PIŠE AUGUSTIN PALOKAJ

Ratne igre uz granicu NATO-a

 CROPIX

Europska unija nije toliko zabrinuta onime što govori Vojislav Šešelj jer joše ne vjeruju da on svojim stavovima može destabilizirati Srbiju. Diplomati EU žele vjerovati da se Srbija promijenila te da je današnja vlast, iako ju vode upravo bivši Šešeljevi najbliži suradnici, pobijedila zato što se bori protiv korupcije, a ne zbog nacionalizma.

Ono što je žalosno u stavovima međunarodne zajednice je nedostatak bilo kakvog interesa za rad Haaškog tribunala i njegove odgovornosti. EU kao da je zaboravila na kriterij “suočavanja s prošlošću” kroz suđenja za ratne zločine. I tu bi Europska unija morala vidjeti da se u Srbiji danas nitko, osim par neutjecajnih nevladinih udruga, bavi onime za što je Šešelj optužen, već samo time što njegov povratak u Srbiju može značiti za tamošnju političku scenu.

A što se Šešeljevih poziva za okretanjem Rusiji tiče, EU to smatra manje opasnim od vojnih vježbi koje je ruska vojska održala sa Srbijom na samoj granici EU i NATO-a, dakle blizu Hrvatske i Mađarske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:54