NEPOZNATA BUDUĆNOST

Što će mundijalski izbornici raditi u bližoj budućnosti?

U Europi ih, trenutno, ne čeka privlačan posao jer su velikani popunjeni
Argentina's coach Diego Maradona leaves the pitch after the 2010 World Cup quarter-final soccer match against Germany at Green Point stadium in Cape Town July 3, 2010. REUTERS/Oleg Popov (SOUTH AFRICA - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP)
 Reuters

ZAGREB - Za tjedan dana saznat ćemo čije će ime biti uklesano na popis sportskih besmrtnika (ako već nije tamo), a još nekolicina trenera zaslužit će takav ili približan status jer su s kadrom koji su imali napravili najbolji mogući posao. No, veći broj njih se posramljen, tužan ili, u najmanju ruku, grintav vraća ili se već vratio kućama. Kakva ih sudbina očekuje?

Najpopularniji od njih, Diego Maradona, vjerojatno će se povući. I osvajanje svijeta s Argentinom i povratak kući podvijena repa imalo bi istu posljedicu. Ni u jednom slučaju nema razloga nastaviti s ovim poslom, a posebno da je i kao izbornik postao svjetski prvak. Bolje od toga ne može. To bi bio “Diego’s way”.

Tko bi poželio Domenecha?

Isto se moglo pretpostaviti i za Carlosa Dungu, no danas znamo da je učvrstio status jedne od najomraženijih osoba u Brazilu. Četverogodišnje ravnanje seleçaom mu je jedini trenerski posao u karijeri, a s obzirom na reputaciju, novo odredište mogli bi biti Fiorentina ili Stuttgart, jer ga pamte iz igračkih dana, ili možda reprezentacija Japana, gdje je također ostavio dobar dojam. No, to neće biti tako skoro jer tek treba izblijediti slika koju je ostavio na Mundialu. Što se tiče seleçaa, mediji u prvi plan guraju Leonarda i Scolarija.

Dvojica velikih gubitnika su i prije ispijanja gorke afričke pilule najavila rastanak. Marcela Lippija je na klupi azzurra naslijedio Cesare Prandelli, a Raymonda Domenecha u tricolorima Laurent Blanc. Što će raditi dosadašnji izbornici? U Europi ih, trenutno, ne čeka privlačan posao jer su velikani popunjeni. Domenech ionako teško može računati na veliki klub. Od 1993. nije radio u klupskom nogometu, a na zadnja dva velika natjecanja se osramotio. Eh, da je otišao nakon finala 2006. godine... Njegova sudbina mogla bi biti osrednja afrička reprezentacija. Lippija zovu arapski šeici, bacajući pred njega i zlato i milijune petrodolara. Cannavaro bi volio da mu bude “Il capitano” i u dubajskom Al Ahlyju.

Natezanje Löwa i DFB-a

Njemački izbornik Joachim Löw je u svađi s predsjednikom Theom Zwanzigerom zbog propusta u pregovorima. DFB je krajem prošle godine objavio da su “rukovanjem” produljili suradnju do ljeta 2012., da bi to Löw kasnije demantirao. Nakon toga je odgodio razgovore do završetka SP-a. Problemi su počeli nakon što je Löw za sebe i sportskog direktora Bierhoffa zatražio bonuse za potpisivanje u visini jednogodišnje plaće. S obzirom na rezultate elfa, Löwove dionice rastu, Zwanzigerove padaju...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 03:19