KOMENTAR

ROBERT BAJRUŠI Zašto hrvatska policija bježi od zločina iz mržnje?

 Ranko Šuvar / EPH

Ako je vjerovati policiji, u Hrvatskoj bi se moglo bez bilo kakve dileme ukinuti član 325 Kaznenog zakona, koji sankcionira zločin iz mržnje. Najnoviji primjeri: kao što se vidi u današnjem Jutarnjem listu , oba nedavna slučaja, vjerojatno, velikim dijelom etnički motiviranog premlaćivanja u Vukovaru i Okučanima, formalno su okarakterizirani kao nasilničko ponašanje.

Dakle, ne radi se o zločinu iz mržnje kada su trojica Srba pretukli mladića hrvatske nacionalnosti, a sličan zaključak policija je donijela i kada se radi o Jovanu Matijeviću, kojega je premlatila skupina Hrvata. Prema njegovim riječima, dobio je poštene batine jer je u lokalu slušao nekakvog srpskog pjevača, što se nasilnicima nije svidjelo pa su ga namlatili. U potonjem slučaju, svi sudionici okršaja, pa i sam Matijević, zaradili su optužne prijedloge zbog narušavanja javnog reda i mira - zaključili su djelatnici PU požeško-slavonske. Treba pričekati dovršetak istrage, ali uzme li se u obzir da je Matijeviću promijenjen lični opis, odluka da i on mora odgovarati zbog narušavanja javnog reda i mira zvuči tragikomično.

Baš kao što je tragično da za zločin iz mržnje neće odgovarati vukovarska trojka koja je nekoliko dana ranije presrela Tomislava Š., kojeg su pod prijetnjom pištoljem repetiranim na sljepoočnicu pretukli i ostavili da leži u krvi na ulici. Ovima nije smetala muzika nego to što je žrtva hrvatske nacionalnosti.

I u Vukovaru i u Okučanima se radilo o nasilju, koje je, u najvećoj mjeri, posljedica mržnje prema ljudima druge nacionalne pripadnosti. Bilo je i alkohola, i loše muzike, i hormona, ali sve to ne umanjuje podatak kako su žrtve odabrane jer su, u vukovarskom slučaju, Hrvat, a u okučanskom, Srbin.

Odluka da se nasilnike procesuira jer narušavaju javni red i mir, nažalost, pokazuje da policija jako teško odlučuje pozvati se na institut zločina iz mržnje, zbog kojeg je, prema nekim podacima, do sada kažnjeno samo nekoliko počinitelja. U zemlji u kojoj nisu rijetki napadi na crnce, učenike manjinskih škola u Zagrebu ili homoseksualce. Ili navijače drugih klubova - jer što je nego zločin iz mržnje ubacivanje baklje u auto s Dinamovim navijačima ili premlaćivanje dalmatinskih studenata u metropoli?

Kada se ovakva kriminalna ponašanja počnu zvati, a onda i kažnjavati, mržnjom motiviranim nedjelima, Hrvatska će napraviti korak prema pravnoj državi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:33