AFERA PODRAVKA

Sanaderova teška odluka

Ostaje još pitanje: je li Sanader znao? Ako prizna da je znao, umiješan je u aferu. Ako tvrdi da nije znao, priznaje da je bio nesposoban premijer

Mađarska bi istraga mogla biti ključna karika za raskidanje dioničkog ugovora hrvatske Vlade i MOL-a o upravljanju Inom. Povod za raskid ugovora, naime, može biti i dokaz da se MOL uključio u kreditiranje kupnje Podravkinih dionica kako bi se domogao većeg utjecaja u Ini, a ova je istraga dokazala da su pregovori o upravljanju Inom i kreditiranje Fime bili u izravnoj vezi. Doduše, nije ih inicirao MOL, dobitnik u Ini, nego predstavnici hrvatske Vlade. Ta činjenica amnestira MOL od kriminalnih namjera jer se on samo odazvao pozivu za pomoć koji mu je uputio predstavnik hrvatske Vlade. No, ne amnestira tog predstavnika, Damira Polančeca.

Još donedavno su izvori bliski Državnom odvjetništvu tvrdili da u ugovorima OTP banke i Podravke nema elemenata kaznenog djela bivšeg premijera Ive Sanadera i Damira Polančeca.

Svjedočenja vodstava MOL-a i OTP-a u prvi plan izvlače Polančeca. Ostaje još pitanje: je li Sanader znao? Ako prizna da je znao, umiješan je u aferu. Ako tvrdi da nije znao, priznaje da je bio nesposoban premijer, jer upravljanje strateškom energetskom kompanijom sudbinski je važno za cijelu zemlju da mora zanimati i njezina premijera.

Sanaderov izbor sada jest: priznati da je znao ili da je bio nesposoban premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 08:30