DNEVNI KOMENTAR

ROBERT BAJRUŠI Orepić i Karamarko nadmeću se poput dvojice dječaka

 EPH

Zamislite situaciju bez Mosta - da je u ovim okolnostima potpuna vlast u rukama gospodina Karamarka kao prvog čovjeka HDZ-a i njegovih suradnika“, opisat će ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić svoje koalicijske partnere i Tomislava Karamarka.

Kao da se radi o najgorem neprijatelju spremnom uvesti izvanredno stanje i suspendirati demokratske procese u državi, a ne o stranci s kojom vodi tu istu Hrvatsku. Što je, očekivano, ubrzo izazvalo reakciju u kojoj je Orepić apostrofiran prvorazrednim smutljivcem zbog koga Hrvatska zamalo nije ušla u Europsku uniju.

“Ušli smo tada u jednu krizu tražeći te dnevnike i materijale i onda se to kod Orepića pronađe. Čuvao ih je kao uspomenu i zato morate njega pitati zašto ih je čuvao”, replicirao je Karamarko. Tako izgleda komunikacija dva važna dužnosnika reformske vlade. Koja se nastavila jučerašnjim prepucavanjem oko toga tko je prvi - Orepić ili Karamarko - protekli vikend bio na kavi s Antom Gotovinom. Infantilno do beskraja, kao kada se dvojica desetogodišnjaka svađaju čiji tata je snažniji. Ulogu oca ovdje je preuzeo Gotovina, koji je prilično izravno stao na Orepićevu stranu. Kako zbog objavljivanja zajedničke fotografije, tako, još više jer je najpoznatiji hrvatski general, de facto podržao Oreškovićevu odluku da Daniel Markić preuzme ulogu ravnatelja središnje obavještajne agencije. “Markić je u ratu bio discipliniran, hrabar i pouzdan časnik”, znakovito je poručio Gotovina.

U uređenim državama prilično je nezamislivo da umirovljeni generali javno lobiraju oko izbora šefova tajnih službi. Ratne zasluge su jedna stvar, ali zna se hijerarhija i tko donosi odluke. Ali u HDZ-u sada kusaju ono što su sami pripremali. Godinama se ova stranka, osobito pod Karamarkom, predstavljala političkim krilom braniteljskog pokreta i zaklinjala u generale. Sada se to vraća poput bumeranga i to u najnezgodnijem trenutku.

Karamarku je strahovito važno imati potpunu kontrolu nad policijom i tajnim službama (bilo bi zanimljivo znati zbog čega), no Orepić se pokazao kao prilično vješt igrač. Koji nije slučajno dobio indirektnu Gotovininu podršku u kadroviranju u SOA-i.

Tko je i kakav je gospodin Markić, tek treba otkriti. Ali pozitivan je već podatak da nije Karamarkov kadar, što znači kako šef HDZ-a neće moći staviti ruke na obavještajnu zajednicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:30