FUNDAMENTALISTI

PRIRUČNIK ZA PSIHOPATE Knjiga koja uči roditelje kako efikasno tući djecu i dalje je hit u SAD-u

Nekoliko je djece umrlo pretučeno jer su ih mučili i zlostavljali roditelji po odgojnim uputama Pearlovih
 Thinkstock

Knjiga o odgoju djece 'To Train Up a Child' (Istrenirati dijete) koju su kupile stotine tisuća evangeličkih kršćana u SAD-u izazvala je paniku u javnosti. Autori knjige Michael i Debi Pearl roditeljima preporučuju da djecu tuku šibama, ravnalima i remenjem kako bi njihovu volju potpuno podredila svojoj.

Za djecu mlađu od godine dana preporučuju brezove šibe ili ravnala od 30tak centimetara, za veću djecu veće šibe ili remen. "Treniranje je kondicioniranje djetetova uma prije nego nastane kriza: to je priprema za budućnost i trenutnu, neupitnu poslušnost", tvrde u jednom pasusu u knjizi.

Troje djece je dosad umrlo u obiteljima koje slijede odgojnu filozofiju Michaela i Debi Pearl. Njih dvoje udaranje djeteta ne smatraju kaznom već tvrde da potčinjavanje i zlostavljanje zapravo štiti djecu, jer preduhitruje postupke zbog kojih bi djeca mogla biti kažnjena. Za buntovniju djecu preporučuju nultu toleranciju “primijenite kakvu god silu morate da ih stavite na njihovo mjesto. Ako trebate sjesti na njih udariti ih, ne ustručavajte se. I čini te to tok se predaju... Potpuno ih porazite”, pišu Pearlovi.

BBC-ev novinar intervjuirao je djevojku pod pseudonimom Hannah koja je odrasla u zajdenici Neovisnih baptističkih fundamentalista na Floridi. Njezini roditelji nabavili su knjigu kad je imala devet godina a njezina sestra sedam i ubrzo su ih počeli tući. Zlostavljanje se nastavil oosam godina, a prvih pet godina su ih, kaže, tukli nekoliko puta dnevno.

Preporučuju roditeljima da slome djecu

Jednoga dana, kad je Hannah imala 14 ili 15 godina, njezinom su ocu javili da se u crkvi posvađala s jednim dječakom. "Još nisam sigurna za što sam bila optužena ali moj je otac toliko poludio da mora biti da je čuo nešto užasno". Tukao ju je drvenim ravnalima, štapovima od metle, pet ih je slomio na njoj, pa je majka u kući čuvala zalihe štapova da mu budu pri ruci. "Nakon toga ne bih mogla normalno sjediti nekoliko dana a on mi je govorio da ne dramatiziram i pitao me što mi je. Bila sam sva u ranama i natečena otraga", ispričala je Hannah. Kad je to vidio, otac se užasnuo i više je nikad nije tukao, ali majka je nastavila, samo je prešla na plastične drške jer su one ostavljale manje vidljive tragove na djeci.

Hannah, kao i ostala djeca odgajana po Peralovoj knjizi, kaže da je njezine roditelje zavela ideja o jednostavnoj formuli koja će djecu učiniti savršeno poslušnima. "Problem je u tome što vam Pearl preporučujete da lomite svoju djecu, a da biste u tome uspjeli morate biti nemilosrdni", kaže.

Michael Pearl tvrdi da njegova knjiga nikako ne može navesti čovjeka da postane nasilan, ali općenito se smatra da je 'To Train Up a Child' najekstremnija knjiga koju su američki konzervativni kršćani ikad objavili. Ta zajednica općenito odobrava fizičko kažnjavanje. Michael Pearl je pastor u Pleasantvilleu u Tennesseeju i prvo je izdanje objavio 1994. Knjiga je brzo postala popularna među fundamentalistima, raznim vjerskim organizacijama odmetnutima od dominantne kršćanske kulture.

Knjiga 'To train up a child' u ponudi Amazona

Te čvrsto povezanje zajednice žive na okupu, često školuju djecu kod kuće jer škole smatraju štetnim i nedovoljno religioznim okruženjem, a Pearlova izdanja, knjige, časopisi i DVD-i su za više od 60 posto njih glavni izvor znanja o odgoju i obiteljskom životu. Rutinski ih poklanjaju majkama s malom djecom i parovima koji se vjenčaju. Unutar tih zajednica Pearlovi, kao jedni od pionira školovanja djece kod kuće i besprijekorni vjernici, smatraju se uzorom odgoja djece pred Bogom.

Mladić pod pseudonimom Matthew odrastao je u takvoj obitelji na američkom srednjem Zapadu. Njegovi su roditelji od Pearlove knjige očekivali samo pozitivne rezultate. Od malena su njega i dvoje braće tukli šibama i štapovima. Prvih 10-12 godina svaki dan, a zatim se prorijedilo. Kaže da ga nikad nisu obiljno ozlijedili. On je imao sreće u usporedbi s tri najteža slučaja.

Ubijali, mučili i zlostavljali djecu

Sedmogodišnja djevojčica Lydia Schatz iz Liberije posvajanjem je dospjela u fundamentalističku obitelj u Kaliforniju. Roditelji su osuđeni na dugogodišnji zatvor zbog ubojstva iz nehata, mučenja, ubojstva i nezakonitog fizičkog kažnjavanja. Tri godine kasnije, 2010. umrla je jer su je pretukli. Godinu dana kasnije 13-godišnja posvojena Hana Williams umrla je od hladnoće i neishranjenosti jer su je roditelji za kaznu ostavili danima u dvorištu. Njezina majka Carri u listopadu je osuđena za ubojstvo na 37 godina zatvora.

Istražitelji kažu da su roditelji u oba slučaja bili striktni sljedbenici Pearlovih odgojnih uputa i tvrdili su da su se ravnali prema knjizi 'To Train Up a Child' i da je tako sve izmaklo kontroli. Tužiteljstvo je u suđenjima spomenulo knjigu kao faktor ali su, naravno, inzistirali ponajprije na roditeljskoj odgovornosti. Na suđenju Schatzovima tužitelj Michael Ramsey rekao je da je "cijela filozofija knjige usmjerena na guranje čovjeka preko ruba".

Treći slučaj ubojstva dogodio se u Sjevernoj Karolini kada je četverogodišnjeg Seana Paddocka majka kažnjavala prema Pearlovoj preporuci držeći ga zarobljenog, čvrsto stisnutog u deki dok ne odustane od svađe. Dječak se ugušio. Za svo troje djece utvrđeno je da su mnogo puta prebijeni plastičnim cijevima sličnima onima koje Michael u Pearl u knjizi preporučuje kao alat za kažnjavanje. Pearlova organizacija lani je zaradila milijun i pol dolara, uglavnom od prodaje knjiga, a 'To Train Up a Child' je prodana u više od 800.000 primjeraka i napadi i kritike povećavaju joj prodaju.

Stotine kršćana, ateista i aktivista bori se za trajnu zabranu te knjige, a inicijativa s proširila u Europu, pokrenuto je nekoliko peticija i skupljeno nekoliko stotina tisuća potpisa. Veliki knjižari ne žele prodavati knjigu a mnogi su je distributeri uklonili iz svoje ponude na internetu. Amazon to još odbija učiniti. “O ovoj se knjizi već godinama mnogo raspravlja u medijima i na Amazonu i svatko tko želi iznijeti svoj stav o tom naslovu slobodan je to učiniti na njegovoj stranici na našem portalu”, rekli su u priopćenju.

PRIMJERI SAVJETA IZ KNJIGE:

Za jednogodišnje djete, dovoljna je mala brezova šiba od tridesetak centimetara s koje su uklonjeni čvorovi jer oni mogu ozlijediti kožu. Možete potražiti i alternative, 30-centimetarsko ravnalo ili nešto slično kuhači dosta su dobra zamjena šibi. Za veće dijete, učinkovit je remen ili veća šiba.

Roditelj nije policajac nego više kao Duh Sveti. Mora se postaviti kao nositelj djetetove moralne dužnosti koja u djeteta nije još dovoljno razvijena.

Kad dođe vrijeme za štap, duboko udahnite, opustite se i molite “Gospode, molim te da ovo bude vrijedna lekcija. Očisti moje dijete od neposluha i bunta i daj mi da propisno predstavim tvoj cilj u ovoj stvari.”

Pazite da nikad ne udarate rukom. Ruka leti kad je roditelj frustriran. Kad je dijete u pitanju, ruka je za ljubav, a ne za borilačke vještine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:31