PIŠE BORIS VLAŠIĆ

PREMIJER JE PRISUSTOVAO NA UTAKMICI NA KOJOJ SE SKANDIRALO 'ZA DOM' Protiv ustaštva se ne reagira običnim kurtoaznim priopćenjem

 Damir Krajač/EPH

Dobro, sada se i premijer učlanio u klub dužnosnika koji ne vide i ne čuju ustaške pozdrave. Priopćenje koje je u njegovo ime izašlo iz Vlade govori da prvi ljudi ove zemlje nemaju ništa protiv ustaških manifestacija u zemlji koju vode. Reagirati na skandiranje s tribina jednog nogometnog stadiona, na utakmici sa stranom reprezentacijom, i to baš izraelskom, kurtoaznom rečenicom koja kaže da "osuđujemo svaki pokušaj degradacije dosegnutih demokratskih vrijednosti, govor mržnje i vrijeđanje" stvarno je banaliziranje stvarnosti. I uvreda za pristojne ljude.

Na utakmici s Izraelom, pred premijerom ove zemlje, u društvu dvojice ministara, među kojima je jedan od njih ministar sporta, navijači su uzvikivali ustaški pozdrav. Da, uobičajeno. Ne, nije normalno. Ne, nije dopušteno. Da, kažnjivo je. Ne, nitko neće odgovarati. Zbog prvog "da" i zbog priopćenja koje je u ime premijera, prvog potpredsjednika Tomislava Karamarka i potpredsjednika Vlade Bože Petrova izašlo iz njegova ureda. Priopćenje je skandiranje na utakmici tretiralo kao pokušaj degradacije dosegnutih demokratskih vrijednosti.

Ne, nije to bio pokušaj. To je bilo vrlo uspješno degradiranje demokratskih vrijednosti, ali ne hrvatskih demokratskih vrijednosti, nego vrijednosti onih zemalja koje obično gledamo sa zavišću jer nismo u njihovu društvu. Ali, odlično je da je premijer bio na utakmici. Odlično je i da se nije maknuo iz svečane lože. Super je i da je s njim bio predsjednik HNS-a, Davor Šuker. I ministar sporta Predrag Šustar. Nitko od njih nije reagirao na utakmici, nikome nije palo na pamet distancirati se od ovakvog navijanja. Nikome nije palo na pamet pokazati nekom gestom, nekim činom da ne podržavaju ustaški režim koji je ljudima s tribina očito uzor. I nema to veze s grupom "neodgovornih" ili kako li će se sve već nazivati navijači, ne bi li se formalno umanjilo ono što su učinili. Ne, riječ je o ponašanju koje nailazi na prešutno odobravanje i glasno relativiziranje. Uz ustaše se odmah povezuje komunizam. "Vlada osuđuje isticanje simbola i slogana totalitarističkih režima na sportskim borilištima". Ova rečenica pokazuje da se Vlada ne usuđuje osuditi ustaški režim. I sada to samo moramo prihvatiti kao činjenicu. I prestati se čuditi i zahtijevati drukčiji stav. To je ono što je potpisala Vlada nakon utakmice i premijer na utakmici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 15:51