KOMENTAR

ROBERT BAJRUŠI Milanovićev gambit: on se izjasnio, što će sada reći SDP?

 Damjan Tadić/CROPIX

Ponudom koju je uputio Boži Petrovu, čelniku Mosta da postane premijer, u manje od 48 sati Zoran Milanović pokazao je sposobnost apsolutne političke metamorfoze. Jer još u nedjelju šef SDP-a je izjavio tko može biti premijer pa zaključio: “Ili ja ili Karamarko, sve ostalo je prevara!”, a jučer je okrenuo ploču i uputio pismo u kojem stoji: “Spreman sam razgovarati o lideru Mosta Boži Petrovu kao budućem mandataru”.

Baš kao što je u ponedjeljak izjavio kako više ne namjerava odlaziti na konzultacije kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a onda idući dan otišao na Pantovčak.

Ali ponuda koju je poslao Boži Petrovu pokušaj je koji bi u hrvatskoj političkoj povijesti mogao ostati zapamćen kao Milanovićev gambit.

U šahu gambit predstavlja način otvaranja igre pri kojem bijeli žrtvuje pješaka ili figuru s određenim ciljem. U Milanovićevu slučaju, to je priznanje kako je spreman odreći se položaja premijera jer je to jedini način da izbjegne odlazak u opoziciju. Pitanje je, međutim, ne radi li se o solo potezu koji bi se, ako Petrov ponudu odbije, dugoročno mogao pokazati pogubnim za Zorana Milanovića.

Još u prošlu subotu Glavni odbor SDP-a odlučio je kako je jedini premijerski kandidat Milanović, a još jučer prijepodne ni članovi Predsjedništva SDP-a nisu znali da se na Iblerovu trgu sastavlja nova, dijametralno drukčija poruka adresirana na Most. Glavni odbor najvažnije je tijelo SDP-a, čiji su članovi prošle subote podržali svog lidera pod cijenu da zbog dosljednosti svi zajedno završe u opozicijskim klupama. Ispada kako se jučer Milanović suprotstavio svojoj stranci i napravio grešku u koracima.

A to su uvidjeli u Mostu, što je vidljivo iz prvih reakcija Bože Petrova koji je de facto odbacio Milanovićevu ponudu uz obrazloženje kako očekuje da službeni dokument stigne iz Glavnog odbora SDP-a. Naravno da je riječ o arogantnoj reakciji i petljanju u politiku SDP-a, ali Petrov je, barem formalno, u pravu. U ovoj igri više nema morala i nikoga ne treba žaliti - Božo Petrov je desni konzervativac koji pošto-poto namjerava koalirati s HDZ-om, a Zoran Milanović nikada se ne bi ovako sagnuo da je upalio plan koji je predviđao raskol unutar Mosta i formiranje nove lijevoliberalne vlade.

Tko zna, možda se na brzinu sakupe članovi Glavnog odbora SDP-a i prihvate ultimatum koji je dao Petrov, a onda se nastave tripartitni pregovori. Izvjesnije je, međutim, da će Most odbaciti posljednji Milanovićev potez kojim je pokušao preokrenuti izgubljenu situaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:47