KOMENTAR JELENE LOVRIĆ

Sindikati izgubljeni u Prvom maju

Možda je logično da sindikat onih koji žive na državnim jaslama optira za Jurčića. Bilo bi zanimljivo čuti i posve utihle sindikate iz realnog sektora. Ako takvi još uopće postoje
 CROPIX

Sindikati će ovogodišnji Praznik rada obilježiti zahtjevom da vlada premijera Zorana Milanovića odstupi, jer ne uspijeva izvući zemlju iz krize. Nisu jedini koji imaju primjedbi. Blizu 80 posto građana više nema povjerenja u aktualnu vlast pa je crveni karton kojim mašu sindikalci prilično logična poruka.

Ideja o raspisivanju izvanrednih izbora posve je legitimna. Kao i zahtjev za smjenom vlasti. Uvjerenje da samo neka nova ekipa može donijeti spas napaćenoj zemlji prilično je rašireno. O tome govori i procvat OraHa, kao i pupanje još nekih novokomponiranih stranačkih inicijativa. Legitimno je čak i to da šefovi sindikata imaju neke svoje favorite za premijersku funkciju. Može se razumjeti da svoje akvizicije namjeravaju reklamirati. Da će se preko njih pokušati involvirati u političke procese.

Nije iznenađenje da Vilim Ribić, jedan od najžučljivijih sindikalaca, spas vidi, kako je izrijekom priznao, u Ljubi Jurčiću. Bivšeg SDP-ova ministra gospodarstva smatra garancijom da bi Hrvatska napokon mogla izroniti iz recesije. Ne prizivaju sindikati, rekao je, povratak HDZ-a na vlast, jer je politika Karamarkove stranke, po njemu, identična SDP-ovoj. Točno, Jurčićev se model radikalno razlikuje od svega što zagovaraju dvije ključne stranke i mnogo je bliži Ribićevu zahtjevu da se umjesto štednji i reformama država okrene raspirivanju svake vrste potrošnje i štampanju novca. Premda su mahnita potrošnja, bez pokrića u proizvodnji, i život na dug Hrvatsku i doveli u glib iz kojeg ne zna naći izlaza. Možda je logično da sindikat onih koji žive na državnim jaslama optira za Jurčića. Bilo bi zanimljivo čuti i posve utihle sindikate iz realnog sektora. Ako takvi još uopće postoje.

Ali, čak kad bi Ribićev potencijalni ekonomski guru i bio u pravu, o novoj će se vlasti, dakle i premijeru, odlučivati na izborima. Sindikati vjerojatno znaju da Ljubo Jurčić u tom pogledu loše stoji - njegove pokušaje proboja u politiku javnost dosad nije podržala - pa zato sugeriraju da se smjena vlasti obavi mimo demokratske procedure. Iz izjava nekih potpuno politiziranih sindikalnih vođa proizlazi da bi smijenili Milanovića i instalirali Jurčića prijekim putem, bez izbora. No, za takvu vrstu sindikalnog državnog udara Ribić i drugovi ipak nemaju snage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:52