IMALA JE SAMO 14

POTRESNA ISPOVIJEST SEKSUALNE ROBINJE 'Rekao mi je da ga podsjećam na unuku'

- Skinuo je sa sebe svu odjeću i ostavio čarape na nogama. Podigla sam pogled s njegovog naboranog tijela sve do lica. Nije skidao osmijeh. 'Ovo mi je prva noć', kazala sam.

'Vidi se', odgovorio je te nastavio: 'Počašćen sam.'

- Tada mi je kazao da ga podsjećam na njegovu unuku.

Holly Austen Smith koja je tada imala samo 14 godina ova se scena urezala duboko u pamćenje - označavala je njezin, na sreću kratkoročan, ulazak u svijet prostitutki.

Tinejdžerka iz New Jerseya koja je sanjala o ljubavi i poslu u modnoj ili glazbenoj industriji bila je laka meta za bandu trgovaca seksualnim robljem u čijim je rukama završila nakon što ju je jedan muškarac presreo na putu do shopping centra.

Za Holly su problemi počeli kad ju je seksualno zlostavljao njezin mnogo stariji rođak. Počela se svađati s roditeljima koji su ju tjerali da s njim provodi vrijeme, unatoč njezinom odbijanju.

- Upala sam u loše društvo i postala problematična buntovnica koja je bježala od kuće i počela se odijevati provokativno kako bi privukla pažnju - priča Holly.

Nažalost, privukla je pažnju trgovca ljudima koji su imali namjeru iskoristiti njezinu ranjivost.

- Tog dana, taj je tip stajao u telefonskoj govornici. Mislim da uopće nije razgovarao, nego da je promatrao gomilu i kad me ugledao tako odjevenu, zaključio je da sam prava meta - objašnjava Holly, sada sretno udana majka (36) koja živi u Virginiji, u svojoj knjizi Walking Prey u kojoj detaljno opisuje kako krijumčarske bande odabiru svoje žrtve.

Muškarac po imenu Greg prišao joj je i udvarao joj se, a ona je pristala da razmjene brojeve. Idućih dana pričao je s njom preko telefona, govorio joj da je posebna, nadasve lijepa i prezrela za školu.

- Krijumčari provode vrijeme sa žrtvama i uvjeravaju ih da pobjegnu od kuće, a ja sam doma bila nesretna. Govorio mi je stvari zbog kojih sam se osjećala dobro i uvjerio me da sam dovoljno lijepa da postanem model. Usadio mi je u glavu sliku glamuroznog života.

Holly je pristala pobjeći s njim u manje od dva tjedna otkako ga je upoznala.

U svojoj knjizi opisala je šokantan trenutak kad je shvatila koje su zapravo njegove namjere.

- Nitko nije spomenuo prostituciju, no ta je riječ cijelo vrijeme visila u zraku. Sve se odvijalo prilično brzo. Nitko me nije pitao slažem li se ja s time, je li to ono na što sam pristala te da li želim razmisliti. Ono što se događalo bilo je strašno. Kad mi je prišao prvi muškarac, nisam bila sposobna ni o čemu razmišljati. Imala sam 14 i nisam bila svjesna posljedica koje će to ostaviti na mene. Te večeri izredalo se nekoliko muškaraca, kao i sljedeće noći - prisjeća se Holy.

Spas je pronašla u policajcu koji ju je zaustavio na ulici upitavši ju koliko joj je godina.

Prvo se držala uputa koje joj je Greg dao, no kad je policajac odšetao, viknula je za njim: 'Što ako nemam više od 18?!'

- Shvatila sam u tom trenutku da će se stvar s prostitucijom nastaviti ako ne kažem ništa - samo 36 sati nakon što je pobjegla s Gregom, Holly je bila vraćena roditeljima.

No tu problemi nisu prestali.

- Zatvorila sam se u sebe, a oni nisu znali kako se nositi sa situacijom. Udruge koje se bore protiv krijumčarenja ljudi svjesne su da je i obiteljima žrtava potrebna podrška. Trebaju naučiti što se dogodilo njihovom djetetu i kako mu pomoći. Meni je trebalo jako puno godina da to prebrodim. Dugo sam mislila da se sve dogodilo mojom krivnjom. Dugo je prošlo dok sam shvatila da to nije istina - zaključuje Holly.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:19