Predstavljeni tehnološki noviteti za 2007. godinu

Njemački Hannover prošli je tjedan bio centar svijeta informatičke i telekomunikacijske industrije. Premda malo manji nego lani, s oko 6000 izlagača iz 77 zemalja CeBIT je ponudio dobar uvid u IT ponudu, proizvode i usluge, koji će obilježiti 2007. godinu.



Velike priredbe i utjecajne osobe međusobno su u snažnoj vezi, što je izraženo i na CeBIT-u. Sajam je otvorila njemačka kancelarka Angela Merkel koja je upozorila na nedostatak IT kadra, što očito nije samo njemački problem. Osim njemačke kancelarke, na sajmu se očekivao i Vladimir Putin. On nije došao, a novinari koje je zanimala ruska IT scena imali su priliku slušati njihova IT ministra Leonida Reimana. Rusija, ovogodišnji partner CeBIT-a, u Hannover je dovela čak 150 izlagača, čime je postala četvrta najzastupljenija zemlja na sajmu. U svom predavanju Reiman je naglasio aktualnu borbu protiv piratstva koja se upravo vodi u njegovoj zemlji. Nakon Kine, Rusija je druga zemlja na listi predvodnika u korištenju ilegalnog softvera i kršenju autorskih prava.

CeBIT je oduvijek mjesto gdje se može steći uvid u kompletnu ICT industriju i danas je jedan od rijetkih sajmova koji nije usko profiliran


Jedna od naglašenijih tema bili su geografski informacijski sustavi. Lokacijski servisi i, kako je pokazao CeBIT, GPS uređaji sve su prisutniji. Europa je blizu trenutka realizacije projekta Galileo, globalnoga navigacijskog sustava koji bi bio neovisan o današnjem GPS-a.



Kako je poznato, GPS je stvorila američka vojska koja bi ga mogla zbog svojih potreba i ugasiti. Europa, ali i Indija i Kina u Galileu vide rješenje tog problema koji bi do 2010. godine trebao biti zaključen, tako je barem na CeBIT-u ustvrdio Martin Ripple, direktor projekta Galileo.



Dr. Joseph Reger, jedan od direktora u tvrtki Fujitsu-Siemens, svoj je govor posvetio virtualizaciji softvera, nagovještavajući kako će tradicionalna osobna računala polako nestajati iz ureda. Na njihovim će mjestima sve češće stajati tanki klijenti koji koriste aplikacije s udaljenih servera. Povratak kompjutorskih terminala najavljuje se godinama, no s razvojem interneta i web aplikacija očito je kako je takav rasplet mnogo izvjesniji. Uostalom, neke tvrtke već uspješno primjenjuju takav tehnološki koncept, štedeći svoj novac na jeftiniju opremu i učinkovitije upravljanje IT resursima.

Ove su se ove godine na CeBIT vratili hrvatski izlagači. Njih 7 - Blancom, Combis, Connect Contact Center, Fina, Končar, Logos i Tis.Kis - nastupili su zajedno na štandu površine 150 četvornih metara


Europska Unija usuglasila je stav da poslovni sektor sam regulira sve širu upotrebu RFID tehnologije.



Viviane Reading, ministrica za informacijsko društvo i medije u Europskoj komisiji, rekla je na predavanju, koje je prethodilo otvaranju sajma, kako će u tom segmentu regulacija biti što manja kako bi nova tehnologija što brže zaživjela.



To znači da EU zasad nema plan za ograničavanje upotrebe RFID tehnologije. RFID bi uskoro trebao zamijeniti crtične (barcod) kodove uvođenjem radijske identifikacije.



 Analitičari procjenjuju da se trenutačno u svijetu koristi oko milijardu RFID čipova, što je broj koji bi se do 2016. godine, prema procjenama, trebao uvećati 500 puta.





 Samsung je na CeBIIT-u predstavio pametni telefon
Ultra smart f700





Civilni sektor već negoduje na takvu odluku. RFID se u nekim gradovima koristi za identifikaciju pasa, stoga upozoravaju na potencijalno ugrožavanje privatnosti korisnika koji će sve češće nositi i neki oblik RFID čipova. Ministrica Reading je zbog toga naglasila mogućnost promjene stava Europske Unije koja će pozorno pratiti razvoj događanja i sljedeće godine ponovno razmotriti potrebu strože  regulacije upotrebe RFID-a.



Osim tehnoloških smjernica koje su izložili političari i predstavnici IT kompanija, sajam je obilovao ponudom hardvera koji će obilježiti 2007. godinu.



Samsung Electronics je prvoga dana CeBIT-a predstavio novu verziju ultramobilnog osobnog računala (UMPC) u nastojanju da unaprijedi razočaravajuću prodaju originalne inačice. Na prošlogodišnjem sajmu UMPC nova je mobilna platforma, koju je inicirao Microsoft, bila glavna vijest u medijima. No, razočaravajuće mogućnosti takvih uređaja vrlo su brzo stišale euforiju. UMPC uređaji, zamišljeni kao digitalni osobni pomoćnici sa snagom prijenosnih računala, bili su nedovoljno snažni da bi im konkurirali, a velik je problem lociran i u maloj autonomiji, kratkom vijeku baterije koji su nudili.



Nova verzija Samsungova UMPC uređaja UX1XN posjeduje bolji ekran, rezolucije. Bežične mogućnosti i veličina također su poboljšani. Dodani su GPS modul, čip za prijam mobilnog TV signala i dvije kamere.





Poznati robot iz Lucasovih 'Ratova zvijezda' tehnološka je ikona koja godinama privlači pozornost na svim sajmovima

Tehno legenda R2D2

 




Savez okupljen oko HomePlug tehnologije, koji standardizira provođenje podataka kroz električne instalacije, na sajmu je predstavio HomePlug AV specifikaciju, dokazavši da je još aktivan. Novi standard može svaku utičnicu u kući pretvoriti u mrežni priključak propusnosti 200 Mbps, što je dovoljno za distribuciju HD videa. Linksys divizija Ciscoa jedna je od tvrtki koje su izložile novi mrežni adapter, a u trgovinama se očekuje s cijenom od stotinjak eura.



AMD je na CeBIT-u svojoj AMD LIVE tehnologiji, kojom želi olakšati distribuciju video i audio sadržaja u kućnim lokalnim mrežama, dodao nastavak READY. Riječ je o inicijativi koja bi korisnicima trebala olakšati kupnju različitih uređaja i softvera koji najbolje odgovaraju platformi kojom AMD želi osvojiti dnevne boravke korisnika. U nastavak takve inicijative spada i predstavljanje DTX forme računala kojom AMD želi konkurirati sveprisutnom ATX-u. Cilj DTX-a jest ponuditi platformu za proizvodnju manjih i učinkovitijih računala. AMD-u bi u tom nastojanju trebale pomoći kompanije poput ASUSa, Aseteka, Compucase, ECS-a, Gigabytea, NVIDIA-e, Shuttlea i Thermaltakea.



Samsung Electronics na najvećem je svjetskom ICT sajmu predstavio čak 11 novih mobilnih telefona. Predstavljena je druga generacija ultratanke serije telefona Ultra Edition II, zatim Ultra Special serija sastavljena od najnaprednijih multimedijalnih hibrida, među kojima je i fototelefon F700 s kamerom od 5 megapiskela, te glazbeni model F300. Na kraju, Samsung je u Hannoveru promovirao i svoja prva dva smartphone telefona i520 i i600.



U segmentu mobilne telefonije ipak nije bilo mnogo uzbuđenja. Proizvođači mobilnih telefona gotovo su sve premijere za ovu godinu rezervirali za 3GSM kongres, o čemu smo izvještavali u veljači.



 Novi mrežni standard može svaku utičnicu u kući pretvoriti u mrežni priključak propusnosti 200 Mbps
HomePlug AV





Veliku pozornost privukao je Vodafone, internacionalna telekom kompanija koja ima korisničku bazu od nevjerojatnih 200 milijuna korisnika. Vodafone je na sajmu predstavio rješenje za internetsku telefoniju koja korisnicima mobilnih telefona omogućava komunikaciju s internetskim servisima kao što je Skype. Vodafoneov projekt nosi naziv "Starfish" i još nije poznato vrijeme lansiranja nove usluge, kao ni to hoće li do nje ikada doći. Neizvjesnost je jasna zbog kanibalizirajućeg efekta na tradicionalni voice servise i gubitak prihoda koji je neizbježan. Starfish omogućava korisnicima mobilnih telefona uvid u dostupne korisnike MSN, Yahoo, AOL i Skype servisa, međusobno razgovaranje (chat) i, naravno, glasovnu komunikaciju.



Nova generacija dlanovnika



Glofiish X800 je predstavljen kao 3.5G telefon baziran na posljednjoj generaciji Windows Mobile 6 OS-a. Uređaj je interesantan i zbog ekrana koji nudi VGA razlučivost (640 x 480 točaka). Ostale komponente prate slične uređaje u klasi i uključuju 128 MB RAM memorije, Wi-FI, Bluetooth, GPS te micro-SD. Dimenzije uređaja su 113.5 x 60.5 x 15.8 mm, no cijena još nije specificirana.






Uz prvi monitor koji posjeduje LED pozadinsko osvjetljenje, koje je uzrok uvjerljivijim bojama i kontrasnijoj slici, Samsung je u kategoriji monitora predstavio još jednu zanimljivu novost. Riječ je o monitoru koji korisnicima nudi mogućnost spajanja na računalo zaobilaženjem grafičke kartice putem USB priključka.



Poznati proizvođač periferne opreme namijenjene PC računalima i igraćim konzolama na sajmu je predstavio nekoliko novih uređaja. Glavna novost su dodaci za PlayStation 3 čija se premijera uskoro očekuje u europskim trgovinama. Među važnije novitete ubraja se i nova web kamera, namijenjena prijenosnim računalima kakvih je sve više.



SanDisk je predstavio model tvrdog diska kapaciteta 35 GB, koji umjesto rotirajućih magnetnih ploča koristi flash memoriju. Tzv. Solid State diskovi (SSD) postaju sve popularniji: nude veće brzine, manju potrošnju energije i povećanu otpornost na udarce, a za razliku od prethodnika, posve su nečujni u radu. Novi SanDiskov model dimenzija 2,5 inča namijenjen je ugradnji u prijenosna računala, a koristi Serial ATA (SATA) sučelje.

Svaka tipka na Optimus tipkovnici mali je ekran, zbog čega ne čudi njezina cijena od 1500 dolara. Takav koncept omogućava neograničeno prilagođavanje tipkovnice, pa i izradu tipkovnice s glagoljicom. Optimus se na CeBIT-u pojavio s divovskom maketom proizvoda koji će se u trgovinama naći tek sredinom godine, što je mnoge razočaralo.

KiSS 1600, mrežni medijski reproduktor, nudi podršku za video visoke razlučivosti (HD), što je glavna novost Linksysova novog uređaja predstavljenog na CeBIT-u. Poput svojih prethodnika, i KiSS 1600 se na računalo, s kojeg može reproducirati materijale, povezuje Ethernet sučeljem ili bežično.

Sony je predstavio nasljednika vrlo uspjelog minijaturnog prijenosnika UX1. Novi UX1XN teži samo pola kilograma i dolazi s punom inačicom Windows Vista Business operativnog sustava. Kliznom tipkovnicom UX1XN podsjeća na pametne telefone od kojih je ipak malo veći. Hardverska osnova Sonyjeva uređaja je Intelov procesor radnog takta 1,33 GHz, tvrdi disk baziran na flash memoriji kapaciteta 32 GB, čemu treba dodati i 1 GB radne memorije. Dimenzije uređaja su 150.2 x 38,2mm, a rezolucija ekrana je 1.024*600 točaka. Uređaj je, za razliku od mnogih noviteta predstavljenih na sajmu, moguće odmah kupiti po cijeni od 3000 eura.

Revolucionarni monitor iz Samsunga

 
  Logitech Web kamera za laptop

Tvrdi disk bez pokretnih dijelova

 
  Optimus tipkovnica

KiSS 1600 WMP

 
  Najmanji Sony laptop





Robert Gabelić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:42