Što je zajedničko našim fizičarima koji glume u filmu "SCI CSI" i nobelovcu Richardu Feynmanu?

Prošli tjedan znanstvenici Instituta “Ruđer Bošković” ugodno su me iznenadili polusatnim igranim filmom “SCI CSI”.

Film, čija je scenaristica, snimateljica i redateljica, mlada fizičarka Deša Jelavić Malenica, na prvi pogled nalik je nekoj od američkih forenzičkih serija poput “CSI Miami”. No, u filmu se znanstvenici šale na svoj način što je posve netipično za našu akademsku sredinu.

- Humor je jako važan u životu, pa tako i u poslu. Tko se ne zna šaliti na vlastiti račun, sebe doživljava preozbiljno - rekao mi je jučer na chatu dr. Vuko Brigljević, vrsni fizičar, ali i jedan od čelnih ljudi katoličke prelature Opus dei u Hrvatskoj, koji također glumi u filmu.

Dok neki smatraju kako je neozbiljno od hrvatskih znanstvenika da snimaju film u kome se smiju na vlastiti račun, palo mi je na pamet kako su neki genijalni fizičari poput Alberta Einsteina i Richarda Feynmana imali osobit smisao za humor.

U svojoj knjizi “Vi se sigurno šalite, gospodine Feynman”, taj nobelovac i jedan od najvećih fizičara 20. stoljeća opisao je svoje avanture i dogodovštine, a meni se posebno svidjela priča oko dodjele Nobelove nagrade.

Predstavnici Nobelova komiteta iz Stockholma nazvali su Feynmana u SAD da ga obavijeste da je dobio nagradu. No, u Americi je bila noć, pa su ga probudili.

- Hej! Zašto me gnjavite u ovo doba noći? - upitao je Feynman.

- Mislio sam da biste voljeli znati da ste dobili Nobelovu nagradu - odgovorio je zbunjeni predstavnik Nobelova komiteta.

- Da, ali ja spavam! Bilo bi bolje da ste me nazvali ujutro - rekao je Feynman i spustio slušalicu.

Kada ga je supruga pitala tko je zvao, mirno je rekao kako je upravo saznao da je dobio Nobela. Žena mu nije povjerovala nego je pomislila da se šali.

Ipak, Nobelov komitet bio je uporan pa je Feynman razmišljao da isključi telefon ili da odbije nagradu. Bilo je prekasno, mediji su već saznali i zvonjava telefona nije prestajala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:40