PIŠE DAVOR BUTKOVIĆ

POZADINA ODLUKE Zašto je Milanović iz stranke izbacio odmetnutog utjecajnog SDP-ovca

Morali smo ga isključiti, nismo imali izbora; pritisci unutar stranke postali su preveliki, kazao je jedan član iz vrha SDP-a
Zagreb, 040614.Iblerov trg.Sjednica predsjednistva SDP-a na kojoj ce se analizarati rezultati proteklih izbora za Europski parlament a ocekuje se da ce biti i govora o optuzbama koje je na racun predsjednika Vlade i SDP-a Zorana Milanovica iznio smijenjeni ministar financija Slavko Linic.Na fotografiji: Zoran Milanovic dolazi na na sjednicu, u zgradu je usao na straznji ulaz.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajač / CROPIX

Pritisci unutar stranke postali su preveliki”, kazao nam je sinoć jedan od čelnih ljudi SDP-a. “Otkako je Linić krajem prošlog tjedna počeo kampanju protiv stranke, dobili smo bezbroj reakcija iz lokalnih i županijskih organizacija, u kojima se tražilo da se tog čovjeka isključi. Dopustite mi da karikiram, ali da se sjednica Glavnog odbora održavala prošlu subotu, a ne iduću subotu, da se, dakle, sjednica Glavnog odbora održavala usred Linićevih intervjua protiv SDP-a, bojim se da bi Slavka fizički napali na Glavnom odboru… Okej, naravno da ga u stvarnosti ne bi napali, mi nismo takva stranka, ali atmosfera u većem dijelu SDP-a jest takva da nismo imali izbora”, ustvrdio je sugovornik Jutarnjeg lista.

Prošlog četvrtka, uoči Linićeve medijske konferecnije, predsjednik SDP-a Zoran Milanović kazao nam je službeno, u diktafon, kako uopće ne razmišlja o izbacivanju donedavnog ministra financija iz Socijaldemokratske partije.

Josipovićev izvještaj

Poslije prilično dosadne Linićeve presice činilo se da je Milanović ispravno procijenio i da uistinu nema nikakva razloga za obračun s jednim od najistaknutijih SDP-ovih dužnosnika starije generacije.

No, onda je Linić u nizu intervjua optužio Milanovića da je organizirao njegovo protuzakonito praćenje i prisluškivanje, čime je izazvao političku krizu u zemlji, koju je prekjučer donekle razriješio predsjednik Josipović, ustvrdivši da obavještajne službe nisu obrađivale Linića.

Zatim je Linić izravno stao na stranu HDZ-a, zahtijevajući prijevremene parlamentarne izbore. Uistinu je sasvim rijetko da se visoki dužnosnik vladajuće stranke pridružuje zahtjevima glavne oporbene stranke.

Naš sugovornik tvrdi, međutim, kako to nije bio ni povod ni glavni razlog za odluku Predsjedništva SDP-a da Glavnom odboru stranke predloži isključenje dugogodišnjeg glavnog riječkog SDP-ovca iz članstva Socijaldemokratske partije.

“Ovdje se ne radi čak ni o prijevremenim izborima, što je politički krimen za sebe, jer neposredno šteti interesima SDP-a”, drži utjecajni političar vladajuće stranke, s kojim smo razgovarali po svršetku sjednice Predsjedništva.

Imidž stranke

“Ovdje se radi o bazičnom imidžu stranke. Linić je proglasio SDP kriminalnom strankom, Linić je, dakle, pokušao kriminalizirati SDP. Mi takvo što nismo smjeli dopustiti. Morali smo reagirati, bez obzira na Linićeve zasluge.” Milanović mora da je uvjeren kako raspolaže čvrstom većinom među članstvom Glavnog odbora SDP-a. U suprotnom, Milanović se ne bi usudio upuštati u razbuktavanje sukoba u stranci, što će Linićevo isključenje sigurno izazvati.

Međutim, reakcija šire javnosti, osobito sadašnjih i donedavnih birača SDP-a, može se pokazati važnijom od ishoda subotnje sjednice Glavnog odbora SDP-a.

Čisti na izbore

Taktički govoreći, posve je očigledno kako bi se Milanoviću više isplatilo ignorirati slučaj Linić. Tako bi izbjegao daljnje podjele u stranci.

Nadalje, Linićevim neizbacivanjem Milanović bi pokazao stanovitu velikodušnost, netipičnu za hrvatsku političku pozornicu, što bi vjerojatno utjecalo na rast SDP-ova rejtinga. Ovako se, pak, čini vrlo izvjesnim da će popularnost vladajuće stranke uskoro doseći nove donje granice.

Međutim, u vodstvu SDP-a smatraju kako je puno bolje što su sada prelomili slučaj Linić, budući da do idućih izbora ima još dovoljno vremena za oporavak.

HDZ-ov puč

Početkom 2010. Ivo Sanader pokušao je izvesti puč u HDZ-u. Jadranka Kosor odmah ga je izbacila iz stranke, uz veliku potporu javnosti. Linić nije pokušao izvesti puč u SDP-u, ali je zadnjih dana aktivno pripremao teren, ne samo za rušenje šefa stranke, nego i za rušenje SDP-ove Vlade. Linić definitivno je postao jedan od efikasnijih suradnika Tomislava Karamarka u HDZ-ovu pokušaju da se izbori za izvanredne parlamentarne izbore.

Teško je reći hoće li i koliko će SDP-u koristiti jučerašnja odluka Predsjedništva da se Linića isključi iz stranke, ali je vrlo teško osporavati motive i razloge za takvu odluku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:26