HRVATSKA - KAMERUN 4-0

RAPSODIJA U SRCU AMAZONE Perišić i Mandžukić uništili Kamerun! Konačni obračun protiv Meksika!

Hrvatska je u furioznoj igri u drugom poluvremenu demolirala Kamerun. Nitko nije očekivao da će se Hrvati tako dobro snaći u tropskim uvjetima. Dominirali su tijekom 80 minuta, Afrikance su dotukli presingom, preciznim pasovima i nadasve raspoloženim dečkima iz Slavonskog Broda, povratnikom Mandžukićem i neuništivim Olićem. Ipak, heroj utakmice bio je Ivan Perišić, kojemu je ovo najbolja partija otkako igra za hrvatsku reprezentaciju. Ipak, želi li u drugi krug, Hrvatska mora pobijedti Meksiko, želi li „boksati“ i u drugoj rundi svjetskog prvenstva.

Nije slutilo na dobro, Kamerun je krenuo agesivno, njermački trener je tražio blitz-gol! U naslovnoj ulozi je bio njihov najbolji igrač Benjamin Moukandjo, malo poznati igrač francuskog Lorienta, Pranjić koji ga je morao paziti, osjećao se kao na ringišpilu. U problemima je bio i Lovren, međutim, „tropska oluja“ Kameruna trajala jer samo desetak minuta. U 11. minuti smo poveli.

Bila je to perfektna akcija trojice hrvatskih nogometaša. Srnin prizemni centaršut, što je najnoviji specijalitet svjetskog nogometa, koji su izumili Hrvati i koji je impresionirao čak i brazilskog izbornika Scolarija. Srna je poslao loptu na deset metara od gola, Perišić je hladnokrvno servirao Oliću, koji iz blizine postiže svoj prvi gol na ovom turniru i ukupno drugi na svjetskm prvenstvima. Stvorili su naši nogometaši još jednu priliku, opet je režiser danas vrlo dobri Srna, ali Olić ovaj put nije uspio poentirati. A bilo je prilika da se zbunjene Kamerunce, koje je više „ubio“ Olićev gol, nego nepodnošljiva vlaga, potuče do nogu već u prvom činu ove utakmice.

Sredinom prvog poluvremena igra se razvodnila čak i do ruba dosade. Razumljivo, kada se igra na 27 stupnjeva, a u zraku je 86 posto vlage, Manaus nije za nogomet, ovdje se dolazi samo na ribolov. Od rijetkih prilika možda je vrijedno zabilježiti Perišićevu u 35. minuti, kada je pucao glavom, ali visoko preko gola.

Vlaga i temperatura su bili najveći neprijatelj naše vezne linije. Sammir i Rakitić nisu mogli u neneogometnoim uvjetima doći do zraka, a Modrić je očito nezaliječen, bljeskovi njegovog talenta mogli su se nabrojati na prste jedne ruke.

Onda je stigao i sudački „poguranac“. Song je s leđa udario Mandžukića, portugalski arbitar je bez razmišljanja izvukao crveni karton, očito su suci dobili instrukcije da nakon skandala u Sao Paulu ne kradu Hrvate, vraćaju se dugovi.

U drugom dijelu utakmice Hrvatska je deklasirali Kamerun, razmontirali su ih već u 47. minuti, pobjedu je zapečatio jedan od najboljih igrača utakmice Ivan Perišić. Prihvatio je jednu loše ispucanu loptu, presprintao 50 metara i iz blizine poentirao, Chedjou ga nije uspio blokirati. Bio je to pogodak, koji je potvrdio hrvatsku superiornost, koja je bila sve izrazitija. Razmontirani Kamerun je bio lak zalogaj i u 50. minuti, kada je Sammir u šansu poslao Mandžukića, ali naš centarfor nije uspio probiti afričkog golmana iz stopostotne šanse. Jedina afrička prijetnja bio je volej Nounkeua, ali je lopta prohujala preko grede.

U 60. minuti „bar se definitivno zatvara“, vratio se „tata“. Mario Mandžukiće je poentirao jednu nabačenu loptu iz kornera, naravno, glavom. Kamerun je definitivno sjajno odrađen posao i makar se igralo usred džungle, u tropskim uvjetima, na koje odgovor nisu imali ni Afrikanci. Kamerunski nogometaši nemoćno su plutali između kratkih pasova hrvatskih igrača, a hrvatski navijači su skandirali – tika taka...

Tika taka je ponetirala i četvrti put 75. minuti. Dudu, koji je napokon dočekao svoje prve minute na svjetskom prvenstvu, snažno je pucao, a odbijenu loptu u mrežu je pospremio uvijek prisutni Mandžukić. Hrvatski „El Ninjo“ je demolirao Kamerun, od afričke momčadi su ostale samo krhotine. Fantastični ugođaj, bez obzira na vrućinu i vlagu, koji je završen pravom ekshibicijom...

Kamerun - HRVATSKA 0-1 (Olić 11, Perišić 48, Mandžukić 61, 73)

Brazil - Meksiko 0-0

LJESTVICA:

1. Brazil 2 1 1 0 3-1 4

2. Meksiko 2 1 1 0 1-0 4

3. HRVATSKA 2 1 0 1 5-3 3

4. Kamerun 2 0 0 2 0-5 0

3. kolo - 23. lipnja

Kamerun - Brazil (Brasilia, 22:00)

HRVATSKA - Meksiko (Recife, 22:00)

Kamerun – Hrvatska 0-4 (0-1)

Stadion: Arena Amazonija u Manausu.

Kamerrun: Itandje 4- Assou Ekotto 5 , Nkoulou 5 , Chedjou 5 (od 46.Nounkeu 5) , Mbia 5 - Matip 6 - Song 4 , Enoh 5 - Choupo Moting 5 , Moukandjo 6 , - Aboubakar 5 (od 70. Webo -)

Hrvatska: Pletikosa 7 - Srna 7 , Ćorluka 7 , Lovren 6 , Pranjić 6 - Rakitić 6 , Modrić 6,5 - Perišić 8 (Od 78. Rerbić -), Sammir 6,5 (od 73. Kovačić -), Olić 7 (od 68. Eduardo 6,5) - Mandžukić 8

Strijelci: 0-1 – Olić (11), 0-2 – Perišić (47), 0-3 – Mandžukić (60), 0-4 Mandžukić (75)

Žuti kartoni: -

Crveni kartoni: Song (39), udaranje s leđa.

Sudac: Pedro Proenca (Portgal) 7 , pomoćnici: Bertino Miranda i Jose Trigo (oba Portugal). Četvrti sudac: Walter Lopez (Čad). Delegat: Alexander Klosterkemper (Njemačka).

Gledatelja: 39.982

Igrač utakmice: Ivan Perišić

HRVATSKA - KAMERUN 4-0 (Olić 10, Perišić 48, Mandžukić 61, 73)

Ovo je najveća pobjeda Hrvatske na Svjetskim prvenstvima ikada! U ponedjeljak u Recifeu igramo protiv Meksika, a pobjeda nas vodi u osminu finala.

KRAJ UTAKMICE!

89. minuta - Pierre Webo je zatresao gredu! Najveća šansa za Kamerun pred kraj utakmice.

88. minuta - Nevjerojatno što je sad promašio Rakitić! Rebić je opet pobjegao Kameruncima, proigrao Rakitića, a naš veznjak htio je atraktivno zabiti, prebacio je golmana, ali i promašio okvir.

85. minuta - Mandžukić je izbacio u priliku Rebića, koji je pucao s 15 metara iskosa, ali i vratar Kameruna mora nešto obraniti.

84. minuta - Milina za gledati! Modrić savršeno vodi orkestar, bokove prolaze, napadači rade što žele...

73. minuta - GOOOOL - Gaženje se nastavlja, Mandžukić je zabio i drugi gol. Kovačić je dao sjajnu povratnu loptu za Eduarda čiji udarac s 15 metara brani Itandje. Međutim, na odbijenu loptu naletio je Mandžukić i iz blizine gurnuo loptu u mrežu.

69. minuta - Bomba Mbie, lopta je prošla vrlo blizu vratnice.

69. minuta - Svoje prve minute na prvenstvu dobit će Eduardo.

61. minuta - GOOOOL - Ovo već postaje rapsodija! Mandžukić je bio predoređen da zabije u ovoj utakmici i, naravno, on nije razočarao. Korner Pranjića, a Mandžukić sa pet metara glavom zakucava loptu u mrežu.

60. minuta - Kamerun je pred nokautom. Modrić je opalio sa 18 metara, lopta se od bloka odbila metar vratnice...

59. minuta - Srna je imaju sjajnu priliku sa 19 metara iz slobodnog udarca. Međutim, nije bilo dobro, lopta je otišla preko gola.

56. minuta - Nakon kornera Srne lopta je pala na nogu Olića koji je od gola bio udaljen svega tri metra. Kamerunci su to nekako blokirali i izbili u novi korner.

52. minuta - Zamalo nam se osvetio promašaj Mandže. Nunkeu je dočekao jednu svijeću na volej i svom snagom odapeo preko gola.

50. minuta - Kakva prilika za 3-0! Sammir je sjajno izbacio Mandžukića u situaciju 'jedan na jedan' s vratarom kameruna, ali naš napadač je za milimetar promašio okvir gola.

48. minuta - GOOOOL - Majstor Ivan Pereišić vodi Hrvatsku prema pobjedi. Nakon asistencije, uslijeio je i gol. I to kakav! Perišić je na centra presjekao jednu loptu, sjurio se prema golu i otišao do kraja. S lijeve strane zakucao je loptu u suprotni kut.

46. minuta - Srna je iz auta rukom pronašao Sammira, a hrvatski brazilac nije uspio prebaciti vratara.

Kamerunci mijenjaju na poluvremenu - Chedjou ulazi umjesto Nounkeu.

KRAJ PRVOG DIJELA!

45. minuta - Iako Kamerunci imaju više loptu u nogama u prvom dijelu, još nisu stvorili ni jednu priliku.

40. minuta - Hrvatska će igrati s igračem više zbog neviđeno glupog poteza Songa. Igrač Barcelone je na sredini terena bez razloga udario Mandžukića, a Proenca mu je pokazao put u svlačionicu.

39. minuta - Sammir je pokušao sa 20-ak metara, ali udarac je bio preslab. Možda je bolja opcija bila dodavanje Srne koji je već jurio po desnoj strani.

36. minuta - Nova hrvatska šansa nakon kornera! Rakitić je sjajno ubacio, a Perišić je iz dobre situacija sa 7-8 metara pucao preko gola.

26. minuta - Kamerunci su se malo oporavili od velike dominacije Hrvata. Uglavnom napadaju po hrvatskoj lijevoj strani i zasada im ne ide loše. Sreća je da su neprecizni u centaršutevima...

17. minuta - Potegnuo je Rakitić s 25 metara, kamerunski vratar je lako obranio.

16. minuta - Kakva šansa za 2-0. Nakon kornera Perišić je opet proigrao Olića, ali udarac našeg napadača iz blizine sjajno brani Itandje!

15. minuta - Traje dominacija Hrvatske, Kamerunci se panično brane. Dojam je da je sada idealan trenutak da se dokrajče Afrikanci!

10. minuta - GOOOOL - Početak iz snova, Hrvatska već vodi! Srna je oštro ubacio u srce 16-erca, a kamerunski stoper uspio odbiti loptu samo za Perišića na lijevoj strani. Veznjak Hrvatske majstorski je uposlio Olića koji je iz blizine zatresao nebranjenu mrežu...

10. minuta - Mandžukić je sjajno spustio loptu prema Oliću, ali u posljednji trenutak spasio je Mbia.

8. minuta - Hrvatska je prvi put izvela neku suvislu akciju. Srna je povukao kontru, dosta naših igrača je bilo u šesnaestercu, ali centaršut Perišića završio je u gol-autu!

3. minuta - Pranjić je nepotrebno napravio jedan prekršaj na lijevoj strani, ali srećom ubačaj je bio bezopasan. Odmah poslije Aboubakar se prošetao kroz našu obranu, ali u posljednji trenutak je blokirao Ćorluka.

Utakmica je počela, sretno Vatreni!

Igrači su izašli na teren, slijede himne!

HRVATSKA: Pletikosa - Srna, Ćorluka, Lovren - Rakitić, Modrić, Olić (od 68. Eduardo), Sammir (od 72. Kovačić), Perišić (od 78. Rebić) - Mandžukić

KAMERUN: Itandje, Chedjou (od 46. Nounkeu), Nkoulou, Matip, Assou-Ekotto, Song, Mbia, Enoh, Moukandjo, Choupo Moting (od 75. Salli), Aboubakar (od 70. Webo)

23.45 - Igrači su se povukli u svlačionicu na završni dogovor. Uskoro će se intonirati himne i sve je spremno za drugu hrvatsku utakmicu na Svjetskom prvenstvu!

23.40 - Sjajna je atmosfera na Amazon Areni, čak smo primjetili i dosta domaćih navijača s hrvatskim obilježjima. U svakom slučaju, Hrvatska bi mogla imati dobru podršku. Kako se hrvatski navijači na stadionu zagrijavaju za utakmicu, pogledajte OVDJE .

23.15 - Stadion u Manausu polako se puni, a nogometaši su izašli na zagrijavanje. Trenutačna temperatura na stadionu je 26 stupnje Celzijusa, a vlažnost zraka je 86 posto.

23.15 - Adios Espana. I dok se hrvatski nogometaši primaju posljednje upute za utakmicu protiv Kameruna, svjetski i europski prvaci pakiraju kovčege za odlazak. Opširnije o debkalu Španjolske pročitajte OVDJE .

23.00 - Ostalo je još sat vremena do utakmice! Kovač ponovno nije iznenadio sa sastavom, a i koncepcija koju je pokazao protiv Brazila trebala bi ostati ista. Bez obzira na tri promjene - Sammir upada umjesto Kovačića, Pranjić umjesto Vrsaljka, a Jelavić je prepustio mjesto u napadu Mandžukiću...

22.52 - Dakle, dobra vijest za Vatrene stigla je i uoči samog početka. Najbolji igrač Kameruna, Samuel Eto'o, očito nije spreman i on će biti na klupi za pričuve. Volker Finke je u 'zamrzivaču' ostavio i desnog beka Djeugouea.

22.48 sata - Evo i sastava Kameruna: Itandje, Chedjou, Nkoulou, Matip, Assou-Ekotto, Song, Mbia, Enoh, Moukandjo, Choupo Moting, Aboubakar

22.44 sata - STIGAO JE SASTAV HRVATSKE: Pletikosa - Srna, Ćorluka, Lovren - Rakitić, Modrić, Olić, Sammir, Perišić - Mandžukić

NOVO <<<<<< 22.40 sata - Hrvatski nogometaši stigli su u Amazona Arenu. Mario Mandžukić je osjetio osvajanje svih mogućih klupskih naslova, ali nikada u karijeri nije zaigrao na Svjetskom prvenstvu. Za sat i dva minuta Mandžo će i to obaviti. Ali za početak - isprobavanje travnjaka...

HNS facebook

22.30 sata - Ako ćemo suditi po brojkama, onda Hrvatska nema razloga za strah od Kameruna. U usporednom testu koji smo napravili, Vatreni su bolji na najmanje na šest pozicija, a po Transfermarktu smo dvostruko skuplji...

22.20 sata - Još se ne zna u kakvom će sastavu istrčati Hrvatska, ali jedno je sigurno - napad Vatrenih će predvoditi Mario Mandžukić. Protiv Brazila zbog suspenzije bio je na tribinama, a sada se očekuje njegova partija života. "Željan sam igre, jedva sam dočekao dan da mogu ponovno zaigrati", rekao je Mandžukić uoči utakmice. Opširnije pročitajte OVDJE .

22.10 sata - Podrška Vatrenima stiže i iz Londona od Donne Vekić. Mlada tenisačica se priprema za Wimbledon, ali večeras će pred TV-om bodriti Hrvatsku.

22.00 sata - Večeras će Vatrene u Manausu pratiti i Roberto Carlos. Legendarni lijevi bek Brazila i Real Madrida radi kao komentator brazilske televizije Globo...

21.55 sati - Svi s nestrpljenjem iščekuju kakav sastav će izvesti Niko Kovač. Na treningu se uvježbavala jedanaestorica: Pletikosa - Srna, Ćorluka, Lovren - Rakitić, Modrić, Olić, Sammir Perišić - Mandžukić. U nekim kombinacijama je i Brozović... Hoće li Kovač iznenaditi?

21.45 sati - Vatrenima će suditi Portugalac Pedro Proenca... Hrvati ga pamte po dobrome - sudio je utakmice Hrvatske i Turske (0-0) na kojoj su Vatreni osigurali prolaz na Europsko prvenstvo, a dijelio je pravdu u pobjedi Dinama i Mamöa.

21.30 sati - Kalkulacije za prolazak u osminu finala su poprilično jednostavne. Hrvatska s dvije pobjede (Kamerun i Meksiko) sigurno prolazi dalje, a u slučaju remije s Afrikancima u zadnjem kolu će na trebati pobjeda od dva razlike. Postoje neke kalkulacije u kojoj bi Hrvatska mogla proći i s pobjedom protiv Kameruna i remije protiv Meksika, ali u tom slučaju bi Kamerun morao pobijediti Brazilce. A to već spada u sferu znanstvene fanatastike...

21.10 sati - Procjenjuje se da će na tribinama Amazona Arene biti oko 1500 hrvatskih navijača. Kamerunaca, dakako, puno manje. Zanimljivo je da stadion nije rasporodan i da se na dan utakmice mogu kupiti ulaznice po cijeni od 120 eura... Inače, atmosfera u kišnom Manausu uoči utakmice bila je sjajna, a djelić ambijenta u centr Amazone pogledajte OVDJE .

NOVO <<<<<< 21 sat - Ostala su tri sata do ponoćnog obračuna u Manausu. Bivši pomoćni trener reprezentacije Nikola Jurčević dobro pozna Kamerun, a njegova zapažanja o Lavovima pročitajte OVDJE .

20.45 sati - U Manausu je strašno vruće, procjenjuje se da bi temepratura za vrijeme utakmice mogla otići i do 32 stupnja. Ono što je loša stvar je da je kiša počela padati, tako da bi vlažnost zraka mogla dosegnuti i 90 posto... Kako god bilo, gotovo je sigurno da će igrači pred kraj ogleda disati na škrge...

20.40 sati - Tomislav Židak izvještava iz Manausa. Više o atmosferi uoči utakmice pročitajte OVDJE !

20.30 sati - Davor Šuker nazočio je posljednjem treningu Hrvatske uoči dvoboja s Kamerunom. Predsjednik HNS-a bio je zadovoljan viđenim:

- Vjerujem u rad Nike Kovača. Pratio sam kompletene pripreme reprezentacije i znam da je izbornik odradio pravi posao. Optimist sam, vjerujem kako večeras možemo uzeti prva tri boda.

Kakva je atmosfera u reprezentaciji?

- Sjajna. Posebno u klimatiziranim prostorima... Vlaga je ogromna, ali to ne može biti alibi jer kako će biti nama tako će biti i Kameruncima.

Šuker je jasno kazao od koga u Manausu očekuje najviše.

- Vjeruje da će Mario Mandžukić biti taj koji će nas voditi do pobjede. Uvjeren sam kako ćemo slaviti.

Hoće li nakon utakmice reprezentativci prekinuti šutnju za medije?

- To je njihov prostor u koji ne želim ulaziti, ali nadam se da ćemo se nakon utakmice zajedno proslaviti pobjedu i da će silenzio završiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:32