Rumsfeldu se ipak neće suditi u Njemačkoj

BERLIN - Njemačko državno odvjetništvo odbacilo je kolektivnu tužbu koju je protiv bivšeg američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda zbog navodne odgovornosti za povredu ljudskih prava zatvorenika u logorima u Iraku i u Guantanamu podnijelo nekoliko mirovnih organizacija, priopćeno je u Karlsruheu.



Državno odvjetništvo ovu je odluku obrazložilo činjenicom da istražne postupke za krivična djela počinjena u inozemstvu, koja nisu na neki način povezani s Njemačkom, nije nužno pokretati u ovoj zemlji.



Isto tako se osumnjičeni, u ovom slučaju Donald Rumsfeld, ne nalazi u Njemačkoj niti je za očekivati da će u budućnosti dulje vrijeme boraviti u zemlji.



Državno odvjetništvo je također odbacilo argument podnositelja tužbe da je do povrede ljudskih prava došlo i na tlu Njemačke tijekom prebacivanja zatočenika iz Afganistana i Iraka u logor u Guantanamu.



"Nemoguće je dokazati da su zatočenici ikada boravili u Njemačkoj", zaključilo je odvjetništvo.



Odvjetnik Wolfgang Kaleck, koji zastupa podnositelja tužbe, 44 mirovnih organizacija, objasnio je da je tužba podnesena u Njemačkoj zato jer se "na tom polju u Sjedinjenim Američkim Državama "ništa ne poduzima". (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:44