DRAGA MILANA...

Pravi muškarac uz drugu? Jadno

Imam 37 godina, u braku sam deset. Imamo dvoje djece. Nedavno sam doznala da me suprug vara. Otad sam uzburkana, ne mogu reći da sam očajna, jer mi je to tako jadno. Suprug mi je pao u očima, a toliko sam ga voljela. Nikada ga nisam prevarila, imali smo uspona i padova, kao i svi. Nisam ga u seksu odbijala, iako mi nije uvijek bilo do toga. On kaže da sam ja kriva, da ga omalovažavam. U svađi se svašta kaže, ali to mi nikad nije bila namjera. Kaže da se prestao osjećati kao muškarac kraj mene, da je htio vidjeti je li “muškarac” s drugom ženom. Meni je to bijedna priča, zašto bi žena morala biti kriva za njegovo švrljanje? Držim do sebe, lijepo izgledam, obrazovana sam, djecu i kuću držim pod budnim okom. Mislila sam da su takve osobine privlačne. Kako ću se osloboditi tereta prevare?









Ruža

U trenutku kad ste doznali za suprugovu prevaru, krivnju za svoje ponašanje prebacio je na vas. Vaše pitanje kako ćete se osloboditi tereta prevare treba preformulirati u “kako ću se osloboditi tereta krivnje što me suprug prevario?” Odbio je preuzeti odgovornost za svoje postupke, pa ste vi sada prevarena žena koja se bori s osjećajem krivnje da je sama dovela do toga da je muž prevari jer nije bila dovoljno dobra.

Evo njegove optužnice: kraj vas se prestao osjećati kao muškarac, htio je vidjeti je li muškarac s drugom ženom.

Slijedi vaša obrana: nikad ga nisam odbila u seksu, držim do sebe, lijepo izgledam, obrazovana sam, djecu i kuću držim pod budnim okom.

Nevjerojatno je kako žene nasjednu na ovu taktiku svojih partnera. Vi niste učinili ništa loše, on je prevario vas, a ovdje se ipak sudi vama. Razbijate glavu s tim što ste krivo učinili. Ako se zbog nečega pokraj vas osjećao loše, nije li o tome mogao s vama razgovarati prije nego što je krenuo u potragu za svojom muškosti. Na trenutak vam glas razuma kaže zašto bi žena morala biti kriva za njegovo švrljanje, no ti trenuci prekratko traju. Prevara ne mora uvijek biti neoprostiv čin, do nje zna doći zbog različitih razloga, a ove koje navodi vaš suprug su, blago rečeno, jadni.

Upravo zato što vam je uspio nabiti osjećaj krivnje, u pismu branite sebe, a niste mi gotovo ništa napisali o njemu. Kad u životu pokraj sebe imamo pravu osobu, onda naše vrline prirodno dolaze do izražaja. U suprotnom slučaju, naše se vrline odjednom počnu pretvarati u mane. To se vama, nažalost, dogodilo s vašim suprugom. Uspio vas je uvjeriti da takva kakva jeste - obrazovana, lijepa, dobra majka i žena - niste dovoljno dobra, i to samo iz jednog razloga: jer se on pokraj vas osjeća loše. To govori više o njemu, nego o vama.

Poznavala sam jedan bračni par; ona je bila profesorica, lijepa, visoka, atraktivna... Njezin je muž bio vozač autobusa. Nije bio zgodan, ni po čemu poseban, nikome nije bilo jasno čime ju je osvojio. Imali su dvoje djece, bila je dobra majka, sjajno je pravila kolače... On je ta nedjeljna poslijepodneva koristio za druženje sa svojom prijateljicom, neuglednom djevojkom koja je čistila autobuse i imala vremena za njegova udvaranja. Isprva nitko nije bio spreman povjerovati da je ta djevojka njegova ljubavnica. No, nakon nekog vremena ljubavnica je obojila svoju mišje sivu kosu u nijansu zlatnog žita kakvu je imala njegova žena, počela se šminkati kao ona, oponašala njezin hod i odjevanje. Bila je kao lutka od plastelina, možeš od nje raditi što poželiš. Konačno se nije osjećao inferiorno, nego dominantno. Ne znam je li njegova žena shvatila da on ima ljubavnicu, ali ako jest, mogu pretpostaviti što joj je rekao: da je ona kriva jer se pokraj nje nije osjećao kao muškarac.

Ne dopustite mu da vas emocionalno ponižava i uništava vaše samopouzdanje, kad vas je već fizički prevario. Objasnite mu da smisao veze između dvoje ljudi nije u dominaciji, nego u dopunjavanju i ravnopravnosti, a samo vi možete procijeniti kolika je šansa da se on u tom smislu promijeni. Prestanite se preispitivati jesu li vaše osobine privlačne, zapitajte se koliko su privlačne osobine čovjeka koji se pokraj prave žene ne osjeća kao pravi muškarac. Možete oprostiti nevjeru, no teži zadatak koji imate pred sobom jest nastaviti dalje u ovim okolnostima, a odluku o tome ipak morate donijeti sami.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 10:18