TURISTIČKA PATROLA

Rovinj - Dobra vrijednost za novac

Ured za kotrolu kvalitete za Jutarnji list recenzira turističko odredište i ocjenjuje sve elemente ponude
 Igor Zirojević/TZI

Nema sumnje da je Rovinj jedna od perjanica istarskog turizma, grad nadaleko poznat po bogatoj prošlosti i uspješnoj sadašnjosti. No, riječ je i o gradu kao stvorenom za ljubitelje fotografije jer se iz svakog njegova kuta naziru upečatljive vizure visokih kuća stare gradske jezgre kojom dominira crkva Sv. Eufemije, gradske zaštitnice. Osim po umjetnosti, ribarstvu i razvijenom turizmu, grad je poznat i po uređenom krajoliku, brojnim plažama i događanjima koja svake godine privlače sve više turista. Upravo će vam oni potvrditi da vam u ovom istarskom kutku nikad neće biti dosadno, pogotovo ako ste avanturističkog duha, željni aktivnog odmora ili obilaska obližnjih istarskih gradića. Ovaj grad punim svojim plućima živi za turizam i stoga ne čudi da je gost u njemu uvijek na prvom mjestu.

Uređenost, izgled i čistoća mjesta

Na samom ulazu u Rovinj dočekat će vas jasna prometna i turistička signalizacija, a pogotovo se lako snaći ulazite li u grad s njegove zapadne strane. Do parkirališta uz obalu je jednostavno doći, a cijena parkiranja od 5 kuna po satu nije pretjerana. Kada je riječ o čistoći, Rovinj zauzima visoko mjesto uzme li se u obzir i broj kanti za otpatke, premda su neke od njih nerijetko pune do vrha.

Informiranje turista

U gradu djeluju brojne putničke agencije, doduše često s gotovo identičnom ponudom, a sama je gradska turistička zajednica pomalo skrivena. Naime, iako je smještena u samom srcu grada, novopridošli će je gost teže pronaći. Nelogično je i njezino radno vrijeme - radnim danom samo do 15 sati. U turističko-informativnom centru na glavnom rovinjskom trgu, uz brojne informativne materijale, turiste očekuju i ljubazni djelatnici, uvijek spremni s osmijehom odgovoriti na svako pitanje.

Smještaj

Ponuda smještajnih kapaciteta je uistinu raznolika - od hotela s pet zvjezdica do kampova, raznih pansiona i smještaja kod privatnih iznajmljivača. Gradu bi dobrodošlo i nekoliko autentičnih, tzv. butik obiteljskih hotela.

Ugostiteljska ponuda

Bogata ugostiteljska ponuda Rovinja mogla bi se podijeliti u dva dijela. Prvim bi dominirali jednolični restorani s velikim terasama, sličnom ponudom i cijenama dok se, s druge strane, u gradu nameću mali, šarmantni restorani istarskog ugođaja. Iako je uslugu gotovo svagdje moguće ocijeniti kao profesionalnu i ljubaznu, očekujemo ipak malo više srdačnosti i osmijeha. No, možda još i više razočarava jednoličnost ponude jela, a ponekad i nepoznavanje vlastite ponude. Nažalost, samo ćete u rijetkim ugostiteljskim objektima dobiti preporuku za autohtono jelo ili priču o nekom od ponuđenih specijaliteta.

Cijene su prihvatljive. Za pizzu je potrebno izdvojiti od 35 kuna naviše, za tjestenine i rižota 40-ak kuna, a za mesna jela poput ćevapčića ili ražnjića od 35 kuna naviše. Dagnje će vas, primjerice, koštati 40, a bijela riba od 250 kuna po kilogramu. U restoranima goste nerijetko dočekuju i povoljni dnevni meniji. Cijene napitaka u granicama su normale - za kavu s mlijekom potrebno je izdvojiti od 8 do 10 kuna, za domaće pivo od 0,33 dl oko 14, a za sokove oko 15 kuna.

Uređenost i opremljenost plaža

Ljubitelji pješčanih plaža teško će u Rovinju pronaći kutak za sebe jer na plažama uglavnom dominiraju stijene, obluci ili sve popularniji šljunak. Plaže se mogu pohvaliti visokim stupnjem čistoće. Najam ležaljki stoji oko 20 kuna po danu.

Rekreacija i sport, ponuda izleta

Ljubitelji aktivnijeg odmora u gradu će pronaći brojne uređene biciklističke staze, a bicikle će moći unajmiti već za 20 kuna po satu, odnosno od 50 do 70 kuna po danu. No, ovdje možete uživati u nizu aktivnosti i sportskim terenima. Poželite li se uputiti na izlet, domaćini će vam ponuditi uistinu raznolik, no ne baš maštovit izbor.

Kupnja, ponuda suvenira

Uz uobičajenu ponudu trgovina, Rovinj ima i svoju umjetničku stranu, skrivenu u galerijama i ateljeima starogradske ulice Grisia gdje možete kupiti originalne radove domaćih umjetnika. Gradu bi dobro došla i suvenirnica s autentičnijom ponudom istarskih proizvoda.

Kulturni sadržaji, događanja i manifestacije

Rovinj se može pohvaliti brojnim događanjima, kojima je u posljednjih nekoliko godina unaprijedio svoju ponudu.

Zabavni i noćni život

Većina se noćnog života odvija u kafićima u središtu grada, a potom nastavlja u zabavnom centru Monvi, središtu raznih zabava i koncerata, ujedno i mjestu na kojem će svatko pronaći nešto za sebe.

Odnos cijene i kvalitete

Rovinj je primjer grada koji nudi dobru vrijednost za novac. Okoliš mu je uredan, grad obiluje događanjima i mogućnostima za aktivan odmor, dobrom ponudom smještaja, umjerenim cijenama i ljubaznim domaćinima.

Količina osmijeha

Iako su rovinjski domaćini ljubazni i profesionalni, ponekad se stječe dojam da je gost ovdje samo još broj na papiru. Recept za ovu boljku nedvojbeno bi bila veća srdačost i više osmijeha.

Ističemo:

PLUS: bogata ponuda smještaja, brojna događanja, ljubaznost domaćina

MINUS: nemaštoviti izleti, nedostatak autentičnih suvenira

Ukupan zbroj: 98,2 od 110

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:32