Rusmfeld predlagao smanjenje aktivnosti u Iraku

WASHINGTON - Dva dana prije nego što je podnio ostavku, američki ministar obrane Donald Rumsfeld preporučio je značajno smanjenje borbenih operacija u Iraku, smatrajući da strategija u toj zemlji rastrganoj nasiljem zahtijeva "bitnu prilagodbu".



Tu je preporuku u službenoj tajnoj noti uputio Bijeloj kući uoči parlamentarnih izbora 7. studenoga na kojima su pobijedili demokrati.



Dokument do kojeg je prvo jučer došao The New York Times, a potom ga je potvrdio Pentagon, sadrži iznenađujuću tvrdnju da "ono što trenutačno rade američke snage u Iraku ne funkcionira dovoljno dobro niti dovoljno brzo" i preporuča niz opcija za rješenje te situacije.



Rumsfeld tako predlaže veliko preraspoređivanje američkih snaga iz ratnih zona u Iraku, bržu obuku iračkih snaga sigurnosti i financijsku potporu iračkim ratnim vođama.



Potom predviđa brzo povlačenje iz američkih baza, raširenih po zemlji, i smanjenje njihova broja s 55 na 10 do 15 do travnja, odnosno na samo pet do srpnja iduće godine.



Rumsfeld navodi kako podržava korištenje specijalnih snaga koje bi imale za cilj "al-Qaidu, brigade smrti i Irance u Iraku", ali isto tako i smanjenje ostalih koalicijskih snaga u Iraku.



"Treba povući američke snage s ranjivih položaja - iz gradova, zona ophodnji itd. - i pretvoriti ih u snage za brzo djelovanje, aktivne u Iraku i Kuvajtu, koje bi mogle intervenirati kada iračkim snagama sigurnosti zatreba pomoć", piše Rumsfeld. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:30