđene za mirovne misije).Naše ukazivanje na to da samo dvije majice mogu predstavljati i higijenski i zdravstveni problem sasvim je logično i ne treba biti pametan da bi se do njega došlo - tko može odraditi dvije sezone sa samo dvije majice? Napominjemo da policijski službenici, ovisno o načinu organizacije rada i potrebama službe, ponekad rade i deset do 15 dana zaredom.

Sa samo dvije majice imaju izbor: ili istu majicu nositi više dana, što predstavlja higijenski problem i ne preporučamo, ili ih učestalo prati pa će tako doći do situacije da se majice ne stignu osušiti do sljedeće smjene (ovisno o rasporedu, vremenskim uvjetima i sl.) te će s takvim neosušenim ili vlažnim majicama ići na posao.

Naglašavamo da je poželjno svakodnevno mijenjanje polo majica jer je policijski posao takav da zahtijeva čestu fizičku aktivnost, a samim time uzrokuje se znojenje i veća je šansa za vanjsko onečišćenje - policijski službenik neće zastati i reći da ne bi ušao u neki zapušteni objekt ili grmlje kako ne bi zaprljao majicu jer neće sutra imati odjeću za posao. S druge strane, neuredan izgled predstavlja i disciplinsku povredu.

Da stvar bude zanimljivija, nove majice nemaju džepove, a još nisu stigle nove službene hlače koje imaju džepove (stare ih, pak, nemaju). Dio policajaca tako je na terenu u uniformama koje nemaju nijedan džep pa nemaju gdje nositi blokove, olovke, mobitele i druge predmete koji su im potrebni u radu.

Uz sve to još se zaboravlja da, nažalost, policijski službenici sami o svom trošku održavaju zadužene dijelove odore, stoga manja količina i učestalije pranje povećavaju troškove održavanja na štetu policijskih službenika. Uštedama se postiglo samo otvaranje brojnih pitanja: osim navedenih, članovi nam se žale i na kvalitetu, funkcionalnost, boju, izgled i slično. Primjerice, trenutačno nemaju gdje staviti blok za pisanje jer nisu dobili hlače s džepovima sa strane, a zadužili su polo majice bez džepa. Isto je i sa službenom značkom jer je predviđeno da se stavlja na remen (dosad je bila na kopči na košulji), ali novi remen nije zadužen pa policijski službenici ne mogu značku vidljivo istaknuti. Zato se neki sami snalaze pa o vlastitom trošku nabavljaju etui za remen kako bi mogli staviti službenu značku na vidljivo mjesto i time se građanima legitimirati kao policijski službenici.

Zbog svega navedenog reagirali smo putem medija, ali i izravno u kontaktu s MUP-om. Ovaj tjedan održan je sastanak na kojem su se predstavnici MUP-a složili s dobrim dijelom naših prijedloga te smo u petak dobili dopis od MUP-a u kojem smo obaviješteni da će se pristupiti izradi izmjena i dopuna Uredbe o izgledu policijskih odora kako bi se na odgovarajući način propisale količine za zaduženje i rokovi uporabe majica.

Također smo izviješteni o našem prigovoru u vezi s kvalitetom, izgledom i izradom polo majica da je postupak kontrole kvalitete odrađen i da se još uvijek provodi (budući da je isporuka majica još u tijeku). Ujedno smo obaviješteni da policijski službenici u prijelaznom razdoblju mogu, uz nove polo majice, koristiti i dosadašnje košulje kratkih rukava.

S obzirom na navedeno, očekujem da se održi obećanje iz dopisa te da se ujedno uvaže naši prigovori i nabave dostatne količine kvalitetnih polo majica jer ćemo u protivnom morati, radi zaštite naših članova, pribjeći svim drugim legitimnim oblicima sindikalne borbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:29