DRAGA MILANA...

Problem je što istina ne može baš ništa promijeniti

Greška koju često radimo jest što sudimo ljudima prema sebi. Ne možemo im suditi zato što nisu dovoljno jaki, odlučni ili zreli

Nedavno sam doznala da muž moje bliske prijateljice ima ljubavnicu. U braku su pet godina i imaju malo dijete. Kada sam je vidjela nisam joj imala snage reći. Sudeći po njezinu ponašanju, rekla bih da ona o tome ništa ne zna. Ne znam kako bi moja prijateljica primila vijest. Bojim se da bi njezin muž mogao reći da sam ljubomorna na nju, ona je u braku, a ja sam sama. Mogla bih izgubiti prijateljicu. Što bih trebala učiniti?





Lana

Dobro ste učinili što niste ništa rekli prijateljici i to ne iz razloga koji navodite, nego zbog nečeg drugog. Možda vaša prijateljica nešto sluti, možda čak nešto već zna. U crno-bijelom pogledu na svijet, pa samim tim i na prijateljstvo, ispravno bi bilo da ste joj prilikom prvog susreta rekli to što ste doznali i tako biste bili prava prijateljica. No, život je često satkan od sivila, sumračnih zona u kojima živimo, s ponekim bljeskom sunca koji traje kratko, a mi ga onda zovemo srećom. U jednoj od tih sivih zona trenutačno se nalazi vaša prijateljica.

Njezin suprug vjerojatno se trudi zamesti tragove, ali dvostruki život, laži koje uz to idu, klimava opravdanja, sumnjiva objašnjenja morala su upaliti neki od alarma u njezinoj glavi. Mogla je poduzeti nešto, kopati i tražiti istinu ili zatvoriti oči i čekati da nepogoda prođe. Možda je vaša prijateljica upravo zatvorila oči, pretvara se da ništa ne zna, vesela je i nasmijana. Zasad joj tako odgovara.

Onog trenutka kad joj saspete u lice neugodnu istinu, oduzimate joj mogućnost da tako nastavi dalje. Vi je svojom akcijom tjerate na reakciju, za koju ona ovoga trenutka ne mora biti spremna. Što joj tada preostaje? Za početak, morat će se opredijeliti, hoće li vjerovati vama ili svom suprugu? No, ono što je zapravo u toj situaciji loše jest da vi na taj način svojim uplitanjem postajete važan sudionik njihovih bračnih odnosa, uvlačite se u njihove razgovore i svađe, postajete bitan čimbenik, a to nije uloga prijateljice. Ako joj želite istinski sada pomoći, ponašajte se kao da ništa ne znate i budite uz nju, naročito ako bude tražila pomoć.

Greška koju često radimo jest da sudimo ljudima prema sebi. Vi ste svoju situaciju razriješili onako kako ste osjećali, no imali ste i tu sreću da ste na vrijeme saznali za nevjeru vašeg dečka, dok se još niste za njega vezali niti dobili dijete. Po vama je to bio neoprostiv prekršaj. Ne možemo ljudima suditi zato što nisu dovoljno odlučni, jaki ili zreli u određenom trenutku života. Ponekad je kod istine najveći problem što ni nakon njezina otkrivanja ne možemo baš ništa promijeniti. Kad je moja poznanica Anja doznala da je suprug vara, bila je ogorčena, povrijeđena, bijesna na njegovo ponašanje. Počeo je izlaziti noću, vraćati se kasno.

Jednu je zoru dočekala budna i upitala ga gdje je dotad bio. Na janjetini s društvom, odgovorio joj je. No, dok je on spavao, ona je pomirisala njegovu odjeću, ni traga mirisu janjetine, dapače, blaga aroma ženskog parfema. Pretražila je njegov inbox i pronašla poruke koje su sve objasnile. Sama se sebi čudila otkud joj tolika snaga i poduzetnost, nazvala je taj broj, javio joj se mlađahan ženski glas. Anja se predstavila. Ženska je briznula u plač i priznala:“Ja s njim ne mislim ozbiljno. Meni je on samo zabava, pa imam tek 22 godine.”

“A ja s njim imam troje male djece, trinaest godina braka i kredite”, rekla je Anja.

Prešutjela je da ima i petnaest kilograma viška i niti dan radnog staža jer je njezin muž od prvoga dana, najviše zbog ljubomore, govorio da ona ne treba raditi. On će uzdržavati njihovu obitelj, ona neka vodi računa o djeci.

“Znam da nisam ni lijepa ni seksi kad dođeš kući i zatekneš me s kosom u repu koja miriše na goveđu juhu. Ti si odlučio da ne radim, htio si da se brinem o djeci. Sad si u 22-godišnjoj djevojci pronašao sve što ja nisam. Kako te nije stid?” - rekla mu je.

Anja je, u 35. godini, skupila svoje stvari, napustila muža i otišla s djecom k svojima. Ljubavnica je napustila njezina muža. On je došao Anji moleći za oprost. Dva puta ga je odbila. Treći je put mu je dala šansu, zbog djece. Sad opet žive zajedno, ona i dalje ne radi. Što je, dakle, u Anjinu životu, istina bitno promijenila? Moramo promijeniti okolnosti u svoju korist, nekad to možemo odmah, nekad nam za to treba vremena. Čak i ako se Anjin muž ne promijeni, djeca će u međuvremenu odrasti. Možda će tada sebi moći priuštiti ponos i dostojanstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 20:28