ZDRAVO SVAĐANJE

PSIHOLOGIJA OTKRILA KAKO JE NAJBOLJE POSVAĐATI SE S PARTNEROM Parovi koji se produktivnije svađaju ostaju i duže zajedno

Produktivne su svađe naime jedna od stvari po kojoj se uspješni parovi razlikuju od onih čije veze završe prekidom
 Anetlanda/iStock

Kada ste se posljednji put, onako, za ozbiljno, posvađali s partnerom? Nakon što je vika završila, jeste počeli razmišljati o tome što ste trebali reći? Ili možda o stvarima koje niste trebali reći?

Nemojte očajavati, ova stvar je, naime, vrlo popravljiva, a spoznaja o tome kako pristupiti sljedećem nesporazumu može značiti da ćete se vi i vaš partner i produktivnije posvađati.

Produktivne su svađe naime jedna od stvari po kojoj se uspješni parovi razlikuju od onih čije veze završe prekidom, prenosi Independent.

Istraživanje koje je rezultiralo ovom spoznajnom provelo je nekoliko psihologa sa Sveučilišta u Washingtonu, uključujući i profesora Johna Gottmana, osnivača Gottman instituta, organizacije posvećene proučavanju i poboljšavanju veza. Gottman i njegovi suradnici istraživanje, koje je trajalo 14 godina, a u sklopu kojeg je anketirano 79 parova, proveli su u suradnji s psihologom Robertom Levensonom sa Sveučilišta u Kaliforniji u Berkeleyju.

Među parovima obuhvaćenima studijom, 21 par se tijekom trajanja istraživanja razveo, dok su Gottman i Levenson među onima koji su ostali zajedno uočili nekoliko faktora koji su doprinijeli njihovom ostanku zajedno, a ticali su se način na koji su se parovi svađali.

Na koji se način parovi koji ostaju zajedno svađaju?

Istraživanje je otkrilo nekoliko zanimljivih spoznaja.

Parovi koji se svađaju stabiliziraju brod koji se leluja

Među parovima koji su se razišli, velikoj je većini trebalo puno duže da prodiskutiraju nedavnu svađu. često je to čekanje znalo trajati satima pa i danima. Shodno tome, parovi koji su ostali zajedno svoje su svađe raspravili odmah nakon što se dogodilo.

Gottman sugerira svim parovima da odmah prodiskutiraju o tome što se neposredno dogodilo. Predugo čekanje može dovesti samo do produbljenja jaza između partnera. 'Ovakav pristup zahtjeva da oba partnera preuzmu dio odgovornosti za svađu kako bi se zajednički situacija mogla riješiti.

Dozvoljavaju da se čuje i druga osoba

Još jedno obilježje parova koji su se naposljetku razveli je često i preuranjeno prekidanje ozbiljne diskusije o svađi neosjetljivim i neumjesnim komentarima. Parovi koji su ostali zajedno pristupali su jedno drugom otvorenog uma i preuzimajući odgovornost za svoje postupke te slušajući što njihov partner ima za reći.

'Ako kažete nekome, na primjer, da ne razmišlja logički ili da je skrenuo s teme, to jednostavno ne funkcionira. Ljudi se naljute', rekao je Gottman. 'Umjesto toga treba trenutni osjećaj partnera istražiti do kraja i poslušati ga dok nije gotov.'

Stoga sljedeći put kada budete osjetili da vaša svađa s partnerom izmiče kontroli, iskušajte jednu od ovih taktika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 22:12