ROBERT BAJRUŠI

Predsjednica i premijer ratovat će sve do izbora

 CROPIX

Tri radna dana. Upravo toliko trebalo je proteći otkako je Kolinda Grabar Kitarović prošlog četvrtka preuzela predsjedničku funkciju do ulaska u potpuno otvoreni sukob s premijerom Zoranom Milanovićem, koji je buknuo takvim intenzitetom da je teško zamisliti mogućnost primirja, nakon što je predsjednica potpuno otvoreno zatražila abdikaciju Milanovića i njegove Vlade.

Prijašnjih dana ni premijer nije pokazao koncilijantnost; izbjegao joj je uputiti običnu kurtoaznu čestitku, a u Vladi su uvjeravali kako je pobjeda gospođe Grabar Kitarović de facto neustavna jer nije osvojila natpolovičan broj glasova u drugom izbornom krugu. U ovakvoj asocijalnoj politici, vrhunski uspjeh je to što su njih dvoje uspjeli nekoliko minuta telefonski razgovarati, a da jedno drugoga ne pošalju u neko mjesto.

Prva je, pomalo neočekivano, živce izgubila predsjednica države eksplicitnim zahtjevom da Milanović odstupi, što je politički potpuno neutemeljeno - u hrvatskom političkom sustavu, šef države mora suzbiti ego i ne može poput Mikea Tysona raspaliti svakog s kime se ne slaže. Ovo nije sapunica u kojoj se glavni likovi ne podnose, nego odnos dvoje najvažnijih dužnosnika u državi. Stjepan Mesić nije mogao smisliti Ivu Sanadera, a Ivo Josipović je bio uvjeren kako premijerka Jadranka Kosor loše vodi Vladu, ali nije im padalo na pamet zahtijevati izvanredne izbore, jer ovakvi zahtjevi izazivaju izvanredno stanje u Hrvatskoj i potpunu polarizaciju koja prijeti verbalnim građanskim ratom. Čak je i umjereni saborski predsjednik Josip Leko zaključio o Kolindinom istupu kako je “Ovaj zahtjev sebičan, treba tražiti konsenzus.”

No, mnogo je izgledniji nastavak kaosa od postizanja barem minimalnog konsenzusa između opozicije i vlasti. Kako se približavaju izbori, situacija u Hrvatskoj sve više podsjeća na 2001. i splitsku Rivu; s jedne strane Vlada koja ima određene rezultate, ali ih ne zna predstaviti, a s druge, HDZ i napadi na izmišljene jugofile, bivši branitelji i Crkva.

Hrvatska je stupila u novo političko razdoblje, u kojem se mogu očekivati redovita prekomjerna granatiranja između Predsjednice i Premijera. I tako će biti barem do izbora, ako ne i duže. Zamislimo, primjerice, situaciju u kojoj Kukuriku koalicija osvaja najviše mandata i Kolindu kako prima Milanovića, i to još na Pantovčaku.

“Do istrage vaše ili naše”, rekli bi u Srbiji, a može se primijeniti i ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:27