BITKA ZA ZAGREB

RISKANTNA ODLUKA PREMIJERA PLENKOVIĆA Hoće li dio HDZ-a blokirati Prgometa i hoće li od ove odluke najviše profitirati Bruna Esih i Hasanbegović?

Drago Prgomet, Andrej Plenković, Zlatko Hasanbegović i Dinko Čutura
 Damjan Tadić / HANZA MEDIA

Šef HDZ-a Andrej Plenković odlučio je u utrku za Zagreb poslati Dragu Prgometa. Iako je odluka donesena u posljednji trenutak, nije bila veliko iznenađenje jer se Prgometovo ime i prije spominjalo u kombinacijama za gradonačelničkog kandidata. Veće je iznenađenje bilo to zašto se Prgomet predomislio i prihvatio tu kandidaturu jer je prije tu mogućnost odbijao.

Vrhu stranke bilo je jako stalo da se ta kandidatura shvati kao jasan odmak HDZ-a od politike Milana Bandića. To i nije bilo teško postići jer se Prgometa doista ne može dovesti u vezu s aktualnim zagrebačkim gradonačelnikom. No, nema sumnje da ovom odlukom Plenković želi ostvariti još neke ciljeve. Što Plenković, zapravo, želi postići ovim potezom?

Šef HDZ-a zna da ne može dobiti izbore u Zagrebu, ali kandidiranjem Prgometa počinje rješavati problem zagrebačkog HDZ-a koji preko Andrije Mikulića velikim dijelom kontrolira njegov zamjenik Milijan Brkić. Plenković želi najveću stranačku organizaciju staviti pod svoj nadzor, pa bi ubrzo nakon lokalnih izbora zagrebački HDZ mogao preuzeti Prgomet. To je, navodno, bio jedan od njegovih uvjeta da prihvati kandidaturu za Zagreb. Time bi Plenković oslabio Brkića i njegovu struju u stranci. A odabir Prgometa poruka je i Zlatku Hasanbegoviću te Bruni Esih koja na izbore ide s nezavisnom listom.

Koje su loše strane Plenkovićeva plana?

Dio Brkićevih i Mikulićevih ljudi u zagrebačkom HDZ-u mogao bi bojkotirati Prgometa u kampanji jer znaju da njegovim dolaskom mnogi od njih gube svoje pozicije. Drugi je problem što vrh HDZ-a podcjenjuje mogućnosti Brune Esih koja ima potporu desnog krila stranke kao i Hasanbegović. Plenkovića je ta struja od početka ionako doživljavala kao strano tijelo u HDZ-u, pa nema sumnje da će uložiti dodatne napore da Esih ostvari što bolji rezultat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:55