PIŠE T. ŽIDAK

Sneijder ne brine za ishod, siguran je u ‘treću-sreću’

Europa će opet imati svjetskog prvaka - Španjolce u svom prvom finalu SP-a ili već ‘iskusne’ Nizozemce - u trećem?
Netherlands' midfielder Wesley Sneijder applauds supporters after the 2010 World Cup semi-final match between Uruguay and Netherlands on July 6, 2010 at Green Point Stadium in Cape Town. Netherlands won the match 3-2. NO PUSH TO MOBILE / MOBILE USE SOLELY WITHIN EDITORIAL ARTICLE - AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
 AFP

JOHANNESBURG - Wesley Sneijder, kandidat za Zlatnu loptu i Zlatnu kopačku, danas se osjeća kao Pele 1962. ili Franz Beckenbauer 1974. godine. U ovom času, i stručnjaci i laici, upravo za njega kažu da je legitimni nasljednik Johana Cruyffa, nogometaša koji i danas figurira kao nedodirljiva legenda nizozemskog nogometa.

‘Novi Cruyff’, nove navike

Možda samo do večeras, jer Johan Cruyff nije 1974. godine pobijedio u finalu, a Wesley Sneijder je, nakon pobjede s Interom u Ligi prvaka i scudetta, osvojio i talijanski kup.

Kada je imao 21 godinu, Pele je pobijedio u Copa Libertadores (južnoamerička liga prvaka), osvojio naslov brazilskog prvaka sa Santosom, ali u Čileu nije bio svjetski prvak. A njemačka nogometna legenda Franz Beckebauer je 1974. godine bio kapetan svjetskog prvaka, s Bayernom je osvojio sve, osim domaćeg kupa…

“Novi Cruyff”, ako se to uopće smije usporediti, danas je u šansi postati najtrofejnijim igračem svjetskih prvenstava. Sa Španjolcem Davidom Villom bori se za titulu najboljeg strijelca, vode sa 5 golova, a u izboru za najboljeg nogometaša turnira vjerojatno će pobijediti ponajviše zbog briljantne partije protiv Brazila.

Florentino Perez, predsjednik Reala, danas vjerojatno lupa glavom u zid. Prodao je Wesleyja Sneijdera Interu za 12,000.000 funti, iako ga je platio dvostruko više kada ga je kupovao iz Ajaxa. Predsjednik kraljevskog kluba traži nogometaše manekene i zato je platio Kaku 56, a Cristiana Ronalda 80,000.000 funti. Njegovi ljepotani i najsjajnije zvijezde bile su “tek druge” u La Ligi, a na Svjetskom prvenstvu odigrali su ispod svake ktritike. Na razini - mizernog!

Realov promašaj

Ovih je dana Florentino Perez poslao poruku svom agentu: “Dovedi u Real najboljeg igrača Svjetskog prvenstva! Nije važno koliko košta…”

Što ako najbolji bude - Wesley Sneijder? Agent će vratiti poruku Perezu: “Sorry, nemoguća misija!”

U međuvremenu se za Sneijdera zainteresirao i Manchester United i ponudio predsjedniku Intera Massimu Morattiju 29,000.000 funti. Ali, možda i najbogatiji predsjednik bilo kojega talijanskog kluba glatko je odbio veliki novac:

“Istina je da United želi našeg igrača, istina je da su ponudili velik novac, ali - Sneijder nije na prodaju! Uživam gledajući ga kako igra na SP-u, želim ga gledati i u Interu iduće sezone. Ugovor s Interom ima do 2013. i ne pada mi na pamet staviti ga na tezgu…”

Soren Lerby, Sneijderov agent, poručio je Sir Alexu:

“Čim završi SP, Sneijder i ja idemo u Milano produljiti ugovor do 2015. Wesleyju je sada 26 godina i želi završiti karijeru u klubu u kojemu je doživio najveću slavu…”

Wesleyja Benjamina Sneijdera, rođenog u Utrechtu i predodređenog da bude “novi Cruyff”, može stići samo Arjen Robben ili trojica Španjolaca, Iniesta, Xavi Hernandez ili David Villa. Pobijede li u finalu.

Snažan mentalitet, zagriženost i šansa da nakon dva finala trofej napokon donesu u Amsterdam potvrdit će i pomalo “boksački” bezobrazna izjava Wesleyja Sneijdera:

“Pobjeda Nizozemske na SP-u svršena je priča!”





RECEPT ZA NASLOV

Španjolci će forsirati napade po svojoj lijevoj strani, jer se Robben, koji kao ljevak igra desno krilo, ne vraća u obranu. To su radili i Brazilci, ali nisu na vrijeme zabili drugi. Nizozemci će forsirati napade po svojoj desnoj strani, preko Van der Wiela i Robbena, a vrebat će se dijagonale za Kuyta iza leđa Sergia Ramosa i povratne lopte za Sneijdera.

Španjolci za pobjedu nad Nizozemaca trebaju:

braniti se kao protiv Njemačke i Paragvaja, dakle posjedom lopte;

loptom brzo cirkulirati i iskorištavati višak u sredini;

napadati njihovu desnu stranu, jer se Robben ne vraća;

dobro zatvarati Robbena i njegove dijagonale;

iskoristiti sporost njihovih stopera i ofenzivnost bokova.

Za izbjegavanje poraza, pak, Španjolska mora paziti na sljedeće:

ne se navući na njihov spori ritam i ubrzanja u zoni 16-erca;

uvijek imati čovjeka blizu zone oko Sneijdera;

ne dati Van Persieu da prima lopte na krilima;

ne gubiti strpljenje zbog njihovih taktičkih prekršaja (prosječno 16,3);

izbjegavati raditi prekršaje, jer Sneijder iz slobodnjaka desnicom gađa kao rukom.

Nizozemci za pobjedu nad Španjolcima moraju:

forsirati okomita dodavanja i dubinski dribling Sneijdera;

napadati (Robben) prostor između Capdevile i Puyola;

igrati presing na loptu i biti pokretljivi kad imaju loptu;

udvajati španjolske razigravače Xavija i Iniestu;

Kuyta staviti u špicu umjesto Van Persiea, a Van der Vaarta na lijevo krilo.

Za izbjegavanje poraza, Nizozemska mora obratiti pozornost na ovo:

sjeckati španjolski ritam tzv. pametnim prekršajima na sredini terena;

oduzeti prostor za ubacivanje španjolskim bokovima Ramosu i Capdevili;

ne izlaziti visoko sa zadnjom linijom, ali izbjeći razvlačenje formacije po dužini;

forsirati dijagonale iz zadnje linije na španjolske bokove;

iznuđivati prekide oko 16m.

Pobjednik postaje Fifin br. 1

Wesley Sneijder igra nogomet za gurmane, što je potvrdio i na utakmicama u “nokaut fazi”, protiv Slovačke (2-1), Brazila (2-1) i Urugvaja (3-2). Večeras će se “roditi novi Cruyff”. S jednom malom razlikom; nogomet je u Cruyffovo vrijeme bio “čista romantika”, a danas je to brutalno-gladijatorska igra u kojoj samo biciklistička pluća, nadnaravna brzina i savršeno baratanje loptom mogu nogometaša dovesti do položaja u kojemu se danas nalazi Wesley Sneijder. I da ne zaboravim svoje ljubimce - uz potporu Robbena i Kuyta

Španjolci su u mnogim anketama favoriti. Uzdaju se u svoju obranu i - Davida Villu. Zanimljivo je da s prvim naslovom svjetskog prvaka Španjolska može i prvi put do broja 1 Fifine ljestvice. Ali mogu to i Nizozemci...

Finalisti u brojkama

103 udaraca na vrata

ali samo sedam golova; budu li prvaci bit će to s najmanje pogodaka ikad.

98 prekršaja Nizozemaca

najviše na turniru, dobili su igrači ‘oranja’ i najviše, čak 15 javnih opomena.

48 kornera Španjolaca

od kojih je tek predzadnji, Xavijev za glavu Puyola, bio ubojit i vrijedan finala.

22 zaleđa Nizozemaca

čija je taktika umrtljivanje igre i vrebanje dijagonala ili dubinskih izigravanja ofsajd-zamki suparnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 08:41