GOOGLE CAR

PROBLEMI ZA SAMOVOZEĆI AUTO Nije za kišu, nije za snijeg i neće doći prije 2019. godine

BERKELEY - Razvikani Googleov 'pametni' automobil, koji bi nas za par godina trebao voziti sam, ima velikih problema, ustvrdio je Steven Shladover, znanstvenik s University of California. Iako je Googleov automobil sigurno prevalio 700.000 milja (više od 1.100.000 km), futurističko vozilo potpuno je izgubljeno bez detaljnog plana puta i navigacijskih karti.

Osim toga, Google auto još nije vozio u snježnim uvjetima, pa niti po jakoj kiši. Predstoji mu i testiranje u garažama na više nivoa te na velikim parkiralištima.

Gledajući demonstracije na internetu, stječe se dojam kako Google automobili mogu voziti posvuda. No, takva vozila mogu se kretati samo po rutama koje su prethodno detaljno mapirane. MIT Review piše kako je za izradu jedne takve rute potrebno više truda nego za trasiranje Street Viewa.

Chris Urmson, direktor razvojnog tima projekta, priznaje da Google auto još uvijek ima dosta problema, ali kako se nada da će vozilo biti spremno dok njegov 11-godišnji sin ne dobije prvu vozačku dozvolu. S obzirom da se u SAD-u vozačka može dobiti sa 16 godina, znači da ćemo se najranije do 2019. voziti kao do sad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:39