VELIKI ŠTEKAVAC

PTIČURINA U BIJEGU 'Zadnja stvar koju sad trebam je objašnjavati ženi zašto je jedan od naših pasa odletio u suton u kandžama divovskog orla'

Closeup portrait of a Steller's sea-eagle (Haliaeetus pelagicus) after eating. Beautiful and raptorial bird with hypnotic eyes on blur background.
 Olga Gladysheva / iStock / Getty Images

U engleskoj pokrajini Kent pobjegao je veliki lovački orao, dovoljno snažan da ulovi, digne i odnese manjeg pas u svojim kandžama, piše britanski Telegraph.

Riječ je o Stellerovom morskom orlu, tj. velikom štekavcu pod imenom Rex koji je odletio u nepoznato nakon jedne izložbe ptica grabljivica u D. Rex ima raspon krila od 2.8 metara i bez problema može ubiti psa gabarita Jack Russell terijera.

Rex je nestao u nedjelju, a osoblje parka Eagle Heights Wildlife još ga nije pronašlo jer njegov ugrađeni mini radio-odašiljač ne odašilje signale. Navodno je zadnji put viđen u ponedjeljak ne jednom drvu u selu Lullingstone, a park je u nedostatku boljih opcija uputio javnosti poziv za pomoć:

- Naš veliki štekavac Rex je nestao, a vjerujemo da je i njegov mini radio-odašiljač prestao raditi. Nije opasan, ali mu nemojte prilaziti i nemojte ga dirati. Ako ga vidite, samo ga držite na oku i pozovite nas.

Lokalci su apel ozbiljno shvatili te ostavili malene pse sigurne iza zatvorenih vrata:

- Držimo pse u kući. Zadnja stvar koju sad trebam je objašnjavati ženi zašto je jedan od naših pasa odletio u suton u kandžama divovskog orla - rekao je jedan od duhovitih seljana.

Ova vrsta orla inače živi na dalekom istoku Rusije te se smatra najagresivnijom u svojoj porodici. Obično se hrani lososom, ali neće se ustručavati ni od divljih ptica ili zalutalih kućnih ljubimaca. U prosjeku teži između pet i devet kila, a u svojim kandžama može ponijeti plijen težak čak do šest kilograma. U nekim slučajevima je u divljini znao podići i osam kila teškog tuljana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:20