'TRANSPARENTNOST'

POSLJEDNJI ČIN U RASKRINKAVANJU HRVATSKE POLITIKE Za potpun uspjeh Most još samo treba osigurati prijenos sastanka sa SDP-om i HDZ-om

 Goran Mehkek / CROPIX

Danima se činilo da Božo Petrov i njegova skupina udruženih lokalaca besciljno lutaju bespućima postizbornih pregovora inzistirajući na utopijskoj ideji nadstranačke koalicije, samo da bi se u jednom trenutku magla neizvjesnosti podigla, a njihovi planovi, barem naizgled, postali kristalno jasni. Taj trenutak dogodio se jučer nakon što je Most dvjema velikim koalicijama uputio poprilično autoritativan poziv na zajedničke pregovore u ponedjeljak, napominjući pritom da će prekinuti daljnju komunikaciju s onom stranom koja se eventualno ne odazove njihovu pozivu. Ako su planirali miran vikend, nakon ove jednostavne Mostove ucjene Zoran Milanović i Tomislav Karamarko te planove mogu zaboraviti. Jer, opcije za šefove HDZ-a i SDP-a nikako nisu jednostavne.

Naime, niti jedan od njih ne može riskirati da nedolaskom na zajednički sastanak faktički izgubi mogućnost formiranja Vlade. Moguće je da se dogovore kako neće doći, no čak i kad bi među njima bilo dovoljno povjerenja za takav dogovor, evidentno je da bi taj scenarij najviše koristio Mostu koji bi dobio “zicer” da još jednom poentira sa svojom tezom da su dvije velike stranke pravi krivci za neformiranje Vlade i sa sebe skine odgovornost za raspisivanje novih izbora. Dakle, Milanović i Karamarko ne mogu se ne odazvati na Mostov poziv, no što će učiniti ako se odazovu? Principijelan stav i jednih i drugih je da ne žele u veliku koaliciju, no može se očekivati da će ih tamo Petrov i suradnici suočiti s činjenicom da se njihovi odgovori na predložene reforme u devedeset posto sadržaja poklapaju. Dakle, ili su neiskreno odgovarali Mostu ili su spremni provesti iste stvari. A ako nisu lagali i spremni su na iste reforme, zašto onda ne bi to učinili u velikoj koaliciji? Zbog netrpeljivosti čelnih ljudi? Zbog nemogućnosti dogovora oko podjele sinekura?

Dakle, baš zbog onih stvari o kojima Petrov već mjesecima govori. Utoliko, Mostov ucjenjivački sastanak taktički je potez koji velikim koalicijama ne ostavlja puno prostora - ili će ući u koaliciju ili će tu koaliciju iz sebičnih razloga odbiti i izazvati prijevremene izbore, a u obje varijante barem moralni pobjednik bit će Most. Takav razvoj situacije državi koja se nalazi u stanju predstečajne urgentnosti neće pomoći, no potpuno razgolićivanje dviju velikih stranaka, kakvo očito planira dr. Petrov, dugoročno bi moglo imati jak terapijski učinak na zdravlje nacije. Da bi efekt bio potpun, trebalo bi samo osigurati izravni televizijski prijenos sastanka u ponedjeljak. Bio bi to pravi blockbuster.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:44