Počinje naplata koncesija na plažama hotela

DUBROVNIK - Dubrovačko-neretvanska županija raspisuje natječaj za dodjelu koncesija na dubrovačkom kupalištu Banje i plažama ispred elitnih dubrovačkih hotela Excelsior, Argentina, Libertas Rixos i Bellevue.



Dio je to plana upravljanja pomorskim dobrom za 2009. godinu kojim se pokušava riješiti i dugogodišnji problem spore uknjižbe granica pomorskih dobara koje su preduvjet za naplatu koncesije na plažama županijskog akvatorija.



Postupak koncesioniranja



Od kraja prošle godine “razgraničenje” čeka četrdesetak predmeta, a županijski Upravni odjel za poduzetništvo, pomorstvo i turizam na užem gradskom području Dubrovnika pokrenuo je postupke za dodjelu koncesija na plaži hotela Dubrovnik Palace, te na Copacabani i Cavi na Babinu kuku.



Postupak koncesioniranja provest će se i za korčulansku plažu hotela Park, Liburna i Bon Repos, za hotelska kupališta Bellevue, Orsan i Indian u Orebiću, hotela Osmine u Dubrovačkom primorju i na predjelu Ratac.



Na popisu za ishođenje koncesija su i plaže Srebreno u Župi dubrovačkoj te cavtatska plaža pred hotelom Albatros. Zamjenik dubrovačko-neretvanske županice Ivo Karamatić ponovno je upozorio kako od Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Dubrovniku očekuje da ažurnije pristupi utvrđivanju granica i uknjižbi pomorskog dobra kako bi se moglo početi s naplatom naknada od koncesija na plaže.



Požurnice za knjiženje




Županica Mira Buconić potvrdila je kako su požurnice za knjiženje, bez kojeg dijelovi obale ne mogu postati pomorsko dobro, upućene katastru i sudu u Dubrovniku. Dodala je kako su u toj proceduri najjužnijoj županiji prioritet zemljišta na predjelu Velike i Mala Petke, uoči najavljene privatizacije dubrovačkog hotelskog društva Hoteli Maestral.




Najskuplja koncesija na Banjama

Najveći iznos koncesije za korištenje dubrovačke plaže Banje na Pločama lani je iznosio 300 tisuća kuna godišnje.Hotel Excelsior za plažu plaćao je 208 tisuća kuna, hotel Croatia 80 tisuća, a za plažu Srebreno koncesija je iznosila 147 tisuća kuna godišnje. Prihode od koncesija na jednake dijelove dijele država, grad i županija koja je kao davatelj 39 koncesija lani uprihodila 314.243 kune.



Gabrijela Bijelić/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:52