ANALIZA

ŠTO ĆE ANGELA MERKEL PORUČITI ANDREJU PLENKOVIĆU Premijeru će jasno reći što mora mijenjati za veća ulaganja, a iznijet će mu i odlučan stav o BiH

 Michaela Rehle / REUTERS

Angela Merkel je od rujna prošle godine i izbora nakon kojih je uslijedilo dugotrajno formiranje vlade bila blokirana u vanjskopolitičkom djelovanju. Prije ljeta su joj probleme izazvali partneri iz bavarske Kršćansko-socijalne unije zbog migranata i sada se konačno može vratiti sređivanju stvari u EU. Jer, Merkel želi posljednji kancelarski mandat posvetiti definiranju svoje političke ostavštine. Velika je to prilika za Hrvatsku, koju se ne smije propustiti. U jednom trenutku Hrvatsku se počelo stavljati u isti red sa “zločestom djecom” EU, Poljskom i Mađarskom.

Berlin sada, dovoljno prije europskih izbora, želi čuti jasan stav Vlade i HDZ-a o tome gdje vide Hrvatsku: u skupini s Viktorom Orbánom ili s Merkel i Emmanuelom Macronom. Dakle, želimo li daljnje produbljivanje integracije ili smo za povratak suvereniteta nacionalnim parlamentima. Njemačka je kancelarka prije hrvatskog premijera primila predsjednika Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i jasno je da će Andreju Plenkoviću odlučno iznijeti svoj stav: Hrvati moraju djelovati kao konstruktivni element u BiH.

Veze Dragana Čovića s Miloradom Dodikom nisu smjer u kojem Berlin vidi budućnost BiH. I smatraju da Zagreb na tom planu ima jasne i neodgodive obveze. Njemačka je ozbiljna zemlja, svjesna da se može tražiti ako se i daje. Zato će bivši šef kabineta Angele Merkel, Peter Altmaier, hrvatskom izaslanstvu otvoreno reći što su problemi koje treba otkloniti kako bi se povećala njemačka ulaganja toliko potrebna Hrvatskoj. Ovo, dakle, neće biti “prazan” sastanak, samo slikanje, a Plenković je svjestan da će se i njega ocjenjivati po tome kako će provesti ono što se dogovori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:52