OPASNA TEHNOLOGIJA

POTROŠILA 40.000 KUNA DA ZAŠTITI KUĆU OD BEŽIČNIH MREŽA 'Ne znate kako mi je, imam strašne mučnine'

 Susan Sermoneta / Flickr / Susan Sermoneta / Flickr

BRIGHTON Jedna je starija gospođa iz Južne Engleske potrošila na tisuće funti kako bi svoju kuću i zdravlje zaštitila od utjecaja bežičnog interneta te mobitela.

Stephanie Russell (72) iz Steyninga tvrdi kako joj wi-fi i signal mobitela izazivaju glavobolje i mučninu te da ne može biti u blizini takvih uređaja.

Vjeruje kako je toliko osjetljiva na elektroničke uređaje da ne može niti ući u autobus gradskog prijevoza bez da joj pozli zbog silnih mobitela u džepovima ostalih putnika.

'Nisu mi dijagnosticirali poremećaj, ali moj doktor zna za moje stanje. Svaki put kad sam blizu wi-fi ili mobilnog signala, osjećam se loše', kaže vitalna gospođa Russell.

'Teško mi se kretati u javnosti i posjećivati druge ljude. Ne pada mi na pamet koristiti se internetom ili emailom – to nije sigurno.'

Nakon što je pročitala mnoštvo novinskih članaka koji upozoravaju na opasnosti zračenja mobilnih uređaja, gospođa Russell odlučila je poduzeti drastične korake.

Potpuno je izbacila računala i mobitele iz kuće koju je premazala s četiri sloja posebne boje za 'odbijanje' štetnog zračenja.

'Bojanje vanjskih i unutrašnjih zidova skoro je završeno i sad se osjećam puno sigurnije', tvrdi baka koja je na bojanje potrošila 4.000 funti (39.000 kuna).

'Imam i uređaj koji mi pomaže da otkrijem koliko bežičnih signala ima u mojoj blizini kako mi gosti ne bi unosili neželjeni wi-fi u kuću.'

Nakon zaštite kuće, gospođa Russell planira uvjeriti lokalne škole da poslušaju njena upozorenja o opasnosti wi-fija kako bi zaštitili djecu od potencijalnog rizika po zdravlje.

'Škole bi mogle početi koristiti broadband, umjesto wi-fija, da zaštite djecu od rane izloženosti radijaciji', izjavila je uporna bakica lokalnim novinama.

S gospođom Russell se slaže Glynn Hughes, vlasnik tvrtke koja je obavila posao 'wi-fi zaštite' na njenoj kući: 'Ovo je slično percepciji pušenja otprije 50 godina. Nitko tada nije vjerovao da je pušenje štetno po zdravlje', uvjerava poduzetnik koji ima sve više posla na jugu Engleske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:47