NOVOSTI IZ TUNDRE

PUTIN ODLUČIO 'Motorne sanjke se non-stop kvare, kriminalce u Sibiru od sada će loviti policija na sobovima'

MOSKVA Sobovi bi uskoro, osim za poslove vučenja sanjki Djeda Božićnjaka, mogli dobiti još jedan važan posao. Naime, ruske vlasti ozbiljno razmatraju ideju o policijskim sobovima koji bi pomogli borbi protiv zločina u zaleđenim prostranstvima ruskih tundri.

Ruska policija tvrdi kako su sobovi savršena prijevozna sredstva u Jamalskonenečkom autonomnom okrugu koji je površinom 12-ak puta veći od Hrvatske, a u kojem živi tek nešto više od pola milijuna stanovnika.

Taj je okrug dom sibirskim, autohtonim plemenima, a pristup mnogim područjima većim djelom godine moguć je samo iz zraka ili na leđima sibirskih sobova.

Sibirski su sobovi veći i snažniji od skandinavskih rođaka što omogućuje dugotrajno jahanje na leđima životinje rođene da preživi u ledenoj pustoši sjevernog Sibira.

Policajci u Jamalskonenečkom okrugu trenutno koriste motorne sanjke za snijeg, ali one se često kvare ili nema dovoljno goriva za njihovo pokretanje. 'Naravno da koristimo motorne sanjke, ali morate shvatiti kako je stroj samo stroj', izjavio je lokalni ministar unutrašnjih poslova.

Lokalna policija traži službene sobove od 2012. godina i izgleda da će im želja napokon biti uslišana.

U prvoj polovici ove godine, u okrugu su zabilježena 163 zločina – od tučnjava uzrokovanih alkoholom, preko krađa do huliganizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:16