DNEVNI KOMENTAR

ROBERT BAJRUŠI Karamarko će možda ispasti kukavica ako se ne sučeli s Milanovićem, ali to ne znači da će izgubiti izbore

Ni Sanader se 2007. nije htio sučeliti o Milanovićem, ali je na kraju dobio izbore
Zagreb, 031015.25. obljetnica osnutka mladezi HDZ-a obiljezena je u dvorani Gastro Globus na Zagrebackom Velesajmu.Na fotografiji: Tomislav Karamarko i Josip Bilaver predsjednik Mladezi HDZ-a.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

Tomislav Karamarko možda će ispasti kukavica nastavi li odbijati pozive na predizborno suočavanje koje šalje Zoran Milanović, ali to nipošto ne znači da će HDZ sigurno izgubiti izbore. U politici su brojni primjeri kada su pojedini kandidati izbjegavali televizijske duele, a na kraju, ipak dobili povjerenje birača.

Ne tako davne, 2007. Ivo Sanader je odbio TV sučeljavanje s Milanovićem i pobijedio na izborima. Ili slučaj u kojem je David Cameron mjesecima odbijao pozive na javno sučeljavanje sa šefom laburista Edom Milibandom, a opet je uvjerljivo osvojio još jedan premijerski mandat. Pravilo je, dakle, da nema pravila.

Zato ima logike kada Milanović, na Karamarkov prijedlog da se umjesto njih dvojice sučele ekspertni timovi HDZ-a i SDP-a replicira kako je “ponuda HDZ-a duboko neiskrena i pokušaj da se izbjegne, ne ulični obračun nego sučeljavanje kakvo možete vidjeti u Americi. Radi se o dvije osobe, Karamarku ili meni, koje će predsjednici Republike nakon izbora doći sa 77 ili više mandata. To je cijela filozofija”. Ovo je načelno točno. U pitanju su strahovito važni izbori koji će definirati ne samo ekipu koja će iduće četiri godine voditi Hrvatsku, nego i smjer kojim će se ova zemlja kretati.

Od svjetonazora do ekonomsko-socijalnih pitanja. A upravo u posljednjim teško je pronaći suštinske razlike između vlasti i opozicije. I jedni i drugi se protive regionalizaciji i ukidanju županija, rezanju administracije, ukidanju nepotrebnih bolnica i micanju politike iz javnih i državnih tvrtki. Dok izbjegavaju otvoreno ponuditi rješenja na pitanja koja su od životne važnosti, u stanju su danonoćno razmjenjivati uvrede kakve se rijetko čuju i u krčmama.

Možda bi se i televizijski duel Milanović-Karamarko iz sučeljavanja pretvorio u obračun, ali to ne znači da javnost ne treba vidjeti što o najvažnijim temama misle ljudi koji će uskoro voditi ovu zemlju. I to isključivo ova dvojica koji mogu postati premijeri, a ne da se TV sučeljavanje po običaju pretvori u cirkus u kojem bi nastupili nositelji dvadesetak lista, od Vilibora Sinčića i Damira Kajina do šefova Mosta, HDSSB-a ili manjinskih lista.

To nije demokracija nego zaglupljivanje javnosti pod egidom medijskog pluralizma. Iako, kako stvari stoje, ni Milanović ni Karamarko neće razmjenjivati argumente u studiju, nego će se idućih mjesec dana vrijeđati s distance. Bit će to kampanja od blata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 00:52