TRAGIČAN SUSRET

Priroda zaustavila Veliki hadronski sudarač vrijedan 4,6 milijarde eura

 Reuters / CC

ŽENEVA - Najveći stroj na svijetu, 4,6 milijarde eura vrijedan Veliki hadronski sudarač (LHC), zaustavljen je nakon što je pretrpio kratki spoj kojeg je prouzročila lasica.

LHC je bio pod punim naponom, kada su znanstvenici zabilježili ‘ozbiljnu električnu peturbaciju’ u ranim jutarnjim satima u petak. Poslana je inspekcija, koja je otkrila nesretnu životinju u dijelu postrojenja zaduženom za opskrbu sudarača električnom energijom.

Lasica se zavukla u transformatorsku stanicu, i dotakla visokonaponski transformator, te je na mjestu ostala mrtva, dok je postrojenje pretrpjelo veću materijalnu štetu, čiji će popravak trajati nekoliko dana.

Glasnogovornik Cerna, instituta koji upravlja sudaračem, izjavio je kako nije iznenađujuće da je životinja ušla u postrojenje, koje se većim dijelom nalazi u ruralnom području.

Prije sedam godina, LHC je zaustavljen nakon što je neka druga životinja uzrokovala kratki spoj, najvjerojatnije ptica, no njezini ostaci nisu pronađeni.

Prema službenom izvještaju iz Cerna, lasica se zavukla u transformator od 66.000 volti, što je oštetilo spojeve na transformatoru.

- Nije najbolji tjedan za LHC, napisali su u priopćenju.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:51