NAPREDAK LIJEČNIČKOG ZVANJA

REAGIRANJE NA PISANJE JUTARNJEG 'Izgradnja poslovnog prostora nije izvršena u korist predsjednika HKL-a'

Povodom objave članka u Jutarnjem listu 28.11.2013. na stranici 18. i 19. pod naslovom 'Pobuna liječnika protiv predsjednika Hrvatske liječničke komore: 'Dr. Minigo izgradio si je dvore, a od nas krije financijaska izvješća o poslovanju Komore' autorice Goranke Jureško, a koji je je objavljen i na portalu jutarnji.hr, objavljujemo demantij kojeg zahtjeva Hrvatska liječnička komora
 Davor Pongračić / Cropix

Već sam naslov članka 'Dr. Minigo izgradio si je dvore, a od nas krije financijaska izvješća o poslovanju Komore' ima negativnu konotaciju, tako da čitatelj može samo zaključiti da je dr. Minigo izgradnju izvršio u svoju korist. Ovakav naslov s navedenom konotacijom ne samo što je neistinit po svom sadržaju, on šteti ugledu predsjednika i članova Hrvatske liječničke komore (nadalje HKL). Ovo stoga što izgradnja poslovnog prostora nije izvršena u korist predsjednika, nego u korist svih članova Komore i za napredak i dobrobit liječničkog zvanja.

Pisac članka propustio je objaviti pravo stanje stvari u pogledu otkupa poslovnog prostora u Tuškanovoj ulici 37 za potrebe HKL. Taj poslovni prostor kupljen je odlukom Skupšine HKL i suglasnošću svih županijskih povjerenika Komore. Poslovni prostor kupljen je iz nužde, jer je komori na osnovi presude prijetila deložacija iz prostora u Šubićevoj 9. Dakle, prostor je kupljen zbog izmijenjenih okolnosti i za dobrobit svih članova, stoga nije istinit navid u članku da bi se radilo o pobuni članstva za kupnju poslovnog prostora.

Navedena kupnja poslovnog prostora ostvarena je zahvaljujući dobrim gospodarenjem sa sredstvima Komore. stoga je pisac članka trebao posebno cijeniti takav doprinos članova Komore u rješavanju svog poslovnog prostora, a ne kako je to usmjereno nalsovom da se radi o samovolji predsjednika Komore.

Poslovi i ovlasti HKL propisani su odredbama Zakona o loječništvu. HKL sve svoje javne poslove i ovlasti provodi isključivo na zakonit način poštivajući propisane procedure, a svoj rad prezentira delegatima Skupštine na redovitim i godišnjim sjednicama Skupštine. Stoga primjedbe u članku u pogledu naplata članarina i troškova za izdane potvrde, kao i plaća su bez ikakve osnove i navodno prikazuje stva nekih anonimnih pojedinaca bez provjere tih podataka, što škodi ugledu Komore i njezinih zakonito i demokratkim putem izabranih dužnosnika.

Stoga javno iznošenje netočnih informacija i nejasnih i nepoznatih izvora ne doprinosi napretku liječničke struke, a time i njezine Komore, što je na štetu cjelokupnog hrvatskog društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:12