NA BRAZIL ILI ČILE

Robben i Sneijder sredili Slovake i odveli Tulipane u četvrtfinale

Raspoloženi Robben zaigrao je od prve minute i odveo Nizozemsku do Porth Elizabetha i četvrtfinala SP-a koje se igra u petak
 Reuters

ZAGREB - Nizozemska možda ne igra dobro, ili njihove prezentacije nisu u skladu s imenima s kojima su stigli u Južnu Afriku, ali... Oranje pobjeđuje. I to je jedino bitno. U svojoj četvrtoj utakmici na SP-u upisali su i četvrtu pobjedu. U Durbanu su, u osmini finala bili bolji od Slovačke 2-1 i za nagradu izborili dvoboj u Porth Elizabethu. Dvoboj koji će vrijediti ulaska u polufinala SP-a. A tamo ih nije bilo od 1998. i turnira u Francuskoj.

Sa Slovacima su krenuli oprezno. Međusobno pokazivanje mišića, začinjeno s tek pokojim dalekometnim projektilom s obje strane, trajalo je do 18. minute. Tada je Sneijder, gotovo iz svog kaznenog prostora pronašao Robbena kojeg niti trojica čuvara nisu uspjeli spriječiti u namjeri da uputi udarac prema golu. Učinio je to na način koji smo imali prilike vidjeti nebrojeno mnogo puta minule sezone u dresu Bayerna. Kirurški precizno, nebranjivo za vratara Muchu. Mat u dva poteza...

Zanimljivo, u najavama su Robbena skrivali. Nije se zaliječio, nije još spreman i nema ga smisla koristiti u osmini finala. To su bila samo neka od opravdanja iz tabora Nizozemaca, ali vrag je odnio šalu. Slovačka je eliminirala Italiju, debitanti su na SP-u i doista nisu imali što za izgubiti protiv Oranja. Stoga, Van Marwijk nije ništa htio prepustiti slučaju. Stavio je Robbena u momčad i pogodio.

Sve poslije pogotka baš i nije bilo vrijedno spomena. Barem do početka drugoga djela. Nizozemci su lako kontrolirali situaciju na travnjaku, nametnuli posjed lopte i udarnu snagu Slovaka Mareka Hamšika,učinili sasvim nevidljivim. Izgubio se među narančastim dresovima. Sve što su Slovaci pokušavali bili su tek alibi udarci iz daljine koji su postajali lak plijen za Stekelenburga.

U drugome djelu kvaliteta nogometa podigla se za razinu više. Slovaci su se malo otvorili i ponudili prostor koji su Nizozemci znalački koristili. Redale su se prilike, ali Jan Mucha je briljirao. S druge strane, Stekelenburg je u 66. minuti skinuo Vitteku priliku utakmice.

Sva nadanja Slovačke da mogu do čuda okopnila su u 84. minuti kada je Sneijder iskoristio povratnu loptu Kuyta, rutinirano zabio i poslao Slovačku kući, a svoje suigrače u četvrtfinale SP-a. U sudačkoj nadoknadi Slovačka je smanjili iz kaznenog udarca, ali odmah po Vittekovoj realizaciji sudac je odsvirao kraj utakmice.

Nizozemska - Slovačka 2-1

Nizozemska: Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst - Van Bommel, De Jong - Kuyt, Sneijder (od 90. Afellay), Robben (od 71. Elia) - Van Persie (od 80. Huntelaar)

Slovačka: Mucha - Pekarik, Škrtel, Durica, Zabavnik (od 88. Jakubu) - Weiss, Kucka, Stoch - Hamšik (od 87. Sapara) - Jendrišek (od 71. Kopunek), Vittek

Sudac: Alberto Undiano (Španjolska)

Strijelci: 1-0 Robben (18. as. Sneijder), 2-0 Sneijder (84. as Kuyt), 2-1 Vittek (90. 11-m)

Žuti kartoni: Robben (Nizozemska), Kucka, Škrtel, Kopunek (Slovačka)

Stadion: Moses Mabhida stadium, Durban

Gledatelja: 60 586

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 09:25