NAJLJEPŠI KVARNERSKI GRADOVI

Predstavljamo Crikvenicu, Selce, Dramalj, Novi Vinodolski, Senj i Kastav

 Karmen Mrkić/CROPIX

CRIKVENICA

Najbliži aerodrom - 16 km, Omišalj - Rijeka • Lučka uprava: 051 241 577 • www.tzg-crikvenice.hr • INFO: TZ Crikvenica, Trg Stjepana Radića 1c, 051 241 051

Cijeli grad Crikvenica je zapravo morska rivijera s nizom urbanistički gotovo spojenih turističkih mjesta: Selcem, Crikvenicom, Dramljem i Jadranovom. Smješten je samo 35 kilometara od Rijeke.

Stoljeća austrijske i mađarske vlasti ostavila su i danas vidljiv “mitteleuropski” trag, koji osobito zamjećujemo na hotelskoj arhitekturi. Crikvenica privlači dahom ekskluzivnosti koji u sjećanja priziva vremena okrunjenih glava, nadvojvoda i barunica. Ali, ona podjednako privlači i izvanrednim plažama, čistim morem, ugodnim zelenilom i kvalitetnim zrakom.

CRIKVENICA - Što posjetiti

STAZA RIMLJANA

Staza počinje u Crikvenici kod kamenog mosta preko potoka Dubračine i prati potok sve do izvora kod sela Čandrli iza Drvenika. Dužina staze je 15 kilometara.

MUZEJ GRADA CRIKVENICE

Muzej grada Crikvenice • Petra Preradovića 1 • 051 781 000

Glavne zadaće muzeja su dokumentiranje i prezentiranje povijesti grada Crikvenice i okolice. Od 3. srpnja do kraja prosinca posjetitelji mogu vidjeti izložbu “Lavlja jama” o bogatoj riznici jedinstvenog fosilnog blaga iz podzemlja Dramlja.

SELCE

Najbliži aerodrom - 23 km, Omišalj- Rijeka • Lučka uprava: 051 241 577 • www.tzselce.hr • INFO: TZ Selce, Ivana Jeličića 1, 051 768 108

Gradić u živopisnoj uvali nadomak Crikvenice najjužnije je mjesto njezine rivijere. Zaokružena urbana cjelina s karakterističnom arhitekturom malog primorskog ljetovališta - šetališta, uređene plaže, restorani, kafići, pizzerije, slastičarnice, suvenirnice, galerije i luksuzne prodavaonice - čine ga bliskim svakome gostu željnu ugodnog, ali i zabavnog ljetovanja. Blaga klima omogućuje boravak u svim godišnjim dobima, zbog čega je Selce poznato i kao lječilište. Selce je uspjelo zadržati izgled tipičnog primorskog mjesta, dok okolni obalni pojas obiluje pješčanim plažama, od kojih su dvije obilježene plavim zastavama.

SELCE - Što posjetiti

TOČ - MLIN ZA MASLINE

Posljednji selački toč sagrađen je od kamena uzetog s obližnjih rimskih ruševina, vjerojatno u 18. stoljeću. Sadrži monolitni kameni kotač, prešu za cijeđenje, te “kamenice”, kamene posude za čuvanje ulja i raznovrsne drvene posude. Danas je to zanimljiv i vrijedan spomenik maslinarstvu.

ZDRAVSTVENI TURIZAM

Terme Selce • 1. prilaz I. L. Ribara 8 • 051 764 055

Terme Selce zdravstvena je ustanova koja tijekom cijele godine svojim programima upotpunjuje uobičajenu turističku ponudu. Posebno se izdvaja ordinacija fizikalne medicine i rehabilitacije sportskih ozljeda.

DRAMALJ

Najbliži aerodrom - 20 km, Omišalj - Rijeka • www.tzm-dramalj.hr • INFO: TZ Dramalj, Gajevo šetalište 48, 051 786 363

Zbog pristupačnosti plaže i mnoštva sportsko-rekreacijskih sadržaja, Dramalj je izrazito pogodan za odmor obitelji s djecom i ljubitelje aktivnog odmora, a nije nepoznanica ni naturistima, jer su poznate tamošnje prekrasne nudističke plaže u nedirnutom prirodnom okolišu. Svoj će prostor podjednako pronaći kupači željni mira, kao i daskaši, jedriličari, skijaši na vodi, željni brzine i pokreta.

NOVI VINODOLSKI

Najbliži aerodrom - 28 km, Omišalj - Rijeka • Lučka uprava: 051 244 780 • www.tz-novi-vinodolski.hr • INFO: TZ Novi Vinodolski, Kralja Tomislava 6, 051 791 171

Nedaleko od Crikvenice nalazi se Novi Vinodolski, gradić na samom ušću Suhe ričine. Grad je u srednjem vijeku bio utvrđeno središte knezova Frankopana, u plodnoj vinodolskoj dolini Vallis vinearia, a u njemu je 1288. godine redigiran i glasoviti Vinodolski zakonik, jedan od najvažnijih dokumenata hrvatskog srednjovjekovnog običajnog prava. Fizionomiju grada karakterizira primorska arhitektura bijelih proče-lja i crvenih krovova. Prepo-znatljiv je po staroj jezgri grada koja se uzdiže od razi-ne mora do crkve i tornja na brijegu. Grad i okolica bez industrijskih zagađivača te šume zaleđa pogodne su za lovni turizam, a sportsko-rekreacijski objekti, kristalno bistro more te obilje kutur-no-zabavnih događaja iz ko-jih se može izdvojiti Među-narodni ljetni Karneval, nude nezaboravan odmor.

NOVI VINODOLSKI - Što posjetiti

RIMSKA UTVRDA LOPSICA

Utvrda Lopsica podijelila je stručnjake u mišljenjima. Jedni tvrde da je Lopar bio stara rimska utvrda, dok drugi smatraju da je to bio srednjovjekovni, frankopanski grad. Ostaci razvaline grada Lopara bili su dosta dobro sačuvani sve do pred početak Drugog svjetskog rata.

POVIJESNA JEZGRA

Atraktivna povijesna jezgra Novog Vinodolskog može se pohvaliti sačuvanim bedemima, koji se nalaze djelomično na sjevernoj i južnoj strani grada. Najzanimljiviji je frankopanski kaštel.

SENJ

Najbliži aerodrom - 52 km, Omišalj - Rijeka • Lučka uprava: 053 884 660 • www.senj.hr • INFO: TZ Senj, Stara cesta 2, 053 881 068

Senj je grad i luka u Velebit-skom kanalu. Ime senjsko (Senia) zapisano je u svjetskim povjesnicama kulture, znanosti i umjetnosti kao svijetao primjer borbe za slobodu koju su tijekom proš-losti njegovi stanovnici vodili protiv svih ugnjetivača. To je najstariji grad na gornjem Jadranu, a utemeljen je u predrimsko doba prije otprilike 3000 godina na brdu Kuk. Zavoljet ćete ga po tr-govima, uskim ulicama i ku-lama, a građane mu po gostoljubivosti i veselom duhu.

Osim bure, kulturnih znamenitosti, prekrasne prirode i duge povijesti, Senj je poznat i po Senjskom ljetnom karnevalu, najvećem i najstarijem takvom događaju u Hrvatskoj. Atmosfera svake godine kulminira velikom karnevalskom povorkom u kojoj sudjeluje nekoliko tisu-ća maškara iz cijelog svijeta. Najveći doprinos daju maš-kare iz Senja koje se mjesecima pripremaju za povorku. Traje od 2. do 7. kolovoza.

SENJ - Što posjetiti

TVRĐAVA NEHAJ

Nehajeva bb • 053 885 277 • Radno vrijeme od 10 do 21 sat

Tvrđava Nehaj je simbol grada Senja, sagrađena 1558. godine pod nadzorom kapetana i generala hrvatske Vojne krajine Ivana Lenkovića. Sazidana je od materijala razruše-nih crkava, samostana i kuća prvotno smještenih izvan gradskih zidina. U unutrašnjosti tvrđave je cisterna-zdenac iznad ko-jega su tri grba: kapetana Ivana Lenkovića, austrijskog nadvojvode Ferdi-nanda I. te senjskog kape-tana Herbarta VIII. Auer-sperga Turjaškog. S vrha se pruža lijep pogled na Hrvatsko primorje i otoke.

KASTAV

Najbliži aerodrom - 20 km, Omišalj - Rijeka • www.kastav-touristinfo.hr • Najbliža lučka uprava Rijeka: 051 214 031 • www.kastav.hr • INFO: TZ Kastav, Trg Matka Laginje 5, 051 691 425

Drevni grad Kastav uzdiže se na visokom brijegu ponad Kvarnera. Kaže se da nijedan grad u ovim predjelima nema takvu tradiciju i identitet poput Kastva: prolazeći po-red Fortice, Gradske lože, kroz Gradska vrata, vijugavim uličicama do Lokvine, Crekv- ine i zidina Žudike, kamenim Skalinama od sudbine dolazi se do crkve sv. Jelene, odakle se pruža predivan pogled na Učku i Ćićariju, more i otoke cijelog Kvarnerskog zaljeva. Tije-kom svoje povijesti, Kastav je bio upravno, ekonomsko i kulturno središte Istre i Pri-morja, a uspio je sačuvati autonomiju, jezik i običaje. Grad Kastav i dan danas us-pješno sjedinjuje svoja povijesna bogatstva sa suvreme-nim načinom života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:42