BITKA ZA DRUGI KRUG

PREDNOSTI I MANE Meksiko ima bržu i agresivniju vezu, ali naša velika šansa je u - prekidima!

Pojedinačno po linijama, jedino je Mandžo izrazita napadačka prevaga na našu stranu, obrana i bokovi su u najmanju ruku podjednaki
 AFP

Utakmica odluke između Hrvatske i Meksika u vlažnom Recifeu (za ponedjeljak je, k tome, prognoza kiša) bit će nadmetanje 4-2-3-1 i 5-3-2 formacija u kojima bi naši trebali imati prevlast na bočnim položajima (“2 na 1”) te u prekidima, zbog visine Mandžukića, Ćorluke, Lovrena, Perišića i Olića te sjajnih izvođača u Rakitiću, Srni i Modriću.

Meksički vezni i bočni igrači brži su i agresivniji od naših, što znači da će se Hrvati morati nametnuti u sredini terena kako bi ritam utakmice sveli na onaj koji nama odgovara i posjedom spriječiti da ih pokretljivi Meksikanci umaraju.

Meksikanci, pak, nemaju brze stopere, pa bi Mandžukić, Olić i Perišić mogli imati prigoda za bijeg na dugu loptu iz pozadine, ako se suparnička zadnja linija digne (pre) visoko, no ista opasnost prijeti i našima, poglavito ako Ćorluka i Lovren ostanu na širokom prostoru protiv Peralte i Dos Santosa.

Pojedinačno po linijama, jedino je Mandžo izrazita napadačka prevaga na našu stranu, obrana i bokovi su u najmanju ruku podjednaki, a vezni red Meksikanaca, ako već nije pojedinačno bolji, vidljivo je uravnoteženiji od našeg.

VRATARI

Pletikosa vs. Guillermo Ochoa

Naš je vratar sedam godina stariji (35-28) i osam centimetara viši (193-185) te međunarodno iskusniji, no meksički je čuvar mreže na ovom SP-u dosad pokazao bolju formu, iako je bio suočen s pritiskom da je tek predzadnji dan prije 1. kola saznao da je “jedinica”. Obojica imaju sjajne reflekse, no Ochoa ima bolji rad nogu, snažniji odraz i bolje brani udarce izdaleka.

OBRANA

Ćorluka vs. Rafa Márquez

Zapovjednici obrana, imaju zadatak iznijeti loptu ili uputiti dugu loptu ili dijagonalu, što rade odlično. Rafa je u karijeri izvrsno igrao i zadnjeg veznog, što je probao i Čarli u Manchester Cityju. Obojica nisu brzi i situacije rješavaju postavljanjem i čitanjem poteza suparnika.

Lovren vs. ‘Maza’ Rodríguez

Sličan tip stopera, zaduženi da ulaze u duel s napadačima, blokiraju, uklizavaju, skaču... “Maza” je osam godina stariji (24-32) i pet cm viši (188-193), ali sporiji. Stoper Américe ima i europsko iskustvo, od 2008. do 2011. igrao je za PSV Eindhoven, a sezonu potom za Stuttgart.

SREDINA

Modrić vs. Hector Herrera

Različiti tipovi igrača, ali u reprezentaciji imaju slične uloge. Herrera je tipični radni vezni koji operira između dva 16-erca, no ovdje na SP-u u obje je utakmice imao čak 90% točnih dodavanja i stigao pucati na vrata. Luka je bez pomoći defenzivnog veznog zasad napadački suzdržan.

Rakitić vs. José Juan Vazquez

Raketa je ofenzivni vezni koji kod Nike Kovača u nedostatku boljeg rješenja igra na defenzivnom položaju i u ulozi organizatora igre iz dubine, upravo ono što u Meksiku radi Vazquez, koji bi dobro došao našoj reprezentaciji, jer zna igrati i čvrst je u duelu, vezni po ukusu svakog trenera.

NAPAD

Perišić vs. Giovani Dos Santos

Ivan je napadač kojeg Niko Kovač izmjenjuje s Olićem na krilima, napadač koji zna igrati i može se pridodati veznom redu. Veznom se redu o organizaciji meksičkih napada pridodaje i Dos Santos, ljevak i glavni paker momčadi, nizak (174 cm), ali vižljast, neugodan za čuvanje visokim stoperima.

Mandžukić vs. Oribe Peralta

Položaj centarfora jedini je na kojem je Hrvatska u izrazitoj prednosti nad Meksikom, jer Peralta ne može u istu rečenicu s Mandžom, napadačem koji prijeti sa zemlje i iz zraka i još kopa rovove na prvoj liniji obrane. Peralta (179 cm) je pokretljiv i ima dobar osjećaj za utrčavanje u prostor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 15:55