MILIJARDER NA PAPIRU

Šokirala ga banka: Umjesto 155 eura Indijac na svom računu zatekao 7,6 milijardi eura! Prijavio je pogrešku...

Indijski učitelj Parijat Saha doživio je šok kada je nedavno na internetu provjeravao stanje svojega štednog računa - umjesto očekivanih 10.000 rupija - oko 155 eura, na njegovu se računu neobjašnjivo našlo 490 milijardi rupija - 7,6 milijardi eura, nakon čega je pošteni Indijac nazvao banku i upozorio na učinjenu pogrešku.

- U nedjelju navečer išao sam provjeriti stanje svog štednog računa i nadao sam se iznosu oko 10.000 rupija - rekao je Saha koji živi u gradu Balurghat na istoku Indije BBC -ju i koji je, barem na papiru, postao milijarder. Učitelj je opisao svoju nevjericu kada je vidio vrtoglavi iznos na zaslonu svoga kompjutera. Nakon ponovne provjere odlučio je nazvati svog prijatelja koji radi u Državnoj banci Indije (SBI), najvećoj bankarskoj i financijskoj instituciji u toj državi.

Sam prijavio banci

- Našalio sam se s njim i rekao mu da možda njegova banka ne zna što bi s novcem, pa su višak prebacili na moj račun - ispričao je Saha.

Inače, njegova mjesečna plaća iznosi oko 35.000 rupija (540 eura), ali iznos koji se našao na njegovu računu približio se iznosu koji Indija svake godine izdvaja za školstvo - oko 9 milijardi eura. Saha je rekao kako mu je banka dopustila povući svoj novac s računa, ali da je astronomski iznos i dalje tamo.

Banka bez objašnjenja

- Uzeo sam svoj novac, ali na računu je i dalje taj novac i ne znam koliko će dugo ostati tamo - rekao je indijski učitelj kojemu iz banke još nije objašnjeno kako je došlo do pogreške.

Novinari koji su pokušali otkriti pozadinu također nisu dobili objašnjenje, ali im je rečeno kako Saha ne bi mogao uzeti novac s računa sve da je i htio.

Direktor podružnice banke u Balurghatu Subhashish Karmakar odbio je novinarima objasniti podrijetlo novca koji se našao na Sahijevu računu, niti kako je završio tamo, te dodao kako mu je rečeno da medijima o tome ne govori ništa.

Kako su mediji ipak saznali, uprava banke koja posluje pod motom “sigurno bankarstvo” trenutačno pokušava otkriti odakle je zapravo stigao novac s učiteljeva računa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:35